Philip Catherine – Selected Works 1974-1982

Philip Catherine – Selected Works 1974-1982

P

Warner Music France

Verzameld werk in al dan niet verzorgd uitgegeven boxen net voor de eindejaarsperiode, het is al even onvermijdelijk als eindejaarsconferences en de Top 1000 aller tijden. De kater is dikwijls navenant. Gelukkig zijn er ook de uitzonderingen zoals deze ‘Selected Works 1974-1982’.

Met ‘Stream(niet in deze verzameling hernomen, wel apart opnieuw beschikbaar) begon Catherine in 1971 aan een nieuwe periode. Hij liet de connectie met Django Reinhardt, Georges Brassens, Kenny Burrell en Barney Kessel vervagen en zocht een andere stijl in de tijdsgeest van toen, een doorgedreven verstrengeling van rock en jazz. Het is allemaal terug te vinden op deze vier standaardwerken (in digipack met de originele hoes) samen met een onuitgebrachte live opname. Incontournable.



September Man (1974)

Begint al meteen met ‘Nairam’, een nummer dat met de jaren zou uitgroeien tot een klassieker in het repertoire van Catherine. Niet verwonderlijk gezien de eigen sound van zijn gitaarspel en de zin voor melodie hier duidelijk naar voor komen. De connectie met Miles Davis is er via het zwevend psychedelische ‘Nineteen Seventeen Fourths’ en de suite ‘When It Is’ met Palle Mikkelborg als trompettist van dienst. Puur fusion nirvana. ‘T.P.C.’ trekt de lijn verder door maar veel snediger en vormt ontegensprekelijk een grote inspiratiebron voor de huidige jonge generatie, Julien Tassin voorop. Andere muzikanten zijn Jasper van’t Hof (piano, toetsen), Charlie Mariano (saxofoon, fluit), John Lee (bas) en drummer Gerry Brown die recent nog schitterde tijdens het verjaardagsconcert in Flagey (03.11.2017). Producer was Marc Moulin.


Guitars (1975)

Het vervolg met zowat dezelfde ploeg (Jasper van’t Hof, Charlie Mariano, John Lee, Gerry Brown en producer Marc Moulin) maar nu zonder Palle Mikkelborg. Deze keer is er meer ruimte voor Catherine als solist. Hij speelt zowel elektrische als akoestische gitaar en tevens banjo, bas en piano. Met opnieuw een teruggrijpen naar Django Reinhardt swing (‘Five Thousand Policemen’), een ode aan René Thomas, een stukje puur akoestische prog à la Anthony Phillips en zijn klassieker ‘Homecomings’.


Babel (1980)

Een bijna totaal ander geluid door het gebruik van gitaar synthesizer, vocoder en vooral ook een strijkerskwartet. De rol van Jean-Claude Petit (arrangementen, toetsen, synthesizer) is essentieel. Deze keer zit André Ceccarelli achter het drumstel en is Jannick Top de bassist. Met op de setlist een van Catherine zijn gekendste nummers ondertussen (‘Janet’) en de stevige fusionfunk van ‘Dinner-Jacket’ (Steps Ahead is niet veraf).


End Of August (1982)

De poëtische hoestekening weerspiegelt de melodieuze en bijwijlen introverte stukken. De toen nog niet zo bekende Trilok Gurtu zorgt voor exotische kanttekeningen. Charlie Mariano is er opnieuw bij, samen met de piepjonge bassist-gitarist Nicolas Fiszman die tot de dag van vandaag nog regelmatig werkt met Catherine. Speciale gast is niemand minder dan Toots Thielemans.


Solo Bremen 1979 & 1982

Het lokaas van deze box zijn natuurlijk de onuitgegeven sessies voor Radio Bremen. Onder de elf nummers zijn er een paar die naderhand opdoken op ‘Babel’ en ‘End Of August’. Verder odes aan o.a. Chet Baker (met wie Catherine eveneens de studio indook) en Peter Schulze (de man die deze opnamen maakte en bewaarde). Via Hermeto Pascoal zijn ‘Nem Um Talvez’ is er ook een Braziliaans uitstapje. We horen een heel introspectieve en poëtische Catherine maar ook een gitarist die ritme en groove hanteert als de beste (‘Rue Du Sel’!).

Tekst © Georges Tonla Briquet  -  Foto’s © Jacky Lepage



In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst