River Jazz Festival 2019, de apotheose

Driemaal Nicolas Kummert
© Roger VantiltRiver Jazz Festival sluit telkens af met vuurwerk onder de vorm van een muzikant die op eenzelfde avond drie verschillende concerten verzorgt op evenveel verschillende plekken en met bovendien telkens een andere groep. Voor deze vijfde editie is het saxofonist Nicolas Kummert die de handschoen opneemt.

Het gaat goed met Nicolas Kummert. Hij reist de hele wereld rond met zijn muziek, van Afrika tot Azië. Momenteel toert hij door Vlaanderen met Jef Neve en Natalia. De titel van zijn recente cd ‘La Diversité’ op het Britse kwaliteitslabel Edition indachtig, werpt hij het voor River Jazz Festival over een zeer internationale en multiculturele boeg. Er komen zelfs dansers aan te pas. Een korte inleiding door de saxofonist zelf.


Volgens de persbrochure vormen poëzie en improvisatie de rode draad voor het eerste concert die avond in de Jazzstation, waar je optreedt in gezelschap van gitarist Benjamin Sauzereau en accordeonist Thibault Dille.


Het is een gloednieuw project dat we voorstellen onder de titel ‘Le Coeur’. Ik schreef een aantal nummers, Thibault levert eveneens een compositie en we spelen tevens een stuk van Benjamin. De combinatie van accordeon, gitaar en saxofoon heeft iets poëtisch. Bovendien is er een passage waarin ik zing en verwerken we ook nog koorzang in het geheel. Het is wel Thibault die voor de hartslag van de muziek zorgt, mede door zijn inventief gebruik van electronics.


In Espace Senghor nodig je vervolgens de Britse gitarist Stuart McCallum uit samen met de IJslandse contrabassist Borgar Magnason en de Noorse percussionist Helge Andreas Norbakken.

Het uitgangspunt was zeker niet om met een super internationale groep naar voor te komen. Laten we zeggen dat het een beetje een gelukkige samenloop van omstandigheden was, net als de manier waarop ik hen alle drie ontmoette. Met Helge kwam ik in contact dankzij een project van Diederik Wissels. Meteen wist ik dat we ooit samen iets zouden doen. Stuart ken ik van de Britse groep Slowly Rolling Camera waar ik eveneens deel van uitmaak. We brachten trouwens al een cd uit op Edition, het label van pianist Dave Stapleton. De contrabassist tenslotte, leerde ik kennen toen we beiden in Brussel aan het conservatorium studeerden. Eigenlijk is hij geen jazzbassist. Hij is vooral actief in hedendaagse muziek en knutselt graag met effecten.


Er komen tevens dansers aan te pas in de loop van de avond.

Klopt. Voor ‘Respire!’ is dat Fatou Traoré. Tijdens het derde concert sluiten zich nog drie andere dansers bij ons aan. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier nergens om een improvisatieoefening tussen beweging en muziek. De dans illustreert eerder de muziek, ook al is er voor beide partijen ruimte voor eigen invullingen.


De apotheose houden jullie voor theater Marni met Sym, het trio dat je vormt met de Senegalese gitarist Hervé Samb en de Nederlandse drummer Jasper Van Hulten.

In het eerste concert volgen we ons ‘hart’, vervolgens focussen we op de ademhaling, vandaar ‘Respire!’ en tenslotte komt het buikgevoel aan de beurt via een meer dansgericht programma.

Hervé en ik kennen elkaar al jaren. Sym werken we samen uit. Jasper kwam erbij op mijn voorstel. We kruisten elkaar toen ik een aantal keer bij Tutu Puoane speelde en hij toen deel uitmaakte van haar begeleidingsgroep. Hier maken we de connectie met Afrika. Het is dus inderdaad de bedoeling dat het een echt afsluitingsfeest wordt en dat het publiek aan het dansen gaat.


Met de River Jazz Night Pass (25€) kan je de drie concerten bijwonen. Best tijdig reserveren want elk jaar is deze pas snel uitverkocht.

RIVER JAZZ NIGHT met Nicolas Kummert: 26 januari 2019

© Georges Tonla Briquet

www.nicolaskummert.com
www.riverjazz.be


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst