Thunderblender - Last Minute Panic

Thunderblender - Last Minute Panic

T

Honolulu Records HR~11 EP

De naam Thunderblender hoorde ik voor het eerst toen Michel Mast in ons interview n.a.v. Ham Sessions 2017 vol vertrouwen aankondigde dat hij die groep had uitgekozen om de laatste dag van het festival te openen. Benieuwd, bijgevolg, begaf ik me op 4 juni naar de tuin van Ham 12, 9000 Gent om er met de muziek van dat trio live kennis te maken. In welke mate ik van mijn sokken werd geblazen staat hier te lezen.

De Ierse (maar in België wonende) componist en saxofonist Sam Comerford, Hendrik  Lasure (piano, keyboards) en Jens  Bouttery (drums, bass synth) brachten er een verschroeiende set van zulke kwaliteit dat ik niet aarzelde toen ik las dat dikke anderhalve maand later de drie enthousiaste jongelingen het podium van Vrijstaat O. zouden bestormen.


Sam Comerford © Joris Lasure


Hun faam reikt sindsdien ook over de landsgrenzen, want afgelopen zomer maakte Thunderblender enorme indruk op de jury van het Concours Tremplin Jazz d’Avignon: Comerford kaapte er de prijs voor beste  solist weg. De tenor- en bassaxofonist is tijdens concerten dan ook ontegensprekelijk de centrale figuur, niet enkel omdat alle composities van zijn hand zijn, maar ook omwille van zijn charisma en de geestdrift die hij uitstraalt.

Op 28 oktober brengt het Brusselse trio zijn debuut-EP ‘Last Minute Panic’ uit op het Italiaanse label Honolulu Records. De cd werd voor een livepubliek in de Brusselse club Bravo opgenomen door Jens Bouttery en Manolo Cabras, met mix achteraf door Bouttery. Een zéér wijze beslissing, die piste om een concert te registreren, omdat de muziek van Thunderblender op die manier echt wel het best tot haar recht komt: de luisteraar wordt aldus deelgenoot in een proces waarbij uit soms ogenschijnlijke chaos avontuurlijke stukken ontspruiten, nu eens vol stevige groove dan weer veeleer lyrisch.


Opener ‘Bozza’ is zo’n compositie die zich on the spot lijkt te ontwikkelen, met muzikanten die in de eerste van de 12 minuten als het ware rond elkaar cirkelen en onderling aftasten, met plots steeds meer verstilde momenten waardoor de indruk wordt gewekt dat de compositie zachtjes uitdooft… terwijl zij in werkelijkheid de laatste twee minuten opflakkert en een niveau van intensiteit haalt die zich bij de aanvang van dat stuk nooit liet vermoeden.


Diezelfde onstuimigheid uit de slotsequentie van vorig nummer, maar dan nog verhevigd, kenmerkt de eerste helft van ‘Kwakzalver’, met Comerford op saxofoon, Bouttery die zijn drums als donderslagen laat klinken en Lasure die kiest voor harde aanslagen op de klavieren. Ook in deze compositie echter sluipen verrassingen waardoor de luisteraar zich plots op andere paden bevindt dan hij uitgetekend dacht.

Titeltrack ‘Last Minute Panic’ begint Comerford solo, waarna de bassaxofoon zich op een fundament van massief slag- en klavierwerk voortstuwt. Minutenlang wordt de indruk gewekt dat rechtlijnig en zonder veel omwegen naar een climax toe wordt gewerkt, maar het eerdere patroon van onverwachte wendingen wordt aangehouden: in de laatste minuten bouwt men af, om ten slotte in een verstild landschap te landen.  

Ook ‘Toetje’ is een stuk dat zich minder makkelijk laat identificeren dan het zich aandient. Kruipt in gedachten begrijpelijkerwijs een omschrijving als “melodieus”, dan doet deze term de creativiteit en inventiviteit van deze afsluiter echt wel tekort.

Met ‘Last Minute Panic’ levert Thunderblender een visitekaartje af dat zonder twijfel toegang tot heel wat concertpodia zal opleveren. Een veelbelovende vuurproef intussen wordt alvast de finale van STORM! Contest, waarvoor het trio is geselecteerd.


© Kathie Danneels


STORM! CONTEST op vrijdag 27 oktober in De Werf, Brugge – https://www.kaap.be/programma/storm_contest

Releaseconcert ‘Last Minute Panic’ op zaterdag 28 oktober in Walter, Anderlecht, Brussel

Paul Godderis, 21 oktober 2017  -  cd-coverfoto: X#1 © Sophie Saporosi


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst