Nicole Johänntgen

saxofoniste, componiste en coachNicole Johänntgen, saxofoniste, componiste en coach, begon haar muzikale carrière op zesjarige leeftijd. Eerst genoot ze een klassieke piano opvoeding en jaren later vond ze de weg naar de saxofoon en jazz.


Toen ze 17 werd richtte ze in Saarland haar band Nicole Jo op die tot op heden zes albums uitbracht. Al snel verbreedde ze haar horizon. Ze speelde in Amerika met de Sisters in Jazz (2003) en was lid van het European Swinging Jazz Orchestra, de IASJ (International Association of Jazz of Schools) en het Nederlandse Rembrandt Frerichs Project.

Een van haar huidige projecten is Henry, een band die op New Orleans geïnspireerde jazz met Oost-Europese klanken speelt. Het is haar meest actieve project en ze toert er momenteel mee.


© Daniel Bernet


Het nieuwe album 'Henry III' is analoog op band opgenomen tijdens een live concert in Domicil Pforzheim. Volledig op de oude manier. Nostalgie komt naar boven. Je voelt hoe vertrouwd en gretig de muzikanten zijn om te spelen. Het album is nog funkyer dan zijn twee voorgangers. Met expressieve melodieën en wat percussieve kracht horen we weer een steaming band. De nieuwe composities nodigen uit tot dansen en meezingen. Maar wie goed luistert, ontdekt ook de diepere, hartverscheurende kant van Henry. Een kant die in ons allemaal sluimert. In nummers als 'Dig Deep' of 'Guetnachtlied' zit zoveel ruimte tussen de melodieën dat je even in een twilight zone belandt. Een staat waarin je begint na te denken over dingen die diep in je liggen.

Nicole's andere grote project is haar soloproject. In 2019 leerde ze haar saxofoon van een hele nieuwe kant kennen. Het ging om de confrontatie van ruimte en geluid. In 2019 nam ze haar eerste soloalbum op in de Andreaskirche in Zürich. Drie jaar later nam ze nog een soloalbum 'Solo II' op. Voor haar tweede solo opname koos ze de Cappella di San Gottardo en betoverde de kerk met saxofoonmuziek. De kapel ligt op een hoogte van 2100 meter op de kam van de beroemde weg door de Alpen, de Gotthardpas. Met diepte en innerlijke rust, gedreven en vervuld door de energie van de Gotthardpas, krijgt elke frase gewicht en betekenis in de flow van het spel. Altijd nieuw en anders. Als een natuurlijk scenario. De hectische ervaring van de tijd blijft in het dal, zoals die wordt ervaren door een wandelaar die uur na uur de bergen beklimt. De kapel is piepklein, maar met een akoestiek vol galm die zelf als muziekinstrument fungeert.


© Ayumi Kagitani


Een ander project is Robin. Het is een Amerikaans programma dat in 2016 in New York is opgenomen en waarmee ze in september 2023 op tournee gaat.

Nicole Johänntgen over Robin:

"Ik zag het Amerikaanse roodborstje in Amerika, in Central Park West, New York, en ik was totaal overdonderd. Ik lag daar in Central Park, keek rond en werd geïnspireerd door de natuur. En opeens zijn er die kleine vogeltjes. Er waren ook veel spreeuwen, maar vooral die roodborstjes. En ik vond ze zo fascinerend omdat ze zo groot waren. Bij ons is het roodborstje veel kleiner. Ja, en toen dacht ik, ter ere van hem, noem ik de cd 'Robin'."

Nicole richtte ook SOFIA op.

SOFIA (Support Of Female Improvising Artists) is een internationaal programma dat vrouwelijke jazzmusici steunt bij muzikale improvisatie en zelfmanagement. Het is geïnspireerd door een Amerikaans mentorprogramma ‘Sisters in Jazz’, dat is opgezet om de opleiding van vrouwelijke jazzmuzikanten verder te zetten. SOFIA heeft een extra component: het helpt jonge vrouwelijke musici zich te profileren en ondersteunt netwerken en zelfpromotie. SOFIA speelt in op de specifieke uitdagingen waarmee jonge vrouwelijke improvisatieartiesten vandaag worden geconfronteerd en ziet zichzelf als onderdeel van een nieuwe trend om jonge vrouwelijke muzikanten beter te ondersteunen (bv. Take Five Europe). Door haar onafhankelijke oriëntatie is SOFIA een baanbrekend project dat een impact wil hebben in een internationale context.


© Daniel Bernet


Nicole Johänntgen is een veelzijdige en zeer actieve artieste. Ze treedt bijna non-stop op en werkt onvermoeibaar aan al haar projecten. Ze steunt veel vrouweninitiatieven. Het was haar idee en demarche om in 2022 het JazzWomenNetwork op te richten, een databank voor alle vrouwen die betrokken zijn bij jazzmuziek.

In 2023 werd Nicole Johänntgen genomineerd voor de Deutschen Jazzpreis in de categorie rietblazers.

Tekst © Jacek Brun, Jazz-fun.de (vrije vertaling: Jos Demol)  -  foto's © Daniel Bernet / Ayumi Kagitani


website Nicole Johänntgen

YOUTUBE
BANDCAMP
INSTAGRAM
FACEBOOK

 

"Now's The Time" is een samenwerking van:

#Womentothefore
#IWD2023


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst