Alex Blake op eigen verzoek op podium Parazzar!


De propagandamachine voor allerlei – in de meeste gevallen zwaar gesponsorde – muziek- en/of stadsfestivals draait dezer weken op volle toeren. Doelgericht wordt in de zomerperiode zoveel als mogelijk alle aandacht gedirigeerd naar die concerten met voor het overgrote deel acts die synoniem staan voor publiekstrekkers en waarmee men dus op veilig speelt. Daardoor dreigen een aantal privé-initiatieven, die meer bescheiden van opzet zijn en het zonder enige vorm van subsidiering moeten zien te rooien, onder de radar te verdwijnen, hoewel ze nochtans evenzeer verdienen onder de aandacht te worden gebracht en in de kijker te worden geplaatst.


Alex Blake © courtesy Alex Blake


Een van deze is het optreden van Alex Blake op zondag 6 augustus 2017 in Soulbar Parazzar. Blake, in de jazzniche een bassist van wereldfaam met een ontzagwekkende staat van dienst, verschijnt op zaterdag 5 augustus nog op Jazz Middelheim on the main stage aan de zijde van Randy Weston. En daags nadien dus in Brugge!

Joeri Hostens, welke halsbrekende toeren heb je moeten uithalen om Alex Blake amper een dag na Jazz Middelheim al naar het “veel bescheidener” podium van Parazzar te lokken?

Joeri Hostens: “De realiteit is nog verrassender: het is Alex Blake zèlf die mij heeft gecontacteerd via een persoonlijke brief! Gezien zijn enorme loyaliteit naar Randy Weston toe, speelt hij de laatste jaren enkel in deze formatie, maar omdat hij vermoedt dat het optreden van de hoogbejaarde Randy (91 inmiddels, PG) op zaterdag 5 augustus (Jazz Middelheim) wel eens diens laatste bezoek zou kunnen zijn aan België of zelfs Europa, zou hij heel graag regelmatig in Europa toeren als leider van een eigen band, ingeval Randy niet meer in de mogelijkheid zou zijn om verre reizen te ondernemen.

Hij zoekt in dat kader naar opportuniteiten om zijn eigen muziek en composities voor te stellen, en zijn contactpersoon in België, een charmante dame die zéér regelmatig de concerten in Parazzar bijwoont, heeft dan uiteindelijk de bal ècht aan het rollen gebracht. Zij vond dat het een mooie droom zou zijn mocht Alex op deze locatie een Belgisch concert kunnen geven te midden van zijn trouwste fans hier te lande: Parazzar beschouwt zij als dé ideale stek om Alex - een brok dynamiet! - te zien exploderen. Blake, die aan ons land goede herinneringen heeft door zijn regelmatige doortochten met Randy Weston en met anderen, kreeg na haar verhalen over de positieve vibes in Parazzar zin om aan den lijve te ondervinden hoe het er op ons podium en voor ons publiek aan toe gaat.”

Ik meen uit een eerdere conversatie te hebben onthouden: de enige voorwaarde door Alex Blake aan jou opgelegd was dat jij voor medemuzikanten moet zorgen?

Joeri Hostens: “Klopt, en ook hier kon ik voor steun rekenen op enkele van mijn trouwste concertgangers. De keuze van de 2 muzikanten gebeurde vooral in overleg met de reeds genoemde contactpersoon, omdat zij het best kon aanvoelen welke artiesten zich het vlotst kunnen “schikken” naar de wensen van Alex Blake. De ritmesectie die straks aantreedt: pianist Kris Defoort – die ik kon benaderen en overhalen dankzij Nico, een andere zeer loyale concertbezoeker - en drummer Giovanni Barcella.”

Intussen ontving ik van Joeri Hostens bericht dat het optreden is uitverkocht. Dat dit ook zonder barnumreclame probleemloos is gelukt, bewijst eens te meer dat er een categorie koppige liefhebbers bestaat op wie lopen nààst de keurig aangeharkte muziekpaadjes een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent.


© Geert Vandepoele


Zondag 6 augustus 2017 om 20.30 uur in Parazzar, Brugge: UITVERKOCHT !!!  Het trio werd in de laatste instantie aangevuld met saxofonist Toine Thijs.

Tekst © Paul Godderis


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst