The Eric Ineke Jazzxpress featuring Tineke Postma - What Kinda Bird Is This ? (bl)

The Eric Ineke Jazzxpress featuring Tineke Postma - What Kinda Bird Is This ? (bl)

T

Challenge Records

The Music of Charlie Parker

Eric Ineke (73) leidt sinds 2006 zijn bebopkwintet JazzXpress en speelt al 40 jaar drums in het trio van pianist Rein de Graaff (78). Dat trio ging in 2015 op tournee met Tineke Postma (42) waardoor de hoofdrolspelers van dit album met elkaar vertrouwd zijn, maar ook vanuit hun achtergrond zeer doordrongen van de moderne jazz en bebop waar Charlie ‘Bird’ Parker zijn patent op heeft. Die werd op 29 augustus 2020 honderd jaar geleden in Kansas City geboren.

“Waar een klassiek musicus niet om Bach en Beethoven heen kan, zo kan een jazzmusicus niet om Charlie Parker heen”, aldus Ineke. Hoe energiek, melodieus en vooral tijdloos de songs van Bird zijn, bewijst ook speciale gast Tineke Postma, die internationaal weerklank geniet en in dit album glansrijk schittert.

Vaste pianist van JazzXpress Rob van Bavel moest passen voor de opnames en werd vervangen door drie pianisten: Peter Beets, Rein de Graaff en Rob Agerbeek allen zeer vertrouwd met Eric Ineke. Op tenorsaxofoon Sjoerd Dijkhuizen ook bekend van het Metropole Orkest en op bas Marius Beets, beiden vaste waarden in JazzXpress.

En de jongste van de band is de talentvolle Amsterdamse trompettist Ian Cleaver (°1996). In 2016 won hij het prestigieuze Prinses Christina Concours en daarmee ook een studiereis naar New York en een optreden als gastsolist met het Jazz Orchestra van het Concertgebouw.

De titel ‘What Kinda Bird Is This?’ geeft aan dat het album staat voor een eigengereide selectie, interpretatie en ingrijpende bewerking van het fenomeen Parker. Bovendien kozen ze niet voor de meest populaire, maar eerder minder gespeelde stukken zoals ‘Bongo Beep’, ‘Merry Go Round’, ‘Steeplechase’ en andere uitdagende Parker originals:  ‘Relaxin' at Camarillo’, ‘Ah-Leu-Cha’, ‘Parker’s Mood’ en ‘Au Privave’.

Bassist Marius Beets brengt daarnaast twee eigen composities in: ‘Birdie Num Num’ geïnspireerd op Parkers ‘Confirmation’ en ‘What Kinda Bird Is This?’ met een knipoog naar Parker’s ‘Moose the Mooche’, Cole Porter’s ‘What Is This Thing Called Love’ en Tadd Cameron’s ‘Hot House’.

En om het helemaal af te ronden lenen ze de door Parker vereeuwigde versies van ‘Lover Man’ (Jimmy Davis), ‘Just Friends’ (John Klenner) en ‘Stupendous’ (Howard McGhee).

Rond Parker’s 100 jaar schreef de gerenommeerde musicoloog Lewis Porter dat velen zich vergapen aan de snelle tempo’s van bebop. In essentie was bebop een bevrijding van jazz als dansmuziek en kende zowel snelle als erg trage wendingen. Het geniale van Parker was het creëren van muziek die mogelijkheden openhield naar de toekomst. Veel jazz die vandaag modern of hedendaags klinkt is schatplichtig aan Parker.

Eric Ineke verdient alvast een pluim met zijn elan voor het genie Parker, die nu eenmaal niet altijd zo gemakkelijk in het gehoor ligt als Miles. Dit album maakt er een brok aanstekelijke muziek van, zowel uptempo als in de prachtige ballads.

In ‘Lover Man’ en ‘Au Privave’ plooit de band terug tot trio met een verbluffend solerende Tineke Postma. Maar even opmerkelijk is de interactie van Tineke Postma met Sjoerd Dijkhuizen en Ian Cleaver in de frontlijn en de stuwende ritmetandem van Eric Ineke en Marius Beets en de telkens heel eigen accenten van de verschillende pianisten.

‘What Kinda Bird Is This?’ verkent de fascinerende muzikale complexiteit van Charlie ‘Bird’ Parker in een open benadering op het scherpst van de snee en met een moderne twist. Om met een gevleugelde uitspraak te besluiten: Now’s The Time!

© Bernard Lefèvre

Musici:

Eric Ineke (drums)
Tineke Postma (altsax)
Ian Cleaver (trompet)
Sjoerd Dijkhuizen (tenorsax)
Peter Beets, Rein de Graaff & Rob Agerbeek (piano)
Marius Beets (bas)


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst