Yskan - Yskan

Yskan - Yskan

Y

GHM01

Dit inlandse jazzkwartet, opgetrokken uit gitarist Geert Hendrickx, de Ierse rietblazer Sam Comerford (Thunderblender, Hendrik Lasure’s Warm Bad), contrabassiste Anneleen Boehme (LABTrio) en drummer Simon Raman kent, op Comerford na, mekaar al van de vijfkoppige formatie GIZMO.

Binnen- en buitenzijde van het digipack van Yskans titelloze debuut zijn van de hand van de in Brussel regisserende Italiaanse illustratrice, schilder en striptekenares Cecilia Valagussa. Het gebeurt niet zo vaak dat het artwork van een plaat voor de luisteraar zo mooi zijn verlengde – want meestal neem je als luisteraar eerst het omhulsel vast - vindt in de muziek. Beide schilderijtjes zijn wazig, zonder abstract of echt impressionistisch te zijn, en tonen mogelijk een combinatie van glooiende landschapsvormen met eerder hoekige menselijke bemoeienissen.

Een titel als ‘Oil On Canvas’ maakt dat verband nog aannemelijker. Anneleen Boehme zet in een vrij lange intro de lijnen uit, waarna drum, tenorsax en gitaar het verhaal kleur geven. Er ontstaat een duel tussen de tenorsax die meer vult dan de brozere gitaarklank. Die reageert daar vrij scherp op om dan even in harmonie de weg verder te zetten, waarbij je wel de indruk overhoudt dat de gitarist naar de pijpen danst van de sax. De overgang naar ‘The Lesser’ valt amper op, maar hier neemt frontman Geert Hendrickx het roer over en het duurt even vooraleer de luisteraar weet waar het allemaal heen gaat, net zoals wanneer je de genese van een kunstwerk zou volgen.

De atmosfeer van ‘East Corner Wasteland’ maakt diens titel nog toepasselijker dan ‘Oil On Canvas’, als een soundtrack bij een desolaat landschap, het liefst nog met door de mens achtergelaten sporen als bouwvallige woningen en van onderdelen ontdane carrosserieën ergens langs een Amerikaanse highway. De gitaar voert ons naar de VS, terwijl de vilten mallets en de basklank die van een gestreken bas, bassax en/of basklarinet het desolate karakter vorm geven. ‘Forlorn’ borduurt op dezelfde Amerikaanse sfeer, al rockt dit nummer duidelijk veel meer.

Percussie en sax stuwen ‘Palingdroom’ vooruit, waarna een boeiende strijd losbarst tussen alle instrumenten, maar dit verhaal eindigt abrupt na nog geen twee en een halve minuut. Afsluiter ‘Humility’, net als de opener ‘More Contemplative’ badend in een mysterieuze sfeer, helpt ons niet over de pas opgelopen verbijstering heen. De luisteraar blijft achter als een kind dat plots uit een spel met vriendjes wordt gesleurd omdat de ouders na een conflict met een ander koppel hebben besloten om meteen naar huis te gaan.

Bij de eerste beluistering ging ondergetekende op zoek naar de acht nummers of songs, maar vanuit deze basis zal Yskan niet gauw bekoren. Wanneer men echter de opbouw van elke track ziet als de ontwikkeling van een beeldend kunstwerk waarbij instrumenten als kleuren of vormgever worden (h)erkend, opent zich een gans andere luisterervaring. Het lijkt natuurlijk onwaarschijnlijk dat Valagussa voor de opnames expliciet bij de leden in beeld kwam, maar op de een of andere manier is de verwantschap niet onbestaande. De variatie is een extra troef, maar het gevoel blijft dat dit verhaal nog niet af was.

© Olivier VerhelstIn case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst