Luca Pedeferri Contemporary Project – Exultation

Luca Pedeferri Contemporary Project – Exultation

L

Setola Di Maiale

De Italiaanse pianist en componist Luca Pedeferri houdt eraan zijn grote voorbeelden in de kijker te plaatsen. Nadat hij de focus richtte op de Russische Galina Ustvolskaya is nu de polyvalente en vooruitstrevende Amerikaanse componist en theoreticus Henry Cowell aan de beurt.

Voor dit eerbetoon selecteerde Pedeferri tien pianostukken uit Cowell’s prille beginperiode (1914-1930). Voor de uitvoering deed hij (opnieuw) beroep op de leden van zijn Contemporary Project: Lionello Colombo (tenorsaxofoon), Enrico Fagnoni (contrabas), Mauro Gneechi (drums, percussie), Marco Menaballi (electronics, turntables) en Fausto Tagliabue (trompet, flugelhorn).

Krachtige uitroeptekens van trompet en piano gelden als een eerste kennismaking. Tot hieruit plots een walsje ontstaat. Goochelende improvisators of improviserende klankgoochelaars? Het vervolg blijft even onvoorspelbaar over heel de lijn. ‘The Hero Sun’ begint met korte stroomstoten van een saxofoon en daarbij op de achtergrond een dreigend geluidsdecor. Er worden wat sciencefiction effecten aan toegevoegd en plots schalt er een heuse band door de luidsprekers met ritmesectie en blazers. Geen klassieke jazzband wel te verstaan. Eerder een gezelschap dat ook al eens luistert naar Mostly Other Peolple Do The Killing of FES. De broze outro krijg je er zomaar als toemaatje bij.

‘The Banshee’ begint als een soundtrack die bij de Japanse horrorfilm ‘Ringu’ (‘The Ring’) past. Huiveringwekkend zonder expliciete clichés, wel met Pedeferri op accordeon en trompettist Tagliabue die de meest gekke capriolen uithaalt. ‘Fabric’ is een heel poëtisch interludium met trompet en piano. ‘The Tides Of Manaunaum’ lijkt daarbij aan te sluiten maar al snel ontspoort alles en verdwaal je als luisteraar in de meest spannende decors, Fritz Lang’s ‘M - Eine Stadt Sucht Einen Mörder’ waardig. Humor, acoustics en electronics kruisen elkaar in ‘Anger Dance’.

Nummer na nummer geraak je verstrikt in een web van situaties waaruit geen ontkomen mogelijk lijkt. Decadentie en spanning worden genadeloos aan elkaar gekoppeld. Tonaal, atonaal en polyritmiek wisselen elkaar af in een ondoorgrondelijke volgorde. Pedeferri en zijn kompanen bieden uiteindelijk toch telkens een uitweg en zorgen voor een goede afloop. Hoe ze daartoe komen, blijft aanvankelijk een raadsel. Gelukkig is er de “repeat” knop om telkens te herbeginnen tot je hun werkwijze ontcijferd hebt. Henry Cowell (1897-1965) zou tevreden zijn met dergelijk eerbetoon. Zijn statement “I believe in music: its spirituality, its exaltation, its ecstatic nobility, its humor, its power to penetrate to the basic fineness of every human” wordt hier op passende wijze verklankt.

Een uiterst intrigerende kruisbestuiving tussen modernistisch klassiek, improvisatie en jazz. Absolute aanrader voor fans van Octurn en natuurlijk Charles Ives en Morton Feldman. De 4/4 RE-mix van de titeltrack kan zelfs uitgroeien tot een heuse dance hit.

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst