Chris Joris opent Marni festival rond vijf percussionisten




 
Fred Malempré, Chris Joris, Michel Seba, Stephan Pougin, Etienne Plumer



Gedurende 15 jaar liep het Marni Jazz Festival over een periode van 15 dagen. Covid bracht de organisatie tot heroriëntatie van het festival.

Met ‘percussie’ als rode draad en gespreid over zeven maanden (van september tot maart 2022) stellen vijf percussionisten hun project voor: Etienne Plumer, Michel Seba, Fred Malempré, Stephan Pougin en Chris Joris die de spits afbijt op 11 september.

En dat is niet verwonderlijk, want Chris Joris werd door Joëlle en Marie-Charlotte Caux betrokken om richting te geven aan het initiatief. Hij is zoals hijzelf stelt een soort baarmoeder van al die percussionisten. Hij gaf velen les, speelde en nam op met hen, en hij is onbetwistbaar baanbrekend in jazzpercussie.


Chris Joris: Het heeft lang geduurd eer anderen bij ons de draad oppikten van percussie. Frederic Malempré doet het wel, hij gebruikt het hele arsenaal, ook gongs, en is prominent aanwezig bij Antoine Pierre’s Urbex. Hij is ook de enige van de percussionisten in het festivalprogramma die berimbau speelt. Dat heeft hij nog van mij geleerd, maar hij heeft zich daarin verder ontwikkeld. Michel Seba is allround: percussie, conga's, djembé, enz.

Stephan Pougin heeft zich gespecialiseerd in oosterse percussie. Wie het ook helemaal in zich heeft is Christophe Millet, maar die werd niet gevraagd voor dit festival. Spijtig, ook naar evenwicht toe. Nu ben ik de enige Vlaming tegenover vier Franstaligen.

Wil je de betrokkenen in het kort situeren?

Chris Joris: Frédéric Malempré groeide muzikaal op binnen de Waalse folkscene. Zijn vader speelde doedelzak en viool. Zijn moeder was zangeres. Hij speelt met Antoine Urbex in een echte jazzband, maar is ook folkmuzikant in een samenwerking met accordeonist Didier Laloy. Deze laatste vormt samen met bassist Bo Waterschoot en Malempré de kern van het project ‘Touch Down’ waarin als gasten zangeres Veronika Harcsa en pianiste Nathalie Loriers.

Michel Seba vormt een link met Axelle Red. Hij is iemand die zich zoals Frank Michiels zowel in de jazz, pop/rock als de chansonscene beweegt. Hij was betrokken in het project ‘Requiem pour L' met Fabrizio Cassol en Alain Platel. Daarbij ontdekte hij basgitarist Rodriguez Vangama. Seba betrekt in zijn project ‘Multicolore’ onder meer nog euphoniumspeler Niels Van Heertum.

Etienne Plumer kennen we natuurlijk in de jazzwereld van bij Michel Debrulle’s Rêve d'Eléphant Orchestra. Zijn project ‘Steppe’ vormt een mix van zang, gitaar en percussie met zowel akoestische als elektronische effecten. Hij is een uitstekend tablaspeler en drummer.

Stephan Pougin is drummer en speelt met daf, darboukha, enz. Zijn invloeden haalt hij enerzijds uit jazz, maar hoofdzakelijk uit allerhande etnische muziek: van Afrikaanse en Cubaanse ritmiek tot Europese folklore.

 

 


Etienne Plumer, Stephan Pougin, Chris Joris, Michel Seba


En dan is er je eigen project ‘Sundown’, opgedragen aan je overleden dochter Saskia…

Chris Joris: Mijn Home Project (‘Home and Old Stories', W.E.R.F. 2016) was de push naar het talent van Naima en ik wou daarin ook Saskia die uitstekend zong betrekken binnen het muzikale gebeuren. Haar ziekte was toen al heel ingrijpend. ‘Sundown’ is mijn hommage aan haar.

Zeker nu Naima stilaan haar weg vindt en zelfs een vedettencultus geniet, komt nu mijn zoon Yassin in het Sundown Quintet op het voorplan. De band bestaat uit mijn vaste kern van muzikanten met Free Desmyter op piano, Bart Borremans op saxofoon en Sal LaRocca op bas. Yassin springt in op gitaar en met zang, met soundscapes en elektronische effecten.

Yassin zingt twee eigen nummers: ‘During the Dreamtime’ en ‘Shadows’. Die zijn naar zijn zusje Saskia toe geschreven.

De eerste twintig minuten van het concert speel ik solo, hybride percussie en piano. Bij de improvisatie ga ik een loop station gebruiken, een beetje in het spoor van dochter Naima. Daarmee pik ik opnieuw de draad van electronics op. Een tegemoetkoming aan de jeugd met de ‘new wave of jazz’.

‘Bij de improvisatie ga ik een loop station gebruiken,
een beetje in het spoor van dochter Naima’


Je zou ook teruggrijpen naar ‘Out of The Night’…

Chris Joris: Het zou fijn zijn mochten we wat werk uit ‘Out of the Night’ spelen. Maar die stukken vragen veel leeswerk, die moeten goed ingestudeerd worden. Ik weet niet of het zal lukken. Yassin is met een circusvoorstelling druk benomen in augustus en slechts beschikbaar voor repetities begin september.


Wat is bepalend voor je sound en wie bewonder je als percussionisten?

Chris Joris: Bepalend in mijn sound is niet wat doorgaans als afrojazz wordt afgeschilderd, al zit die sound er in verstopt en verwerkt. Ik ga nog altijd voor de akoestische benadering. In mijn geval beschouw ik de percussionist vooral als handdrummer zoals in de Caraïbische, Afrikaanse of jazzmuziek met conga, djembé, cimbalen, belletjes, enz.

Ik verkies een lichtere vorm van drum en percussie, zoals je die hoort bij Billy Hart of Billy Higgins die ik erg bewonder. De percussionist is de aanreiker van kleuren, de maker van klankkleuren, zowel geïmproviseerd als geschreven.

Ik ben voor de old school van Tata Guines, Ray Barretto, Milton Cardona, Carlos ‘Patato’ Valdes. En in het bijzonder als kleurenmakers Airto Moreira en Nana Vasconcelos, dat zijn de twee die erboven uit steken.

Spijtig genoeg vragen ze meestal niet expliciet naar een percussionist maar boeken ze een drummer en of die dan ook wat gongs en belletjes meebrengt…

Wat brengt de toekomst?

Chris Joris: Opnieuw live optreden is alleszins een herademing. Sinds oktober 2020 deed ik tot aan deze zomer slechts twee concerten, bij Kaap in Oostende en het Predikheren concert met Frank Vaganée.

Naima vroeg me als gast bij een live concert en onlangs trad ik nog op met Boundless trio, samen met Patrick De Groote en Paul Van Gysegem.

Nu volgen concerten met het Sundown Quintet op Marni Percussions Festival (11 september) en ook op Jazzathome in Mechelen (12 september – jazzathome.be).

Een droomplan blijft het uitbrengen bij de Werf van een dubbele ‘Out of The Night’ compilatie-lp… En een expo met mijn kunstwerken komt er ook nog aan…

Interview © Bernard Lefèvre (augustus 2021)  -  foto’s © Arnaud Ghys

Marni Jazz #percussions – info en tickets: theatremarni.com/



11-09-2021 20:00: Chris Joris Sundown Quintet - (dedicated to Saskia)

Bart Borremans (tenor/sopraansaxofoon)
Yassin Joris (gitaar, zang)
Free Desmyter (piano)
Sal La Rocca (contrabas)
Chris Joris (percussie, piano, electronics, drums)


5-10-2021 20:00:  Etienne Plumer ‘Steppe’

Emmanuel Baily (gitaar, stem)
Thomas Grailet (gitaar, stem)
Grégoire Tirtiaux (saxofoon)
Etienne Plumer (percussie, electronics)


11-11-2021 20:00: Michel Seba ‘Multicolore’

Rodriguez Vangama (basgitaar)
Niels Van Heertum (euphonium, trompet)
Michel Seba (percussie)
Special Guest: Bilou Doneux (gitaar & percussie)


22-01-2022 20:00 Fred Malempré ‘Touch Down’

Frédéric Malempré (percussie)
Veronika Harcsa (stem)
Nathalie Loriers (piano)
Didier Laloy (accordeon)
Bo Waterschoot (bas)


29-03-2022 Stephan Pougin

Johan Dupont (piano)
Manu Baily (gitaar)
Stephan Pougin (percussie)


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst