Jazz Middelheim 2021

De bevrijdende live-belevenis van jazz Net voor het festival gingen op 13 augustus versoepelingen in waardoor mondmaskers en afstand niet langer hoefden voor een live belevenis zij het dat natuurlijk strikte toegangsregels golden. Het kwam mooi uit bij jazz, dat staat tenslotte toch voor vrijheid. Deze ‘normale’ editie mocht over een periode van vier dagen (13 tot 16 augustus) 13.500 jazzliefhebbers verwelkomen in het Antwerpse Park Den Brandt.


Festivalorganisator Bertrand Flamang spreekt van een legendarische editie van Jazz Middelheim. “We zijn erin geslaagd om van Jazz Middelheim een bevrijdingsfeest te maken dat op een veilige en verantwoorde manier kon doorgaan.”

De zon straalde af op de blije gezichten naar we konden vernemen (we moesten helaas deze editie op afstand en via Klara beleven). Die eerste dag mocht wat als new wave of jazz doorgaat het jeugdig publiek bekoren. Headliner STUFF. bracht de sfeer op topniveau en bewees opnieuw hun status. Voor wie uit was op ontdekkingen kon al ruimschoots die eerste dag genieten van nog ander nationaal talent met ECHT! en Bert Dockx’ band Dans Dans als uitschieters.


Corona maakte dat eigen talent meer aan bod kwam en dat werd over het gehele gebeuren duidelijk een zegen. John Ghost, Toine Thys met zijn Overseas ‘Tamam Morning’ band en de Nederlandse pianist Harmen Fraanje en Lara Rosseel Band waren telkens uitstekend voor een sterk openingsconcert.

Het traditioneel conservatoriumproject met als mentor Joe Lovano bleek een schot in de roos door de improvisatieruimte die Lovano gaf aan de jonge talenten: pianist Lars Van de Voorde (‘grote belofte om te volgen’ aldus Karel Van Keymeulen), bassist Jef Manderveld en drummer Jesse Dockx.

Bij de internationale gasten blonken ook topmuzikanten uit van bij ons: de opmerkelijke drummer Samuel Ber vormde samen met Jozef Dumoulin een tandem met de 57-jarige Amerikaanse saxofonist Tony Malaby, terwijl MiXMONK intussen wereldklasse betekent met pianist Bram De Looze, saxofonist Robin Verheyen en drummer Joey Baron. Het werd meteen een van de hoogtepunten van het festival.


Bijzonder inventief pakte pianist Kris Defoort uit met Nederlandse gasten die letterlijk kleurrijk aanvulden: trombonist Wolter Wierbos en de altijd met een kwinkslag musicerende en immer verrassende drummer Han Bennink (79).

Overigens speelt leeftijd in de jazz alleen maar in het voordeel, want de topacts kwamen van de 85-jarige Franse Michel Portal (met Lander Gyselinck aan de drums) en de 78-jarige Philip Catherine. Die bracht in première voor ons land zijn ‘Two Piano’s’ project, wat ontstond door een suggestie van Nicolas Fiszman. De pianisten Bert Van den Brink en Nicola Andrioli zaten rug aan rug en wat verlegen op de achtergrond de uitmuntende drummer/percussionist Angelo Moustapha. Hij werd door Catherine ontdekt tijdens een masterclass in Cotonou (Benin). Philip Catherine was in bloedvorm en koos uit zijn repertoire persoonlijke songs opgedragen aan kleindochters, moeder en vriendin Martine (een nagelnieuwe compositie). Het publiek reageerde terecht uitbundig en super enthousiast.


Er viel ook vocaal wat te beleven, daarin schitterde de Zuid-Koreaanse stemkunstenares Youn Sun Nah begeleid door de Zweedse gitarist Ulf Wakenenius.

Internationale présence

Op STUFF. na waren alle headliners opnieuw internationaal. En buiten John Zorn en Laurie Anderson (Bill Laswell moest verstek laten gaan) – het publiek smaakte de totaal chaotische muziek niet –  waren ze het festival waardig.

Na Stefano di Battista ‘Morricone Stories’ zorgde Oudspeler Anouar Brahem voor een betoverend eindspektakel. Joe Lovano had in zijn trio bassist Greg Cohen en drummer Joey Baron of de ware topjazzact, en Avishai Cohen ging zoals verwacht helemaal uit de bol om Jazz Middelheim af te sluiten!


Wil je het allemaal nog eens herbeleven, dan vind je op op klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara video’s, interviews en sneak peeks van de backstage. Dit najaar kan je in Klara jazzprogramma’s ook nog nagenieten van deze Back To Live-editie van Jazz Middelheim.

De data voor Jazz Middelheim van volgend jaar zijn inmiddels ook bekend. Jazz Middelheim 2022 vindt plaats van vrijdag 12 tot maandag 15 augustus 2022.  

Tekst © Bernard Lefèvre  -  foto’s © Jeanschoubs fotografie


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst