Rik Bevernage, quotes ...

19 april 1954 – 6 maart 2018


© Stefe Jiroflée


Gisterenmorgen vroeg is Rik Bevernage overleden na een afmattende ziekte. Hij laat Caroline Blomme, zijn vrouw, en een hechte familie verweesd achter : zijn 3 kinderen, Berber, Wannes en Sien, zijn broers en zus en hun gezinnen, zijn moeder en vele vrienden.

Rik is geboren in Wevelgem in Zuid-West-Vlaanderen. Na studies vormingswerker aan de sociale (Hoge)school te Kortrijk kwam hij met zijn levensgezellin in Brugge wonen. Daar werd hij actief als stagiair in het jeugdhuis de Torre in de Baliestraat.

Dit jeugdhuis richtte zich naar jongeren uit de arbeiderswijken Sint-Jozef en Sint-Gillis. Hij was medeoprichter en trekker van de Brugse Volkshogeschool op het zelfde adres. Uit de Volkshogeschool is later, na een fusie, Vormingplus Brugge ontstaan.

Rik deed zijn burgerdienst bij het Masereelfonds en bouwde de Brugse afdeling en de provinciale werking uit tot een van de sterkhouders binnen het Masereelfonds. Met het Masereelfonds verhuisde hij in 1985 van het Genthof naar Theater 19 in de Werfstraat 108. Een ambitieus plan ontrolde zich in 1986 met vele sympathisanten. Het Kunstencentrum De Werf was een feit. De Werf was onder zijn leiding 30 jaar lang spraakmaker op vlak van onstuimig, jong en vernieuwend theater, kindertheater (Kids in De Werf) en jazz.

Rik was politiek actief ter linkerzijde, onder meer in de strijd tegen de plaatsing van korte- en middellange afstandsraketten. Hij was mede de bezieler van het Brugse kunstenoverleg, een informeel overleg tussen de culturele spelers in Brugge, opgericht in het kielzog van het spraakmakende evenement en de publicatie ‘Brugge, word wakker’, 25 jaar geleden. Dit kunstenoverleg heeft de geprepareerde plannen voor een megalomane music-event-hall, dat aan bevriende privé-ondernemers zou worden cadeau gedaan, gedwarsboomd en de weg geplaveid voor wat het Concertgebouw nu geworden is.

Dankzij Rik Bevernage en zijn medewerkers heeft Vlaanderen een uniek W.E.R.F. jazzlabel, dat reeds meer dan 150 releases op zijn naam heeft staan. Rik was een begenadigd organisator die aan de wieg stond van vele initiatieven, Jazz Lab series, de Flemish & Belgian Jazz Meetings, het festival Jazz!Brugge. Een echte Flandrien. Hij bouwde een internationaal netwerk uit met de bedoeling jong opkomend talent een podium te geven Hij wist publiek, pers en artiesten in één of andere vorm samen te brengen. Hij was lange tijd een geëngageerd lid van de adviescommissie Muziek van de Vlaamse gemeenschap.

Rik kon zich niet verzoenen met de fusie van De Werf Brugge en Vrijstaat O uit Oostende, die hij een onnatuurlijke en (politiek?) gearrangeerde fusie vond. Tijdens een memorabele pensioenviering op 14 december 2016, zijn laatste dag in De Werf, waar vele jazzmuzikanten die hij altijd had gesteund present waren, was een breekbare Rik te zien. Hij had de kiem van de ziekte die hem fataal is geworden reeds in zich.

Filip Delmotte


© Stefe JirofléeDe reacties ...Lieve vriend,

We koesteren de intense kracht die je gaf. Het indrukwekkende resultaat. De weg die je aflegde en de sporen die je nalaat.
Luister naar de muzikanten zij weten dat jij voor en met hen jazzgeschiedenis schreef.

Wat blijft is wat wij met zovelen meedragen dankzij jou.

We gaan je zo ongelooflijk missen. De jouw gekende passie en gedrevenheid, je warm kloppend hart voor de juiste dingen in het leven.

Dank Rik!

Marijke Deweerdt


With some people after they have parted this world, you talk about them in the past tense, like I knew and I respected. For me when it comes to my friend Rik Bevernage, there is no past tense to be spoken. There is only the present tense. I know Rik Bevernage. I respect and admire Rik Bervernage. I love Rik Bevernage.

He lives eternal in me.

Joe Fonda.


Mijn dierbare vriend Rik,

Het is straks tien jaar geleden dat onze paden voor het eerst kruisten en je me onder jouw vleugels opnam als deel van jouw levenswerk De Werf. Voor mij het begin van een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Wat volgde zijn tien jaren die ik tot het eind van mijn leven zal koesteren en waar ik met heel veel dankbaarheid zal blijven op terugblikken.

Dankbaarheid voor de vele kansen die je me hebt gegeven, dankbaarheid voor de prachtige momenten die we samen beleefden, dankbaarheid voor de pittige discussies die we vaak hadden, dankbaarheid om mij je passie voor muziek en muzikanten te delen, dankbaarheid voor de mooie en oprechte mens die je bent geweest.

Je mag misschien fysiek niet meer onder ons vertoeven, je nalatenschap zal je nog vele jaren overleven. Ik ga mijn best doen om dat met het grootste respect in eer te houden. En dat zullen er beslist nog velen met mij doen.

Ik ga je zo hard missen...

Rust zacht lieve Rik.

Benny Claeysier© Jacques Provoost

Onze vriend Rik Bevernage, oprichter, directeur, motor en bezieler van De Werf is vannacht van ons heen gegaan. Zoals zo dikwijls, veel te vroeg.

Hopelijk vervoegt hij nu de grote jamsession daarboven.

We zullen hem heel erg missen. R.I.P.

Aan de familie mijn oprechte deelneming en wensen voor veel sterkte en troost.

Willy Schuyten© Jacky Lepage

Rik,

Alhoewel we het enigszins konden verwachten, sloeg het nieuws van je heengaan toch in als een bom en dompelde ons onder in diepe droefheid.

Ik koester de herinnering aan de fijne babbels op je kantoor in de Werf bij een ‘jatte’ straffe koffie. De laatste jaren glunderde je telkens als je trots foto’s van je kleinkinderen toonde. Zo jammer dat je ze niet meer zal zien opgroeien en dat zij hun warme opa zullen moeten missen.

Ook de herinneringen aan de vele geanimeerde programmavergaderingen voor Jazz!Brugge blijven me bij. Ik vind het een hele eer dat je mij bij de organisatie van dit mooie festival betrok.

Je zorgde er ook voor dat de projecten van Jazz’halo een betere uitstraling kregen. Zo toverde je de Music Days om tot een minifestival door er vanuit De Werf nog een aantal bands bij te plaatsen.

Je passie en gedrevenheid bleek ook toen je vertelde dat je weer slapeloze nachten had door een tegenvallende voorverkoop voor een concert of ons festival. Je belang voor de jazz kan nauwelijks overschat worden.

Wij koesteren de mooie herinneringen aan de jaarlijkse afspraak in Groenhove en aan de leuke avondjes bij jullie thuis met o.a. Paul en Jessie Blair, Joe Fonda, Barry Altschul, e.v.a..

De laatste jaren in de Werf waren niet je gelukkigste en dat deed ons enorm veel pijn. Het respect van de vele musici waarmee je op 14 december 2016 samen met de vrienden je pensioen kon vieren waren echter een opsteker.

Wij verliezen een warme vriend. Bedankt voor alles, je blijft voor altijd in ons hart.

Rust in vrede, lieve Rik.

Jos en Marijke Demol-Verkeyn


Samenwerken was nooit een loos begrip bij Rik en hij liet nooit een kans liggen om zijn vriendschap te tonen die daaruit voortkomt. Als hij in Brussel was, ging hij al eens snuisteren in de rommelbakken bij Pêle-Mêle en hij wist dat ik een Verhaeren-fan ben. In onze boekenkast staat een complete editie van het verzameld werk van Emile Verhaeren, een cadeau van Rik.

En een beetje verder staan de zeven jaargangen van ons magazine Jazz’halo die hij zelf prachtig ingebonden heeft, met in het voorlaatste nummer een interview over zijn Jazz!Brugge en een foto van Jos Knaepen.

Aan trivialiteiten had Rik niks maar aan muziek, literatuur, kunst, geschiedenis des te meer en vooral aan al de vrienden die hem dreven en voor wie hij heel veel betekende.

Emile Clemens


‘Elk woord van die tekst in de hoesnota’s is gemeend. (Met klem) Rik is verantwoordelijk voor het welslagen van twee generaties jazzmuzikanten! Ik ben samen met hem opgegroeid, we hebben samen het W.E.R.F.-label opgericht want toen ik van New York terugkwam heeft hij mij de kans gegeven mijn opnames uit te brengen; en ook deze nieuwe cd is er weer dankzij hem. Ik heb altijd steun van Rik gehad, maar ik niet alleen: zie die hommage van tal van jazzmuzikanten n.a.v. zijn afscheid bij De Werf. Voor hem was iedereen was altijd gelijk en hij gaf steeds blijk van een enorme generositeit. Tegelijk was hij zeer eclectisch. Ik durf eerlijk te zeggen: zonder Rik zou mijn carrière er niet hetzelfde hebben uitgezien!’

Kris Defoort (in een interview met Jazz'halo n.a.v. het verschijnen van ‘Diving Poet Society’, een cd die is opgedragen Rik Bevernage)


Cher Rik,

Grâce à Jos un jour, il y a longtemps, nous nous sommes rencontrés. C’était à Brugge peut être ou ailleurs en Belgique... Pour un concert certainement.

Je me souviens de ta passion pour les vieux livres et de tes évocations de Frans Masereel …

Plusieurs fois je suis venu à De Werf enregistrer et à chaque fois c’était le même bonheur de te retrouver et de passer du bon temps avec toi et Caroline et les enfants aussi …

Et puis il y a eu le festival où je suis presque toujours venu, tous les deux ans, enregistrer pour toi les concerts du midi et de 16h...

Nous avons eu une amitié très simple et droite et je t’en remercie infiniment.

Bises et amitié à Caroline et les enfants

Jean-Marc Foussat© Willy Schuyten

Op vraag van de WERF heb ik in 2008 als verrassing een compositie geschreven voor Rik. Deze hebben we toen eenmalig met mijn groep gespeeld ter ere van zijn vertrek als directeur.

Deze compositie heb ik toen “Captain Big Heart” genoemd. Deze titel vertaalde mijn beeld en gevoel i.v.m. Rik. Rik als de warme en groothartige kapitein die het roer in handen nam. Het roer van De Werf en van de schitterende ploeg mensen die hij toen leidde, waardoor het altijd aanvoelde dat je welkom en thuis was in de Werf.

Hij nam het roer in handen om verschillende generaties muzikanten te helpen om hun muzikale creaties vorm te geven door het oprichten van het W.E.R.F. label. Hij gaf mensen een schitterend podium om hun muziek te kunnen spelen in goede en waardige omstandigheden, en dit niet alleen in de Werf zelf. Nee, hij stond, samen met verwante geesten die hij aansprak, ook aan de wieg van de Jazzlabseries, de Flemish Jazz Meeting, de Belgian Jazz Meeting, Jazz!Brugge Festival, enz., enz., ... Wat een enthousiasme en ondernemingsgeest! En dit puur uit liefde voor de Jazz in al zijn gedaantes, zonder onderscheid van Jazzstijl, van leeftijd of van taal. En dit alles in ons surrealistisch landje waar men de culturele gemeenschappen de laatste 25 jaar meer en meer is gaan scheiden.

Hij was iemand die luisterde naar de muzikanten, hen serieus nam en hen volledig carte blanche gaf om hun creaties te bewerkstelligen. Samen met mij zijn er tientallen muzikanten die hem eeuwig dankbaar zullen zijn voor de kansen en mogelijkheden die hij gaf.

Rik was uniek. Het was zo een genoegen om hem te kennen en hem met zoveel prachtige momenten en muzikale avonden te hebben beleefd. Het was ook een eer om zo een unieke, warmhartige en echte mens te hebben gekend als vriend. Ik zal hem enorm missen.

Vaarwel, kapitein.

Bart Defoort


MAGIC....Wonder....The feeling of Awe....To be inspired to go higher, stronger, and come from a place of honesty and kindness.
All attributes in the human condition that we so often mistake and live without as we try to label our lives.
When you actually meet someone who brings these to the forefront in your life, it is a feeling like no other. Indescribable as I try here..

Rik would inspire you without you even knowing.

It was the way you felt in his presence..
It was the way you felt on his stage...
it was the way you felt in his laughter....
It was the way you felt sharing a Tripel....
It was the way you felt in his strength....
It is the way you feel with his family and close friends....

It is the way in which your ego takes a back seat.....

Rik worked tirelessly for honesty with those around him. Honesty for himself came natural.
He brought me to a higher level in my art.
He did that for most.
Rik is MAGIC.

Harvey Sorgen


Een reus heeft ons verlaten...
Dank voor zoveel steun en levenslessen. De jazzwereld in België en ver daarbuiten rouwt om je, Rik.

Tuur Florizoone


Ode aan Rik

Rik Bevernage overleed na een afmattende ziekte.

Hij richtte in 1986 De Werf op en gaf theater, maatschappelijk engagement en zijn geliefde muziekgenre jazz onderdak in dit Brugse kunstencentrum. In de drie decennia die erop volgden, groeide Rik uit tot een vaandeldrager van de vaderlandse jazzscene. Hij legde mee de kiem van initiatieven zoals JazzLab Series, de Flemish en Belgian Jazz Meeting, Jazz!Brugge Festival en lanceerde in 1993 het platenlabel W.E.R.F..

Hij inspireerde en ondersteunde de werking van De Spiegel vzw, gaf mee vorm aan ons jazzprogramma en hij was vurig verdediger van de Casinowerking.

Rik was voor collega's en artiesten een gepassioneerde mentor, een rots in de branding. Hij had het hart op de tong en hij vocht voor de idealen, de mensen en de zaak waar hij voor stond.

Piet Breda


RIK était un homme passionné pour la musique.
Chaleureux et plein d humour aussi.
Un " bon vivant " on dirait chez nous!! C'est à dire aimant la bonne chair et une bonne bière ou vin..

Il a tellement fait pour la musique invitant organisant produisant des musiciens qu' il aimait
Et puis le festival..j y ai joué peu..mais je garde un magnifique souvenir
Il va me manquer...

Joëlle Léandre

Penser à Rik aujourd’hui me fait le même effet que lorsque je marchais à sa rencontre pour le saluer après l’avoir aperçu de loin sur la pelouse d’un festival : chaleur, confiance et honnêteté.

Il avait aussi une manière de vous saluer qui vous donnait l’impression d’être unique et important. Rik était quelqu’un de feu.

Il m’a encouragée et fait confiance, ce fût pour moi un cadeau très précieux.

Je me souviens aussi de sa surprise alors qu’au Werf, un soir de décembre 2016, des musiciens arrivaient des quatre coins du pays pour fêter son départ.

J’espère que l’amour et la reconnaissance qu’éprouvent tous les musiciens qui l’ont côtoyé l’accompagnent là où il est maintenant.

Eve Beuvens


Rik heeft heel veel muzikanten, en mij ook, kansen gegeven en aangemoedigd, maar mijn meest markante herinnering aan Rik is een beetje anders.

Op Gaume Jazz, toen ik voor de eerste keer een carte blanche kreeg kwam Rik een paar uren na ons optreden naar mij om zijn impressies te geven. Hij had zelfs dingen opgeschreven denk ik. Hij vond het concert eigenlijk niet zo goed en legde mij uit waarom. En ik was verbaasd omdat ik toen dacht: "c'est vraiment un chique type" !
Behalve het feit dat zijn opmerkingen gegrond waren, deed mijn reactie mij beseffen dat Rik zo een eerlijke, integere, respectvolle en interessante mens was dat ik niet gevexeerd kon zijn en alleen kon appreciëren dat hij het kwam zeggen.

Ik denk dat alle muzikanten hem niet als programmator of producer zagen, maar als iemand die deed wat hij deed puur uit liefde voor de muziek en de mensen, en daardoor is hij zonder een noot te spelen een inspiratie voor ons allemaal.

Dank u Rik!

Lionel Beuvens


Rik is zeker voor mij een van de grootse jazz- en muziekkenners, de motor van de jazz in Vlaanderen en in België, en vooral de meeste ontroerende figuur !!

Ik zie je wel Rik, bedankt voor alles!

Toine Thys


Goede Rik

We zullen je missen. Ikzelf en vele van mijn generatiegenoten zullen je altijd blijven koppelen aan het, via de WERF, in goede banen leiden van een hele nieuwe generatie opkomende, dromende jazzmusici, een proces waar Vlaanderen en België destijds nog niet echt op voorbereid waren en dat vaak onder jou impuls, leiding, werkkracht en idealisme, passioneel werd begeleid en gestuurd. Die positieve invloed, ongeacht wat er verder nog mag veranderen in het jazzlandschap, zal nog vele generaties blijven doorwerken.

Wij hebben elkaar best vaak ontmoet, telkens was de ontvangst hartelijk. Toch heb ik niet het gevoel jou goed te kennen. Is dat eigenlijk ook wel mogelijk, nodig? Er ging alleszins veel in je om, dat was me vanaf het begin duidelijk.

Ik herinner mij, ergens in een erg productieve periode, toen ik de WERF regelmatig met nieuwe mogelijkheden tot opnames bestookte, dat je aan de telefoon lang de tijd nam om uit te leggen waarom het soms ook niet mogelijk was, me uitnodigde in Brugge daarna om het verhaal verder te zetten, te illustreren, allemaal met argumenten die ik kon begrijpen, maar die je, bij het aanstalten maken van mijn terugtocht, overboord kieperde om te zeggen dat jullie het toch zouden willen uitbrengen.

Je had iets aandoenlijks, een oprechte liefde voor deze muziek en je medemensen, iets idealistisch, vurigs dat je nooit zou loslaten bij de verdediging van al de projecten waar je je sterke schouders mee had ondergezet, iets woest ook voelde je onderhuids. Ik vond jou altijd een schoon mens. In de vertedering waarmee je over een nieuwe release of concert sprak, in het vurige, vastberadene waarmee je, wat onrechtvaardig leek, bevocht.

Lieve Rik, dank voor alles, ik vergeet u nooit.

Ben SluijsDinsdag verging een held. De man, beter bekent als de bezieler en oprichter van het Kunstencentrum de Werf in Brugge is mij altijd zeer genegen geweest en hij speelde indirect en direct een grote rol in mijn muzikale traject en van vele andere artiesten, jong en oud.

Hij creëerde een platform, de non-conformist zoals hij was, voor non-conforme muziek. Grote en kleine artiesten uit de internationale avant-garde jazz en geïmproviseerde muziekscène kwamen over de vloer in De Werf. Er viel altijd wat te ontdekken.

Heavy shit soms, jazeker, maar goeie shit.

Ik ben trots wat van die heavy goeie shit te hebben mogen ervaren want het wordt een zeldzaam goed en het heeft mijn oren serieus opengetrokken en telkens geïnspireerd. Ik zag er Belgische en internationale artiesten spelen, met wie ik nu zelfs het podium delen mag. Het label dat hij oprichtte staat garant voor meer dan 25 jaar Belgische geschiedenis in de geïmproviseerde muziek.

De man had het voor die rauwe muziek, de puurheid van liefst akoestische muziek, geïmproviseerd on the spot, met al de grilligheid en eigenzinnigheid die muziek mag hebben.

Hij grapte graag geen elektr(on)ische instrumenten als een Fender Rhodes op het podium toe te laten maar ik heb hem ook vaak betrapt na een concert, geëmotioneerd en me zelfs bedankend, waar dat goedje wel te pas aan kwam, die momenten blijven me zo hard bij. Maar ook wanneer hij het maar niets vond, hield hij zich niet in dat te uiten, maar dan ook te relativeren, zoals de walkie-talkies die ik graag bovenhaalde  🙂

Halsstarrig soms, maar altijd om de kwaliteit en dat wat buiten de lijntjes kleurde te verdedigen.

Zijn passie en bezieling voor jazz, improvisatie en kunst zijn ver buiten de Belgische grenzen gekend en leeft verder in de eeuwige ziel van onze muziek.

Een eeuwig nazzzzzinderende cymbaal dat ben je voor me.

Rik Bevernage, ware jazzopa, je wordt gemist.

Goeie reis x

Lander Gyselinck


Je pourrais souligner fait que Rik soit parti beaucoup trop tôt mais en fait, quand je pense à lui, j’ai surtout à l’esprit que sa vie a été bien remplie et très utile à oeuvrer pour le bien. Il a fait énormément pour toute une communauté qui lui est extrêmement reconnaissant, il a fondé une belle famille avec enfants et petits enfants.

Finalement, n’est-ce pas simplement ces quelques faits auxquels nous aspirons tous? Rik l’a fait.

J’espère qu’il est parti l’âme en paix parce qu’il le méritait.

NIcolas Thys


Beste Rik,

we zijn je onmetelijk dankbaar
we gaan je erg missen
je was een oprecht mens met een heel groot hart
toegewijd, vurig en genereus van inborst
passie en bevlogenheid was jouw devies,
hardnekkigheid een grote kwaliteit
je deed meer dan het maximale voor onze scene
een steun en toeverlaat voor alle creatievelingen
iedereen zal het hebben over ‘de tijd toen Rik....’
onze scene zou niet half gestraald hebben dezer dagen was het niet door de onophoudelijke ondersteuning van jou en jouw Werf.
een tijdsgewricht werd afgesloten maar jouw geest zal blijven voortleven in de scene...

Een goeie reis Rik.

Doe ze daar de groeten.

Mijn innige deelneming aan de familie en vrienden.

Frank Vaganée


We just heard about the passing of Rik Bevernage, founder and former director of the arts center De Werf and the Werf Label, based in Bruges.

Rik was a momument to the Belgian jazz scene. He helped many, many, many young, middle young and less young jazz musicians to realize their dreams with a truly unstoppable energy.

Under his leadership, Rik released eight iconic BJO recordings on Werf Label: The September Sessions, The Music of Bert Joris, Countermove, The Music of Michel Herr, Signs & Signatures, 15 Years BJO, The Music of Enrico Pieranunzi and Smooth Shake. The number of releases and the album titles are obvious - no explanation needed what he meant to BJO...

In every collaboration, Rik made us feel like coming home in his warm WERF family.

You will be missed deeply, dearest Rik. A deep bow and huge thank you for all what you did for us, for the Belgian jazz scene and for the arts in general.

Koen Maes


Il y a un peu plus d’un an, Rik avait tenu à pouvoir programmer mon trio avant de partir en retraite: le capitaine devait quitter son bateau… ne dit-on pas qu’un capitaine part avec son bateau? J’avais essayé de le «consoler» argumentant  qu'il pourrait désormais aller écouter plein de concerts de jazz, sans devoir s’occuper de toutes ces questions de logistique, et profiter pleinement de la musique et des musiciens,en toute quiétude... c’était une façon de voir le verre à moitié plein…malheureusement, le demi-verre plein d’espoir d’une fin de vie tranquille, s’est vidé trop vite et ne lui a pas laissé le temps d'accomplir toutes ces choses pour lesquelles il avait encore tellement d’énergie et d'enthousiasme.

Puissions-nous tous prendre exemple sur cet homme passionné qui a donné sans compter, ayant mis sa vie au service des artistes et de leur art, de par la construction d’un magnifique bateau sur lequel, assisté d'un équipage hors du commun, il a invité  les artistes à prendre part à ce fantastique voyage. Merci à la vie de m’avoir fait rencontrer une telle personne.

’We will really meet again’, j’ai vraiment envie d’y croire.

Merci mille fois ,Rik, repose en paix.

Nathalie Loriers

Iets meer dan een jaar geleden wilde Rik absoluut nog mijn trio kunnen programmeren vooraleer op pensioen te gaan: de kapitein moest zijn boot verlaten… Zegt men niet dat een kapitein mét zijn boot vertrekt? Ik probeerde hem toen te “troosten” met het argument dat hij nu toch veel jazzconcerten zou kunnen gaan bijwonen, zonder zich te moeten bekommeren om al die logistieke vragen, en dat hij zo volop van de muziek en de muzikanten zou kunnen profiteren, in alle rust. Het was een manier om het glas als halfvol te beschouwen… Helaas heeft dat halfvolle glas vol hoop om een rustig keven te gaan leiden, zich veel te snel geleegd en heeft het hem niet de tijd gegeven om al die dingen te doen waarvoor hij nog zo veel energie en enthousiasme had.

Kunnen we allemaal een voorbeeld nemen aan deze gepassioneerde man die heeft gegeven zonder te rekenen? Die zijn leven ten dienste van artiesten en hun kunst heeft gesteld, door het bouwen van een prachtige boot waarop hij, ondersteund door een buitengewone ploeg, artiesten uitnodigde om deel uit te maken van die fantastische reis. Bedankt aan het leven om mij zo iemand te laten ontmoeten.

‘We will really meet again’, ik wil dit echt geloven.

Duizendmaal dank, Rik, rust in vrede.

Nathalie Loriers
(vertaling Hanne Vansant)Alles wat over Rik is gezegd, is juist; alle getuigenissen van lof, waardering, droefheid, dank, rouw.

Door zijn passie, zijn rechtlijnigheid, zijn assertiviteit en grote liefde voor de muziek en de muzikanten is hij -niet alleen- voor mij de incarnatie geworden van een totaal nieuw Belgisch jazzlandschap. Een landschap waarin hij zowel jong als gevestigd talent op de internationale kaart heeft gezet.

Zo wens ik zijn herinnering te koesteren.

Michel Mast
Notre très cher ami Rik,

Tu as cru en nous, tu nous as sollicité, tu nous a supporté, tu nous as défendu, tu nous as accompagné…

Tu ne nous as jamais oublié! Nous ne t’oublierons jamais…

Merci pour ta foi et ton amour.

Nous sommes solidaires et fraternels à ta quête de la vérité. Nous la prolongerons encore et encore et porterons ta mémoire. Tu es éternel!

With Love,

Aka MoonBeste Rik,

Er zijn zo veel herinneringen waarvoor ik jou enorm dankbaar ben en die ik zal blijven koesteren: al die fijne concerten in De Werf (als toeschouwer en als muzikant), de samenwerkingen voor verscheidene albums, de geweldige reis naar Mali in 2009, onze gesprekken aan jouw bureau en aan de toog, jouw ongezouten mening over de grote en kleine dingen des levens, ….

Bedankt ook voor alle steun, vertrouwen en vriendschap die ik van jou mocht ontvangen doorheen de jaren.

Weet dat ik jou zal blijven waarderen voor wie je was en al wat je deed voor mij en vele anderen. Jouw gedrevenheid en passie zullen verder blijven leven in onze muziek en in ons hart!

Yves Peeters


Lieve Rik,

Tijdens de jamsessie die op poten werd gezet naar aanleiding van je pensioen in De Werf, voelde ik tegelijkertijd een mistwolk die boven de zaal hing maar ook zoveel warmte van vrienden, collega’s, muzikanten, trouwe Werf-concertbezoekers.

Rik, je bent een groot jazzbezieler.

Rik, je bent een monument waard voor alles wat jij voor de jazz in het algemeen hebt gedaan om ze op kaart te zetten in ons land.

Bedankt voor de support van vele Belgische en internationale jazzmusici uit alle hoeken van de wereld.

Bedankt voor de vriendschap, de onvoorwaardelijke steun en geloof om jazzprojecten te realiseren op jouw Werf Records.

Lieve Rik, we zullen je hard missen.

See you at the jamsession upstairs.

Rust zacht.

Bas Bulteel© Jacky Lepage

Daarnet is Rik Bevernage, oprichter en ex-directeur van De Werf in Brugge, en voortrekker van de Belgische Jazz overleden in Brugge. Een immens verlies voor zijn familie en voor de muziekscene van België.

Het verlies van een beste vriend!!

Roger De Knijf


Oh my God!
I was just thinking on him today in the morning, wanted to send him a mail, asking how he is...
I'm totally shocked. He was one of the best men ever I knew.

György Wallner


Een te vroeg en gedwongen afscheid van Rik Bevernage speelt zich af op twee terreinen: naast de zeer verontrustende snelle opmars van de zo gevreesde ziekte in ons midden, getriggerd door wanbeleid, een zieke mentaliteit en onverschilligheid, werd deze innemende man tevens geconfronteerd met een gelijksoortig euvel aan het einde van zijn carrière, die eigenaardig genoeg begon als een totaal origineel eigen initiatief.

Onder muziek- en jazzliefhebbers, perslui en musici is zijn hoedanigheid alom bekend. Woorden zullen daar nog over geschreven en uitgesproken worden, des te beter, want dat zou hij zelf ook doen. Rik hield geen blad voor de mond over onheuse dingen, maar evenzeer niet, wanneer het ging om artiesten bij te staan in hun wensen, plannen en profilering. Een rechtuit, duidelijk en gedreven voorman van een knap initiatief, waar we met velen met dankbaarheid op terug kijken. Mooie en boeiende herinneringen te over.

Rik verdient tijdloos respect en alle sympathie, die men binnen een artistieke, muzikale en menselijke wereld kan bieden. Ik mag me met blijheid een kameraad noemen van Rik, al braken wij niet elke week samen het brood, maar hij is en was een zeer belangrijke papa van vele jazzmuzikanten in ons kleine België. Ik had ook zijn koppigheid en uitgesprokenheid graag, maar vergis je niet: zijn minzaamheid was de ganse onderbouw van zijn persoonlijkheid.

Zoals velen met mij zullen uiten: Rik, ik zal je missen, maar je naam zal nog heel vaak over de lippen vloeien. Rust zacht, lieve man.

Chris Joris


Een heel fijne, warme, integere en bescheiden man. Het huwelijk tussen Vrijstaat O en De Werf heeft hem geen goed gedaan. Hij had er van bij het begin geen goed oog in en moest machteloos toezien hoe zijn geesteskind (De Werf) hierdoor helaas aan het verzuipen was... Hij was er ziek van! Zo triest allemaal....

Annie Boedt


I am so sorry to hear this news. Rik always treated us with so much respect and courtesy. Always made sure we were comfortable so we would be performing at our best. This is a great loss to our small community of friends and associates who love all music as Rik did.

Very sorry for your loss (and my loss), my friends.

Vinny Golia


How sad ! And thanks Rik for all you've done; you've carried music out to the world. It's huge.

Cécile Broché


Rik was HET VOORBEELD van wat liefde voor de muziek kan betekenen. Hoed af BESTE RIK!

Jean Van der Schueren


C’est une bien triste nouvelle. J’espère qu’il n’a pas trop souffert.

Je garde un très bon souvenir de lui.

Mes pensées vont à sa famille et tous ses nombreux amis.

Qu’il repose en paix au paradis de la belle musique.

Renaud Garcia-Fons


Rik will be remembered by many like us, who may live far away, but continue to feel and appreciate his influence and contributions to the arts.

Ken & Susan Waxman-O'Connor


I am so sorry to hear this news.  It's very sad. My sincere condolences go out to all. Rik was a very kind and generous human being. I was fortunate to meet and interact with him as well as perform three times at De Werf. I would send him a yearly birthday greeting. My birthday is also in May.

Michael Vlatkovich


Een groot verlies van een warme persoonlijkheid.

Bedankt Rik, dankzij jou heb ik heel wat mooie en boeiende muziek ontdekt zowel via de concerten in De Werf en Jazz!Brugge als op cd uitgegeven op het werflabel dat je oprichtte.

We zullen je missen !

Cedric Craps


Sad to hear that Rik did not win his last battle. He will be missed and remembered for his outstanding work for De Werf, the W.E.R.F.-label, Jazz!Brugge, Belgian Jazz Meeting, and more ...

Ferdinand Dupuis-Panther


Rik was a "gem" of a human being. A true loss to all of us!!!!!

Condolences to his family and friends.

Michael Jefry Stevens


Rik was a most incredible supporter and facilitator of creative improvisation.

De Werf was my home away from home for some of my most cherished projects.

He was instrumental in helping us keep this music alive and I cannot be more grateful!

Cameron Brown


Ach... Rik Bevernage... is heengegaan...

Schoon mens die zeer zal gemist worden!

In 2004 gaf hij me de kans/opdracht om eens 'iets' rond Django Reinhardt te doen én hij was van zijn woord: het project 'DjanGo!' liep meer dan 10 jaar én er verschenen 2 cd's op zijn De Werf-label. Altijd met zijn volle steun... en zeggen dat ik maar één van de heel vélen was die hij steunde en hielp...

Rik was absoluut een van de belangrijkste figuren voor de jazz in ons land! Hij geloofde er in én hij deed het!

Hij heeft destijds ook Hot Club de Gand gesteund en zelf toen ik mijn eigen minuscuul label oprichtte was hij de eerste die mij echt heeft geholpen want ... het ging hem niet om hem of zijn label/plek maar om de muziek!

Rik... ge zult blijven leven in ons!

Waso De Cauter


Verschrikkelijk !!!!

Was een man naar mijn hart !!!

Had een warm contact met hem elke keer als we elkaar ontmoeten......... amai zooooo in en in triest!!!

Cees van de Ven


We zullen hem missen, als aimabel mens en als promotor van belangwekkende muziek.

Herman te Loo


I'll never forget him, someone to look up onto!

Condolences to his family and the music family.

Kornel Zipernovsky
Harelbeke, 10/2015 © Mie Degraeve

Triest nieuws. Rik Bevernage, bezieler van De Werf en Jazz!Brugge, is vannacht overleden.

Groot voorbeeld. Supporter van het eerste uur. Steun en inspiratiebron. Leeuw van de Belgische jazz.

Rust in vrede, Rik. We zullen je missen

Geert Decock


Such sad news!

I have fond memories of Rik. The few times I met him, it was clear that he loved the music and his role in being able to bring it to De Werf.

He will be missed.

Scott Walton


Rik was heel belangrijk voor de Belgische jazz en ik had heel veel respect voor zijn uitgebreide muzikale interesses, zijn openheid voor nieuw talent, zijn bijzonder organisatietalent en ook zijn positieve, eerlijke en heel professionele, realistische kijk. 

Het moet niet altijd evident geweest zijn om de nodige fondsen voor een goede werking rond te krijgen. Ik heb in De Werf meerdere keren opgetreden - en ik denk daar nog altijd met heel veel genoegen aan terug. Ik speel niet echt wat je als jazz zou kunnen definiëren, maar toch kreeg ik er de kans om in diverse formaties te kunnen optreden.

Rik doet me denken aan Maurice van De Spiegel, even gedreven, open voor verassingen, het avontuur.

Een hele grote meneer, die uitzonderlijk belangrijk was voor de Belgische jazz.

Gilbert Isbin


We zullen hem zeker missen, bijna niet te vatten dat we hem nooit meer gaan zien.

Ik heb het genoegen gehad om met Aka Moon verschillende projecten op poten te zetten, samen met Rik, zonder Rik zijn input was dit nooit te realiseren.

Veel sterkte aan zijn dierbare familie ...veel moed...

Dirk Raymond Feys


Beste Rik,

Ik heb met jou mogen samenwerken voor een aantal releases op het WERF label en een aantal concerten voor De Werf. Het was mij een genoegen deel te mogen uitmaken van zo’n mooie concertplaats en label dat je hebt opgebouwd en steeds bent blijven aanvuren.

Je had altijd een duidelijke visie en overtuiging en - al kwam die niet steeds overeen met de mijne - ik kan alleen maar met respect terugkijken op zoveel overtuiging en toewijding.

Rust nu in vrede en bedankt voor al het mooie dat je de jazz community nalaat.

Bram WeijtersMerci voor de schone foto Cees. Zo ga ik Rik in mijn herinnering bewaren: grijze haren, ongetwijfeld door veel wijsheid verkregen na talloze clashes, en een milde (glim)lach omdat al die clashes dan toch ergens toe geleid hebben.

Duke, Miles, Monk, Ornette, Hemphill en co zullen hierboven ongetwijfeld tevreden zijn dat ze voortaan een faire subsidie ontvangen voor hun grensverleggend gepingel. Waarna Jack Sels, Jacques Pelzer en Pierre Van Dormael complexloos de ever going jamsessie vervoegden.

Gelukkig is de jongere generatie, voor wie Rik baanbrekend werk verrichtte, nog in deze helft van het continium. En Rik zou ongetwijfeld iets verzinnen mochten ze zich naar een artistiek gemakkelijk vooruitzicht richten.

Iwein van Malderen


Rik was voor mij een heel belangrijke persoon die mij aan het begin van mijn carrière heel veel kansen gegeven heeft, zowel bij zijn label als in de Werf. Een enorm warme persoonlijkheid die ik echt zal missen. Zijn passie voor de muziek was enorm groot en hij heeft enorm veel betekent voor de Belgische jazz scene maar ook daarbuiten.

Robin Verheyen


Ongelooflijk.
Ik heb hem eind vorig jaar nog gemaild met de vraag hoe het ging.
Het lukte zei hij.
Maar elkeen wist dat hij nooit over zichzelf ging klagen.
 
Ik zat jaren samen met hem in de commissie muziek.
Ook vaak samen op de trein.
Was een super gedreven persoon en steeds open voor progressieve ideeën.
Een schoon mens minder.
Doeme toch.
 
Grote groet,

Patrick Smagghe


Ben triest hierdoor, zal nooit vergeten hoe Rik mij en vele anderen heeft gesteund en aangemoedigd. Laatste keer dat ik Rik zag was in Oostende na ons Ragini optreden onlangs. Hij vond het heel erg schoon en ik was geraakt daardoor.

Veel verder kwam ons oppervlakkig gesprek niet. Nu ben ik blij dat ik hem toch heb kunnen blij maken met dat concert want hij zag er toen al zo slecht uit dat ik hem zelfs niet onmiddellijk herkende. Alles is eindig. Ciao Rik ! Big hug.

Ik begin nu pas te beseffen hoeveel ik aan Rik verschuldigd ben qua dankbaarheid. Ik weet dat hij muzikanten niet ondersteunde om er dankbaarheid voor te krijgen maar nu Rik weg is besef ik dat ik hem nog een keer meer had kunnen bedanken. Bij deze aan iedereen in de Werf, merci voor alles wat jullie doen voor de muziek!

Nathan Daems


Ikzelf heb ongelooflijk veel aan Rik te danken. Door hem kan ik doen wat ik zo graag doe !

Ik ga hem echt oprecht hard missen ! Een groot man, een echte inspiratie!

Jens Tytgat 


To Rik and to all the (musical) lives that make it precious for us all - thank you.

Lee Paterson© Stefe Jiroflée


Rik, wilde grijze haardos, zwarte prominente wenkbrauwen, uit graniet gebeiteld, geestdriftig, open, vastbesloten, onrustig, schone halsstarrigheid, altijd, maar dan ook altijd argumenterend, een nooit aflatende bevlogenheid, sarcastische humor in het kwadraat. Een ferme grizzly met een hoge aaibaarheidsfactor. Hart en lever op de juiste plaats en steeds weer vechten voor de idealen, de mensen en de zaak waar hij voor stond.

Jawel, ze zijn op één hand te tellen die mensen die gaan voor hun principes, de essentie… (...) iemand die als geen ander weet hoe hij een ploeg moet enthousiasmeren en die door het vuur gaat voor zijn mensen. Meer dan soms een beetje onbeholpen maar van een dergelijke eerlijkheid en oprechte schoonheid dat een mens er week van zou worden.       

(uit de afscheidsrede van Pascal Lervant, donderdag 15 maart 2018, Brugge Ryelandtzaal)

Vandaag laat je me achter met een gevoel van nederigheid en dankbaarheid. Nederigheid tegenover de grote mens die je bent geweest en zult blijven in onze herinnering. Dankbaarheid voor alles wat je me hebt geleerd en het feit dat onze wegen toch tien jaar hebben mogen gelijklopen. Ik denk dat deze gevoelens van dankbaarheid voor al jouw collega's van De Werf opgaan en dat je in die 30 jaar een vader voor ons allen bent geweest. 'Pa' zeiden we vaak grappend.

(uit de afscheidsrede van Benny Claeysier, donderdag 15 maart 2018, Brugge Ryelandtzaal)


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst