Achterham Sessions 2017

Een gesprek met Michel Mast over de concerten in september en oktober.


Mag ik je meteen proficiat wensen: Achterham Sessions op 24 september is al zo goed als uitverkocht! Wat is de verklaring, schat jij in: de reputatie van jouw muziekgebeuren, of de keuze van de act, Beraadgeslagen?

Michel Mast: “Het is goed vooraf even duidelijk te nuanceren: indien we het concert buiten in de tuin kunnen laten doorgaan, zullen wel nog kaarten aan de kassa te koop zijn. Dat de tickets voor 24 september zo vlot de deur zijn uitgegaan, schrijf ik toe aan een combinatie van factoren, waarbij de reputatie van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger zeker een belangrijke rol speelt. Weliswaar is het in het verleden al gebeurd dat we het bordje “uitverkocht” dienden op te hangen, maar toch niet vaak: Flat Earth Society tijdens Ham Sessions 2016 bijvoorbeeld en ook een concert met Jim Black & Chris Speed (Endangered Blood, PG) tijdens Achterham Sessions 2014. Maar dat blijven toch uitzonderlingen. Er is altijd wel veel volk, maar het barst dus meestal nooit uit zijn voegen.”


Voor de hand liggende vraag: vanwaar de keuze voor Beraadgeslagen?

Michel Mast: “Eigenlijk is dat op voorstel van Lander zelf. Die is zowat kind aan huis, want heeft hier gestaan met de verschillende projecten waarin hij is betrokken: LABtrio, Sinister Sister, STUFF. eveneens. Het ligt dus wat in de lijn dat hij ook met dit project present is. Met Beraadgeslagen, overigens, is hij al 10 jaar bezig, in de vorige jaren eerder in de marge, nu komt hij er méér mee naar buiten.”


Op 29 oktober nodig je Bright Noise uit: is dat de groep waarover je tijdens ons interview in mei nogal cryptisch zegde “ik hoop op een vrij eclatante, internationale, zelfs trans-Atlantische affiche”?

Michel Mast: “Om eerlijk te zijn: neen. Ik had toen iemand anders in gedachten, maar dat is niet doorgegaan. Maar als je de bezetting van Bright Noise overloopt, is dat toch terug een “trans-Atlantische” act (lacht), want met een saxofonist uit New York. Ik vertel graag even het verhaal van deze groep. Steven Delannoye is – zoals veel jonge muzikanten die aan onze conservatoria hebben gestudeerd – de plas over gegaan, heeft in New York vaste voet aan de grond gekregen en is met gelijkgestemde zielen een band begonnen. Bright Noise, door Delannoye en Ben Bryden opgericht in 2009, heeft twee jaar later een eerste, gelijknamige EP uitgebracht. In hun midden hebben zij in de loop der jaren zeer veel gasten gehad, zoals saxofonist Ben Wendel en bassist Chris Lightcap, om slechts die te noemen. De line-up voor het concert op 24 september: Bryden en Delannoye op saxen, Thomas De Cock op gitaar (i.p.v. Reinier Baas), Yannick Peeters aan de contrabas (i.p.v. Des White) en drummer Martin Krümmling.

Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om ook al iets mee te delen over Ham Sessions 2018? Primo: het formaat ondergaat een wijziging, want we gaan van twee weekends naar één, het Pinksterweekend. Het blijft een driedaags gebeuren, maar nu met drie aaneensluitende dagen. Secundo: net als dit jaar gaan we voor een affiche met in totaal negen groepen, waaronder een aantal sterkhouders. En opnieuw kiezen we voor een breed palet, met de nadruk op “hedendaagse” jazz, maar – zoals steeds - met uitweidingen naar hedendaags klassiek en naar wereldmuziek. Qua groepen licht ik als tip van de sluier dat er reeds ver gevorderde gesprekken zijn met Ralph Alessi en met een trio van Manu Hermia met 2 Franse muzikanten. Of zij allen effectief op ons podium zullen staan, is afwachten: dit is work in progress.”

Tekst © Paul Godderis, 8 september 2017


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst