Laughing Bastards – Unanimal

Laughing Bastards – Unanimal

L

HAM 008

Vaststelling: het lijkt wel een mathematische wetmatigheid dat de groepsbezetting van Laughing Bastards bij het uitbrengen van elke cd uitdeint. Werd het debuut ‘Drumless, Yet Soulful’ gecreëerd door het (drumloze) trio Michel Mast (tenorsaxofoon), Jan-Sebastiaan Degeyter (gitaar) en Nils Vermeulen (contrabas), dan kwam voor opvolger ‘Old Masterplans’ drumwonder Lander Gyselinck de rangen vervoegen. Nu blijkt de groep die ‘Unanimal’ heeft uitgebracht wéér met een extra muzikant versterkt: aan het instrumentarium werd een cello toegevoegd, waarvan de snaren energiek worden bevingerd of subtiel met de strijkstok worden gestreeld door Eline Duerinck. (Drummer van dienst dit keer is Marcos Della Rocha.)

Op de eerste cd concentreerde Laughing Bastards zich nog in hoofdzaak op het vertolken van stukken van Jimmy Giuffre. Die kwam op de opvolger opnieuw aan bod, maar de keuze werd uitgebreid tot Randy Weston en zelfs Radiohead. Nu bestaat het repertoire voor het eerst uit meer dan de helft eigen composities, ontsproten aan de muzikale breinen van Degeyter (3) en van Vermeulen (2). Ook uit het oeuvre van de frontman van The Lounge Lizzards, John Lurie, plukt men 2 stukken, terwijl Carla Bley één keer de revue mag passeren.

Niettegenstaande deze keuze voor een mix van covers en eigen composities, klinkt ‘Unanimal’ over de gehele lijn als een consistent werkstuk, waarbij elk van het vijftal op evenredige en evenwaardige wijze bijdraagt aan een hechte groepssound.

Jan-Sebastiaan Degeyter bewijst eens te meer met ijzersterke compositorische gaven te zijn gezegend, terwijl hij als muzikant met maîtrise zowel ingetogen als opwindende gitaarsolo’s kan brengen, of vanop de achtergrond subtiel het spel van zijn collega’s weet te kleuren.

Dit is ook perfect van toepassing op wat de grijze eminentie van het gezelschap presteert: Michel Mast kan zijn saxofoon behoorlijk stevig laten uitwaaieren, maar weet in gevoelige(r) passages net zo goed te verstillen en gedoseerd te soleren.

Eline Duerinck bezit de bijzondere gave om met haar cello een heel specifieke sfeer op te roepen, die niet zelden een compositie in een zweem van melancholie onderdompelt. Wat zij in bepaalde passages in hecht samenspel met Nils Vermeulen verwezenlijkt, draagt er zeker toe bij deze cd naar een kwalitatief heel hoog niveau te tillen.

Met de immer creatieve en vindingrijke contrabassist Vermeulen vormt drummer Della Rocha een stevige ritmesectie, en ook deze Braziliaan voelt feilloos aan waar hij zware roffels kan laten horen of wanneer hij integendeel beter nauwelijks hoorbaar zacht de vellen beroert.

Dit is een cd om heel vaak en heel graag te beluisteren. Dat de schijf in een met veel verfijning getekende en behoorlijk intrigerende hoes van Degeyter steekt, zorgt ervoor dat ‘Unanimal’ niet enkel luister- maar tevens kijkplezier schenkt.

‘Unanimal’ verschijnt begin december.

© Paul Godderis, 29 oktober 2019
Muzikanten:

Michel Mast (tenorsax, arrangementen)
Jan-Sebastiaan Degeyter (gitaar, composities)
Eline Duerinck (cello)
Nils Vermeulen (contrabas, composities)
Marcos Della Rocha (drums, arrangementen)


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst