Rosario Bonaccorso Quartet - A New Home

Rosario Bonaccorso Quartet - A New Home

R

Via Veneto Jazz

De Siciliaanse contrabassist Rosario Bonaccorso, behoort samen met o.a. pianist Enrico Pieranunzi en trompettist Enrico Rava tot de gevestigde muzikale orde in Italie. 

Hoewel hij al lange tijd professioneel actief is, heeft hij pas op zijn 52e zijn eerste album onder eigen naam opgenomen. Sindsdien heeft hij iedere twee jaar een nieuw album geproduceerd. Zijn nieuwste productie luistert naar de naam A New Home. De cd is volledig gewijd aan de schoonheid in het leven. Carpe Diem, dat is het credo waar de muziek van de bassist zich sinds het vroegtijdig overlijden van zijn broer van doordrongen is.

Bonaccorso aan de recensent van Jazz’halo: “..Ik schreef de muziek van mijn nieuwe cd, denkend aan mijn huidige leven en aan mijn toekomst ... denkend aan mijn kleinzoon Lorenzo, een lieve engel die ons sinds kort op deze aarde vergezelt, aan mijn mooie vrouw Renate, muze en metgezellin op deze reis, van mijn twee geliefde kinderen, die dagelijks geconfronteerd worden met de veranderende perspectieven van deze tijd. De muziek gaat ook over mijn nieuwe vrienden met wie ik misschien oud word.”

Het album gaat heel toepasselijk van start met Re and Ro (de eerste twee letters van Rosario en zijn partner). Een monter, compact stukje. Een oorstrelende compositie die uitstekend zou kunnen dienen als muzikale begeleiding bij een film over dat prachtige thema waar Bonaccorso zo graag over schrijft en spreekt.

Op Viva Lorenzo, een ode aan zijn kleinzoon, klinken Bonaccorso, Paternesi en Zanisi zoals we ze achter hebben gelaten in het voorlaatste album, "A Beautiful Story". Een introvert trio dat graag op onderzoek gaat, mits het muzikale avontuur wordt geleid door een geïnspireerde blazer, in dit geval de sopraan van Di Battista.


Het old school nummer Dubbididibba biedt prachtig synchroonspel tussen Di Battista en Sigurtà, totdat Di Battista op zijn tenor de sterren van de hemel mag spelen.

Crepuscolo, een meditatieve filosofische reflectie in muziek over de schemering, begint met een solo van de contrabassist. Zijn bescheiden, bedachtzame spel wordt vergezeld door zijn zware ademstoten die langzaam lijken over te gaan in de brushes van Paternesi. De betovering blijft in stand tot de gedempte trompet van Sigurta en de arpeggio’s van Zanisi uiteindelijk zijn samengesmolten.

Waltz For George Sand, een walsje, dat wordt ingezet met het gepassioneerde snarengepluk van Rosario. Een trage tango, Een intermezzo. Het nummer duurt slechts 3 minuten, en is geïnspireerd door de ingewikkelde amoureuze relatie tussen Frèdèric Chopin en Aurore Dupin (George Sand) die Chopin ertoe heeft gezet onsterfelijke muziek te componeren.

En uiteindelijk trakteert het kwintet ons op het titelnummer, A New Home, dat herinneringen oproept aan lang vervlogen tijden. Klavierleeuw en romanticus Zanisi schikt zich in zijn rol als begeleider en vleit zich naast de erupties van Di Battista en bewijst dat hij een van de beste pianisten van het moment is.

Bonaccorso: ”Sinds ik in dit "nieuwe huis” woon, heb ik het geluk dat ik ver in mijn binnenste horizon kan blijven kijken, om me nog vrijer te voelen om mijn muziek te blijven ontwikkelen om gevoelens te uiten via de muziek, omdat dit nieuwe album een eerbetoon is aan het leven - dit immense geschenk dat ons is aangeboden.”

Het nieuwe (t)huis wordt ook bewoond door trompettist Fulvio Sigurtà, een nieuw geluid dat niet aanwezig is op de vorige albums.

Bonacorsso: “Ik hou van Fulvio’s interpretatie van mijn melodieën en zijn improviserende stijl past perfect bij de emoties en sfeer die ik in mijn muziek wil uitdrukken. Sigurtà, Zanisi en Paternesi spelen op een geweldige manier samen en heel belangrijk is dat ik een heel groot menselijk en muzikaal samenspel om me heen heb verzameld. Zij vormen voor mij de noodzakelijke ingrediënten om mee het podium op te gaan, de ogen te sluiten en de muziek in ons te laten spelen, en bovenal voor onze luisteraar!”.

En zo is het maar net. De luisteraar van A New Home heeft geen reden tot klagen.

© Robin Arends


Musici:

Rosario Bonaccorso- contrabas
Stefano di Battista- sopraan en altsax (op 4 nummers)
Fulvia Sigurtà- trompet en flugelhorn
Enrico Zanisi- piano
Alessandro Paternesi- drums


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst