Gilbert Isbin Trio - Yes Love (PG)

Gilbert Isbin Trio - Yes Love (PG)

G

Tern Records

Door de energie en de geestdrift waarmee Gilbert Isbin zich wijdt aan het schrijven van (hoofdzakelijk) hedendaagse composities voor luit, is een rijke bron aan muziek ontstaan waar muzikanten uit binnen- en buitenland zich gretig aan komen laven.

Het heeft de schepper ervan een stevige reputatie opgeleverd: niet alleen werden reeds bijna 400 composities gepubliceerd (o.a. bij Mel Bay, bij UK Lute Society, Berben Edizioni Musicali, Kindle Publishing), tevens worden ook meer en meer werken uitgevoerd – zie bv. de cd van Statis Skandalidis - en wordt hij steeds vaker aangezocht voor compositieopdrachten (bijv. voor de Amerikaanse klassieke gitarist en luitist Frank Wallace, de Schotse gitarist Rob MacKillop, het Belgische Four Aces Guitar Quartet,…). Bovendien werd dit jaar, en dit al voor de derde keer, een van zijn composities geselecteerd voor de cd Fingerprints #3, uitgegeven door Klara/Comav.

Als gevolg van de prioriteit die Isbin geeft aan componeren en uitgeven, dreigt over het hoofd te worden gezien dat de man ook zelf een luitspeler van hoog niveau is. Een vergetelheid die hij nu gelukkig pareert door het uitbrengen van ‘Yes Love’, een cd waarvoor hij Xavier Rau en Peter Vangheluwe mee in de boot neemt. De keuze voor de samenstelling van het trio is doordacht gebeurd: met contrabassist Xavier Rau werkt hij sedert jaren samen en nam hij (samen met Extensions) het album ‘Motions’ (1994) op. Percussionist Peter Vangheluwe speelde mee op Isbin’s tweede album, ‘Blue Sounds and Touches’ (1990) en op ‘Water With A Smile’ (2004).

De inhoud van ‘Yes Love’ omschrijft Gilbert Isbin zelf als “sterk melodieuze muziek met kleurrijke jazzharmonieën, contrapuntische lijnen en ritmisch uitdagende passages. Intens, lyrisch, poëtisch, ingetogen, toegankelijk maar ook vaak verrassend dynamisch, ritmisch, fantasierijk, exotisch, …”. Voor het overgrote deel van de twaalf stukken op de cd tekent Isbin zelf en alleen, en beluistering van de opener (de titeltrack) en het daaropvolgende stuk, ‘Gift To The Fall’, geeft meteen een accuraat idee van hoe de cd is opgebouwd: nu eens rustige, intieme, bijna fragiele stukken waarop de drie muzikanten door minder expliciet te spelen het “less is more”-principe bekrachtigen; dan weer meer uptempo en meeslepende composities waarin de muzikale kompanen demonstreren hoe een trio met deze niet-alledaagse bezetting toch behoorlijk wat energie kan genereren.

Tevens wordt de uitdaging aangegaan om een aantal covers te maken en daarbij wordt de lat ambitieus hoog gelegd: "Blue In Green" van Bill Evans/Miles Davis en "Singsong" van de Noorse saxofonist Jan Garbarek. Dat Isbin niet over één nacht ijs gaat bij het brengen van een eigen interpretatie van andermans stukken, wisten we natuurlijk al sedert zijn sublieme en tijdloze versie van ‘River Man’ (Nick Drake). En ook op deze cd zijn de covers niet enkel schitterend, zij behoren mee tot de hoogtepunten. Niet echt “covers”, maar in een nieuw arrangement gestoken dan weer, zijn "Wawacou" (geschreven met Cameron Brown), "Troubled" (album "Spring Cleaning", 1992) en "Gift To The Fall" (cd "Venice Suite", 2005).

‘Yes Love’ is een album dat werkelijk geen enkele zwakkere compositie bevat en gecreëerd werd door drie muzikanten die elkaar feilloos aanvoelen en de luisteraar in de overtuiging krijgen dat het vastleggen van deze muziek met veel genoegen en warmte is gebeurd. Bovendien plaatst deze parel Gilbert Isbin als muzikant terug op het voetstuk waar hij, ondanks zijn bescheidenheid, wel degelijk hoort. Dat hij zelf deze cd bekroont als “een van mijn beste albums die ik ooit gemaakt heb”, treed ik dan ook volmondig bij.

De fysieke cd wordt verdeeld door Cdbaby.com en Parsifal.be Voor de digitale verdeling zorgen Cdbaby.com, Spotify, Bandcamp, Amazon, Itunes, ….

© Paul Godderis, 9 december 2019


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst