Peter Willems en Gary Lucas: dubbel gedurfd

Het is eind november. Zware windstoten gaan gepaard met ijskoude regen en dito hagelbuien. In het fietsenrek op het grasveld voor het proeflokaal van Brouwerij Breugum, net voorbij de Amsterdamse Spaarndammerbuurt en aan de rand van het Westelijk Havengebied, staan twee fietsen. De ene is van bassist Peter Willems (1999, Maastricht) en de andere is van Robin Arends (Jazz’halo). Binnenin warmen de twee zich aan een kop koffie en thee. Vorig jaar bracht Willems twee EP’s uit op een CD, Double Dare (Zennez, 2022). Op dit album zijn we getuige van een samenwerking met de legendarische zanger/gitarist Gary Lucas, bekend van zijn samenwerking met o.a. Captain Beefheart en Jeff Buckley. 
© Rens Dekker
Het begon allemaal in 2019 met het winnen van het prinses Christina concours. Dat is natuurlijk een geweldig begin van je muzikale carrière…

Peter Willems: Zeker. Co de Kloet zat in de jury en die legde de link met Gary Lucas. Later ontmoetten Co en ik elkaar weer bij "Co Live" in Nick Vollebregts te Laren. Co kende Gary van zijn optreden in Paradiso met Captain Beefheart in 1982. Onderdeel van de prijs was een studiereis naar New York, de thuisbasis van Gary. Daar hebben we vervolgens samen gespeeld en zo ging het balletje rollen.

Co kent duizenden mensen. Weet je waarom hij juist jou aan Gary heeft gelinkt ?

Peter Willems: Ik heb heel veel naar Jeff Buckley geluisterd. Ik heb zijn aanpak en intensiteit gedeeltelijk overgenomen en dat werd door Co meteen opgemerkt. Na mijn optreden op het Concours in 2019 liep hij naar me toe en vroeg hij me of ik Jeff Buckley kende en ik antwoordde hem dat ik daar mijn hele leven al naar luister.

En toen je uiteindelijk naar New York ging om met Gary te spelen, vond je dat niet enorm spannend ?

Peter Willems: Zeker! Nu af en toe nog steeds, maar dat is al een stuk minder. Nadat Co ons in contact had gebracht hebben we in New York twee keer gejamd en dat klikte prima. Daarna ging het snel. Daar hebben we wel geluk mee gehad. Ook Gary zag het wel zitten.© Jean-Pierre Jans


Hoe merkte je dat ?

Peter Willems: Ik denk dat dat ook een beetje komt omdat ik hem heel erg zijn ding laat doen. Ik voel hem erg goed aan. En verder vullen we elkaar heel goed aan. We hebben heel verschillende achtergronden. Ik heb het conservatorium gedaan, jazz en klassiek. Een beetje schools. Ik probeer best wel precies te zijn, door heel veel klassieke muziek te beluisteren. Gary is wat dat betreft helemaal het tegenovergestelde. Hij is autodidact, speelt intuïtief. En die balans is ook heel interessant. Ja, ik haal een beetje het scherpe randje van hem af en hij roept het spontane bij mij op.

Jullie zijn zo te horen bijna twee tegenpolen dus...

Peter Willems: In meerdere opzichten, qua leeftijd en qua achtergrond. Een schijnbaar onmogelijk duo, maar het werkt wel!

En jouw rol is meer dan alleen het ondersteunen van Gary, jij brengt ook een enorme bak aan creativiteit mee. Op "Double Dare" zijn jullie gelijkwaardige partners...

Peter Willems: Het helpt dat ik zing. Als ik zing, begeleidt Gary me met zijn gitaar. Op de meeste nummers zing ik en Gary zingt mee op nummers waarin kleur en sfeer beter worden ingevuld door zijn stem, zoals op "Spoonful" en "I’m So Glad". Het klinkt erg harmonieus samen.

Jij zingt en dan heb je zo’n grote gitarist achter je staan…

Peter Willems: Ja, ik ben dan leading en dat is ook echt helemaal uit mijn comfortzone.© Jean-Pierre Jans


Hoe is het album nu uiteindelijk tot stand gekomen ?

Peter Willems: "Double Dare" bestaat uit twee EP's . De eerste EP is een akoestische set en de tweede is een studio-opname met elektronica. Gary en ik zijn gek op dezelfde muziek, dus we waren het vrij snel met elkaar eens.

Ik kan me voorstellen dat Schuberts "Der Leiermann" van jou afkomstig is…

Peter Willems: Ja, Ik was ook blij dat we dat nummer gedaan hebben. Gary kwam met Schuberts "Der Erlkönig", maar ik wilde graag "Der Leiermann", omdat het een van de eerste stukken is die ik voor publiek heb uitgevoerd. Toen Gary nog niet inhoudelijk bij het album betrokken was, wilde ik al graag een ode uitbrengen aan de muziek van de mensen die ik vet vind, zoals The Beatles. Heel veel hiervan heeft het album uiteindelijk niet gehaald.

Er staat ook een compositie van jouw hand op het album...

Peter Willems: Thin Ice is de eerste compositie die ik ooit heb voltooid. Ik was 19 en zat nog op het conservatorium, ik was er nog niet zo mee bezig. Ik wilde wel iets van me zelf op het album en zo werd het dit nummer.

Wat doe je tegenwoordig nog meer naast dit project met Gary ?

Peter Willems: Ik treed nog op met Goleine, een Limburgs muzikaal collectief samen met zangeres Charlotte Haesen, toetsenist Mike Roelofs, en slagwerker Philip Breidenbach. Dat is heel leuk. Meer folk en jazz. De muziek die ik met Lucas speel is veel donkerder.

Daarnaast treed ik ook op met mijn eigen trio. Ik ben ook regelmatig sideman als bassist en ik doe bij gelegenheid dingen die zich aanbieden. Zo treed ik in duo op met zangeres Sabine Kühlich (docente van Peter, nvdr) en zanger/pianist Johan de Haan. En, ook organiseer ik een jazz- concertserie in Maastricht waarin ik mensen uitnodig. Dan speel ik zelf niet.© Jean-Pierre Jans


Halverwege het gesprek belt Peter met Gary Lucas. De gitarist is in zijn hotelkamer aan het bijkomen van zijn intercontinentale vlucht naar Brussel. Na een korte introductie spreken we over het "Double Dare"-project en een gepland concert in het BIMHUIS, een ode aan Jeff Buckley en Captain Beefheart…

Gary Lucas: Co was de katalysator. Peter is erg energiek en hij brengt veel creativiteit mee, jazzenergie! Daarnaast staat hij erg open voor nieuwe dingen. Hij is jong en durft - in tegenstelling tot veel oudere muzikanten - grenzen te overbruggen en nieuwe dingen te creëren. Ik houd er van om met hem te werken. (Peter slaakt een dankbare zucht)

Daarnaast is Peter een uitstekende zanger en een geweldige bassist. Peter kwam een paar maanden voor de lockdown naar New York om muziek te maken. Het was erg fijn om met zo’n geweldige persoon samen te werken. Er zijn zoveel geweldige musici in deze wereld, maar eerlijk gezegd, als je elkaar niet ligt, dan gaat het gewoon niet. Het is goed om vriendelijk en respectvol met elkaar te blijven omgaan, en nog belangrijker: plezier met elkaar te maken. Peter en ik hebben er van genoten om met elkaar te kunnen spelen.

We hebben veel gelachen en we maakten geweldige muziek. Dat is erg belangrijk, want dat is ook wat het publiek uiteindelijk oppikt. Het is voor zowel publiek als musici van belang dat die klik er is.  Met Peter klinkt de muziek altijd vers. Als je samen speelt en je geeft elkaar alle ruimte, dan betekent dat heel veel voor de samenwerking.  Ik heb heel vaak solo gespeeld, maar als je samen speelt, dan voel je de energie.

En dat betekent dus dat jullie dit vaker gaan doen ?

Gary Lucas: Ja, graag! Ik wil dit graag warm houden. Ik vind het fijn om met Peter te repeteren. We brengen binnenkort (7 december 2023, nvdr) ook nieuw materiaal op het podium naast klassieke nummers van Jeff Buckley en Captain Beefheart en materiaal van het "Double Dare" album.

Covers en originals...

Peter Willems: Ja, niet alleen het bekende werk, maar ook vrij onbekend werk van Gary met Jeff. Ze hebben samen een album opgenomen, genaamd "Songs To No One", en we spelen veel materiaal van dat album.

En jij kruipt dan in de huid van Jeff ?

Peter Willems: Ik ben natuurlijk geen Jeff, ik speel bas en er is een andere connectie tussen Gary en mij natuurlijk, dus het zal heel anders zijn. Geen imitatie van het voornoemde album.

Gary Lucas: We geven elkaar enorm veel ruimte.

Peter Willems: We hebben nog niet gerepeteerd. Ik heb dus naar de opnamen geluisterd en ik denk dat we prima tot elkaar kunnen komen.© Jean-Pierre Jans


Het programma is ook opgedragen aan Captain Beefheart, vertel daar eens meer over...

Peter Willems: Ik weet dat Gary met hem heeft samengespeeld. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Het is geheel buiten mijn comfortzone om dit te doen.

Gary Lucas: Het waarom ligt vooral in het feit dat ik mijn fans wil bereiken. We hebben ons ook gewaagd aan Lou Reed. Een van de songs die Peter en ik hebben opgenomen is "Hey Mr. Rain". Een mooi, donker en onbekend nummer. Lou was een vriend van me en ik ben blij dat ik met hem heb mogen spelen. En hij gaf me ooit een mooi compliment. Ik speelde iets op gitaar in zijn huis en hij zei “Ik kan uren achter elkaar naar je luisteren Gary."

Komt er na Double Dare nog een ander album met jou en Peter ?

Gary Lucas: Zeker, we zien elkaar regelmatig en we wisselen erg vaak ideeën uit. We moeten gewoon kijken hoe we dat vorm gaan geven. Het is lastig om een nieuw album uit te brengen. Er wordt zoveel nieuws uitgebracht. Maar ik houd van uitdagingen. Ik ben gek op spelen en ik heb erg veel zin om mijn bijdrage te blijven leveren.

Er komt leven in de brouwerij. Het wordt steeds drukker in het proeflokaal in verband met een bruiloft of party. Koffers met instrumenten worden in de zaal neergezet, de piano wordt gecontroleerd. Na afscheid te hebben genomen van Gary, stappen Peter en Robin weer de fiets op, het koude winterweer in.

Interview © Robin Arends  -  foto’s © Jean-Pierre Jans / Rens DekkerZENNEZ RECORDS


Concert :

Peter Willems en Gary Lucas staan op 7 december 2023 in het Bimhuis Amsterdam


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst