Tom Bourgeois - Murmures / Rumeurs

Tom Bourgeois  -  Murmures / Rumeurs

T

Neuklang

Een saxofoon-solo-album, "Moanin'Birds", een zeer succesvol duet met de contrabassist Fil Caporali, en nu een intrigerend dubbelalbum, Tom Bourgeois zit niet stil. Beter nog, elk van zijn projecten opent een hele reeks wegen/stemmen voor nieuwsgierige oren en dat is niet om ons te mishagen.

« Murmures / Rumeurs », een quasi-anagram dat een project aankondigt waarbij de composities zelf deelnemen aan dit spiegelspel waaraan een dubbele formatie is gewijd: het reeds bekende kwintet van "Mumures" bestaande uit Loïs Van op zang, Tom Bourgeois op sax en klarinet, Thibault Dille op accordeon, Florent Jeuneaux op gitaar en, op een nummer, Veronika Harcsa die ook op de integrale tweede plaat terug te vinden is, terwijl Loïs Van ook terugkeert voor de ouverture.

Dan is er voor "Rumors", een grote formatie. Naast de eerder genoemde musici komt er nog een blazerssectie bij: Thomas Mayade op trompet, Ruben Verbruggen op alt- en baritonsax, Quinten De Craecker op trombone en Esinam Dogbatse op fluit en percussie, plus een ritmesectie bestaande uit Dorian Dumont op de piano, Jelle Van Giel op drums en Victor Foulon op contrabas. Dit is het decor, want dat is het: Tom Bourgeois schrijft voor cinema en documentaires en deze hang naar regie domineert ook dit project dat een ongelooflijke originaliteit uitstraalt.

Het is moeilijk om het juist te omschrijven omdat alles een samensmelting is van meerdere referenties. Bij de eerste schijf zonder ritmesectie is kamermuziek het eerste wat bij je opkomt. Impressionisme bij "Sonatine II" van Maurice Ravel, waarvan beide versies uitblinken in het zoeken naar klankkleuren. John Dowland - een componist die in de overgang van de 16e en 17e eeuw leefde, en wiens muziek door Sting's album 'Songs from the Labyrinth' opnieuw in de mode kwam met zijn nostalgische kleuren - waarvan Tom Bourgeois "Tell me, true love" arrangeert met een finesse gesublimeerd door de prachtige stem van Veronika Harcsa. Dan worden er kleuren toegevoegd op "Love tell me the truth" dat met de grote formatie wordt uitgevoerd.

"Soir (29)" is het enige stuk waar we het thema duidelijk terug vinden in beide versies, maar de rest van het album speelt met kleuren en timbres, harmonieën en instrumentale setting, zonder het traditionele idee van solo of algemene effecten die we in grote traditionele groepen terugvinden. En als we absoluut een verwijzing naar jazz willen vinden (op zich overbodig omwille van de pure schoonheid van de muziek), is het misschien bij Ravel dat we die vinden in de kabbelende en wiegende kant van beide versies. Laat ons ook niet de prachtige teksten van François Vaiana vergeten te citeren - een luxe dat ze in het boekje opgenomen werden - die de heldere en verfijnde stem van Loïs Le Van benadrukt.

In tegenstelling tot veel huidige producties, vereist de muziek van "Murmures/Rumeurs" aandachtig, zelfs herhaaldelijk luisteren om alle subtiliteiten te begrijpen, maar het bezorgt je een zowel vredig als gelukkig gevoel.

© Jean-Pierre Goffin
Een samenwerking JazzMania / Jazz’halo
In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst