Alma Naidu
De eerste stappen in haar carrière

Alma Naidu groeide op in München als dochter van muzikanten. Vader was dirigent, moeder, Ann-Katrin Naidu, operazangeres. Toen ze vijf werd kreeg ze klassieke pianolessen, gevolgd door viool, waarna ze op 14-jarige leeftijd overstapte op gitaar. Een opleiding klassieke zang, later zang voor musicals vervolmaakten haar opleiding. Na het afronden (2016) van haar vocale opleiding in jazz aan de Hochschule für Musik und Theatre in München, bracht ze vervolgens een jaar door aan de Royal Academy of Music in Londen, waar ze studeerde bij de beroemde zangeres en ECM-artiest Norma Winstone.© Lena SemmelroggenJazz en Musical

Als 15-jarige stond Alma Naidu al op het podium als zangeres en schreef ze haar eigen liedjes. Als sopraan voerde ze een klassiek programma uit in de Herkulessaal in München.

Naast haar jazzcarrière trad Alma op in verschillende muziekproducties. Een selectie: "Rosaly - the girl made of glass" als Rosaly (München, 2016), "Highlights from Lion King" als Nala (Salzburg, 2017), "Lovemusik" (Musikalische Komödie Leipzig, 2018), "Jesus Christ Superstar" (Staatstheater Augsburg, 2019). Daarnaast neemt ze regelmatig deel als soliste bij symfonische concerten van filmmuziek in de zalen van de Republiek.


Weerklank in de media en van jazz collega‘s

Alma is een van de 'meest veelbelovende zangeressen in de Duitse scene' (SZ), de 'Duitse vocale ontdekking van de afgelopen decennia'. De pers roemt haar vele malen, culturele instellingen kennen haar talrijke prijzen toe. De zangeres en componiste was o.m. te horen op het Nublu Festival New York en de Leverkusen Jazz Days. Concertreizen brachten haar de afgelopen jaren tot in India, Myanmar en de VS. Ze deelde het podium met Nils Landgren, Bobby McFerrin en Wolfgang Haffner, op wiens album "Kind of Tango" (ACT, 2020) ze te horen is.© Boris BreuerAwards

Alma Naidu werd in 2021 bekroond met de BMW Welt Young Artist Jazz Award, naast de Kurt Maas Jazz Award. Ze ontving de Bavarian Art Promotion Award 2021 en kreeg als eerste een beurs van de Grizzly Jazz Foundation.


Haar stem

Naidu's soepele, heldere en ontroerende interpretaties van jazz standards zoals "Body and Soul", "You Don't Know What Love Is" en "If I Should Lose You" in de traditie van "Old Soul" hebben het publiek de afgelopen jaren geboeid. Op haar debuutalbum "Alma" komt haar talent als volleerd songwriter en gevoelige tekstschrijver goed tot zijn recht: "Ik ben niet zomaar een zangeres. Dat wilde ik met mijn eerste album duidelijk maken".


Alma Naidu over de samenwerking met Wolfgang Haffner

"Ik ontmoette Wolfgang in 2019 tijdens de Burghausen Jazz Week. Ik zong daar de solo-sopraanpartij op Duke Ellington's "Sacred Concert", en hij leidde en speelde de sessie in de Burgkeller. Ik voegde me daar op een avond bij en de muzikale samenwerking begon. De muzikale benadering van Wolfgang, zijn motto dat elke noot een betekenis moet hebben. Je moet je ego opzij zetten en je in dienst stellen van de muziek. Dit alles heeft zowel mij als muzikant, maar ook mijn muziek enorm beïnvloed. Voordat we de studio in gingen, stuurde ik hem keer op keer opnames van de stukken, en samen dachten we na over wat er veranderd kon worden - soms het tempo aanpassen, soms een partij weglaten.

Onze muzikale ideeën passen heel goed bij elkaar. Het gaat er bij ons allebei over om de muziek te laten ademen, zodat we kunnen zweven en de ruimte laten. Ik ben ongelooflijk blij en dankbaar dat onze paden zich hebben gekruist."© Boris Breuer


Alma over haar album "Alma"

"We namen het album op in December 2020 in de Hansahaus Studios in Bonn. Gedurende drie dagen namen we 18 nummers op, waaruit we toen de luxe hadden om onze elf favorieten te kiezen.

Daarna heb ik begin 2021 zelf nog wat vocale opnames gemaakt in München - mijn goede vriend Flo (Florian Stierstorfer - nvdr) liet me daarvoor zijn thuisstudio gebruiken. Een deel van de achtergrondzang heb ik thuis opgenomen en een deel is opgenomen door producer en zangeres Liselotte Östblom in Londen. Ik werkte ook met Liselotte aan de leadzang, zij coproduceerde vanop afstand via Zoom.

Dominic Miller ('Wandering'), Nils Landgren ('Just a Word'), evenals Lars Danielsson ('Just a Word', 'Wondering') namen hun delen op in Zweden en Frankrijk.

In de studio bestond de kernband uit Wolfgang Haffner op drums, Simon Oslender op toetsen en Claus Fischer op de bas. Wolfgang had al veel in deze line up gespeeld - ik zat ook een tijdje in de band van Wolfgang en kende hen al zeer goed. De band was perfect op elkaar ingespeeld en natuurlijk zijn het allemaal gewoon geweldige muzikanten. Er waren geen repetities, de stukken werden één keer in de studio gespeeld en daarna waren er één tot vier takes per nummer, waaruit we dan meestal direct onze favoriet selecteerden.

In de studio kwamen Christopher Dell op vibrafoon ('Silence Plays Your Song') en Thomas Stieger op bas ('Silence Plays Your Song', 'Walberla') langs. Ik kende deze twee ook al van de band van Wolfgang."© Tom Schneider


jazz-fun.de over het album "Alma"

Alma Naidu betovert met haar warme, uiterst flexibele stem. Ze roept beelden op, verandert van stemming en speelt met de fantasie van de luisteraar. Het album past perfect in de trend waarbij artiesten hun platen niet positioneren volgens een duidelijke definitie van stijl of genre. Ze bieden muzikaal wat voor hen emotioneel het belangrijkst is.

"Alma" klinkt mooi op een manier die de warmte en intimiteit oproept van tijdloze jazzopnames. Gepresenteerd met indrukwekkend meesterschap, zal het materiaal bij de eerste luisterbeurt misschien niet meteen fascineren. Maar bij elk volgend nummer en bij elke nieuwe luisterbeurt zakken we onwillekeurig weg in een melancholische wereld omhuld door Alma's pure en soulvolle stem, begeleid door een minimalistische, onorthodoxe maar absoluut eigentijds klinkende akoestische begeleiding. In die zin is dit een uniek werk. Het is volledig origineel en compromisloos. Moeilijk om er een goed stilistisch "pigeonhole" voor te vinden.

Wat zal er daarna gebeuren? Eén ding is zeker: we zijn getuige van de geboorte van een ster. De muziek van dit album zal ons nog lang bijblijven. Ik weet zeker dat we er na vele jaren nog met veel plezier naar zullen luisteren.

Tekst © Jacek Brun / jazz-fun.de (vrije vertaling: Jos Demol)  -  foto’s © Boris Breuer, Lena Semmelroggen, Tom Schneider
https://www.jazz-fun.de

Alma Naidu:

https://www.almanaidu.com/
https://www.jazz-fun.de/alma-naidu.html

Album: Alma Naidu - Alma
Label: Leopard, 2021

Alma Naidu - vocals, backing vocals, music & lyrics
Simon Oslender - piano, fender rhodes, synthesizer
Claus Fischer - bass
Wolfgang Haffner - drums

Guests:

Liselotte Östblom, Ann-Katrin Naidu, Florian Stierstorfer - backing vocals
Dominic Miller - guitar
Lars Danielsson - cello
Thomas Stieger - 2nd bass
Christopher Dell - vibes
Nils Landgren - tromboneIn case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst