Dave Rempis - Lattice

Dave Rempis - Lattice

D

Aerophonic

In kringen die vrije muziek en free jazz genegen zijn doet de naam Dave Rempis wel een belletje rinkelen. Op zijn 22ste verving hij Mars Williams in The Vandermark Five en sindsdien is hij een heel actieve vaste waarde in de jazzscene van Chicago. Hij gaat samenwerkingen aan in de rest van Amerika en in Europa met jonger en ouder volk, bekender en minder bekend. In tot de verbeelding sprekende groepen als The Rempis Percussion Quartet en Ballister, om er maar een paar te noemen, vind je bijv. respectievelijk Ingebrigt Håker Flaten, Tim Daisy plus Frank Rosaly en Fred Lonberg-Holm plus Paal Nilssen-Love naast Rempis. Het resultaat levert steevast meer op dan louter de som der delen.

In groepsverband neemt Dave Rempis (°1975) vlot het voortouw en valt hij al een tijdlang op als technisch hoogstaand en een sterke stem. Als hij live in interactie speelt en improviseert, toont hij zich een snelle denker en uitvoerder, zowel als aangever als begeleider. Toch heeft hij de uitdaging om solo-opnamen af te leveren vrij lang voor zich uit geschoven, geïmponeerd door wat Coleman Hawkins, Eric Dolphy, Steve Lacy, Ab Baars en anderen op hun eentje neerzetten.

Zonder de wisselwerking met andere muzikanten klinkt Rempis op Lattice voor een deel toegankelijker. Het is nog lang geen easy listening, maar hier vind je hem ook van een meer introspectieve kant. Hier hoor je hem ook een keer zonder prikkels of inbreng van andere muzikanten en instrumenten als hij contemplatief of met een eigenzinnige, intense benadering melodieën ontleedt en (om)speelt. Dat levert heel fijne en pure momenten op.

“A Flower Is A Lovesome Thing” van Billy Strayhorn krijgt met baritonsax een langzame behandeling die koud en warm blaast. Het is een zachte wind die de bloemblaadjes streelt, maar ook een die nog noordelijke kou meebrengt en doet trillen. Zacht en ruw schuren al meteen tegen elkaar aan. “Loose Snus” vervolgt met een reeks uitbarstingen van scherpe schreeuwen, uitroepen en dies meer - een bouwwerk dat brute en brutale lelijkheden opeenstapelt, zoals sommige mensen zinnen kunnen spuwen of zoals Jheronimus Bosch monsters in een prachtig schilderij propte – het is maar hoe je het aanhoort/bekijkt.

“If You Get Lost In Santa Paula” komt als het triest-komische verhaal van een gans die haar reisgezellen is kwijtgeraakt. “Linger Longer” strooit dan weer mooie lijnen in het rond, bijna zangerig soms en technisch sterk uitgewerkt – voor de opperste blije momenten die langer zouden mogen duren. “Horse Court” is een langer verhaal, dat anders dan de andere stukken geen 5 à 8 minuten maar 10’ duurt. Teder en hard, zowel met gepruttel als met goed gearticuleerde klanken rolt Rempis languit een voor hem typische story line uit - moeilijk te vatten en toch meeslepend, indrukwekkend.

Afsluiten doet Rempis met een tweede oude compositie, “Serene” van Eric Dolphy. Om in schoonheid te eindigen. Daarbij etaleert hij nog een en ander uit zijn bagage, van zeer grillig tot heerlijk melodieus. Als iemand die genoeg van de geschiedenis afweet en voldoende zijn eigen stem heeft gevonden om solo uit te pakken.

© Danny De BockMusici:

Dave Rempis : alt- tenor- en baritonsaxofoon


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst