Ineke Vandoorn meets Jasper van ’t Hof - Dancing On Water

Ineke Vandoorn meets Jasper van ’t Hof - Dancing On Water

I

Baixim Records

Dat zangeres Ineke Vandoorn met pianist Jasper van ’t Hof in duo een album maakt kwam als een uitdaging die ze aangreep tijdens de coronatijd. Ze kent Jasper al heel lang. Die was erg enthousiast over wat ze met gitarist Marc van Vugt deed en gaf hen adviezen en support. Veel later speelde ze samen met Marc wel eens een trioconcert met Jasper. De pandemie bood de gelegenheid om wat kleine concerten te doen en ze besloot Jasper te benaderen voor een duo-concert.

Ineke Vandoorn: “Zijn enthousiasme, virtuositeit en vooral ook zijn eigenheid maken hem totaal uniek. Je weet altijd al na drie noten dat het Jasper is. Tegelijkertijd weet ik dat deze eigenschappen ook maken dat het een uitdaging is om met hem in een duo te spelen, zeker als vocalist. Jasper heeft immers 10 vingers en ik maar één stem. Aldus spelen in duo voelt als het lopen over een dunne draad, als een mooie en spannende evenwichtsoefening, als een dans op het water, waarin we allebei geven en nemen en elkaar uitnodigen om het beste van onszelf te geven.”

In de selectie vertrekken ze van composities van Jasper van ’t Hof (‘Quiet American’, ‘The Way She Looks’, ‘Dance on the Water’) en Ralph Hübner (‘March für Oelze’) waarop Ineke lyrics bedacht. Ze vormt zich op basis van de titel een idee van tekst.

Ineke Vandorn: “Dat is zeker het geval bij 'The Way She Looks’, het ontstond vanuit het oogpunt van een man/vrouw die zijn/haar partner beschrijft. ‘Marsch für Oelze’ beschrijft een verlaten en ruw landschap dat de gevoelens/levensinstelling spiegelt van iemand die er woont. Het is in deze gevallen zo dat ik vrij associeer, ik zie er allerlei beelden bij die grotendeels worden opgewekt door de sfeer van de muziek. Die is bij 'Marsch für Oelze' bijvoorbeeld heel magistraal en wijds. Bij ‘Quiet American’ is de sfeer juist heel klein en voorzichtig, bijna aarzelend.”

Daarnaast koos Ineke ‘Quiet’ van Paul Simon, omdat de tekst haar aanspreekt. En die vormt het uitgangspunt voor hun versie die geheel geïmproviseerd is. Met ‘Dance on Water’ (Jasper van ’t Hof’) en ‘Yagapriya’ (Charlie Mariano/R.A. Ramamani) trekken ze verder alle registers open voor een wervelende improvisatie.

Wat Ineke Vandoorn vooropstelt is nooit het pad te bewandelen van ‘zangeres met begeleider’. Ze zoekt in jazz en geïmproviseerde muziek in welke bezetting ook een andere 'muzikale conversatie’.

Ineke Vandoorn: “Mijn uitgangspunt in de samenwerking met Jasper was dat we beiden onze eigenheid zouden behouden. Ik zat dus niet te wachten op Jasper van ’t Hof als ‘mijn begeleider’. Tegelijkertijd moet er de motivatie zijn om ruimte te geven aan de stem, die ruimte kan een stem door de aard van het instrument heel lastig zelf afdwingen. De grote vraag was of het zou lukken een muzikaal interessante balans hierin te vinden en echt samen te ‘spelen’. Dit hebben we samen onderzocht. Het project heeft heel goed uitgepakt en ik ben super blij met het resultaat dat te horen is op ‘Dancing on Water’.”

Ineke Vandoorn ontpopt zich in ‘Dancing on Water’ tot een improvisator pur sang over de verrassende spanningsboog die Jasper van ’t Hof met een kleurrijk gevoelig toucher ontwikkelt. Een topduo!

© Bernard Lefèvre
Musici:
Ineke Vandoorn (zang, effecten)
Jasper van ’t Hof (piano, synthesizers)

BANDCAMP


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst