Jazz aan de Jekermolen van Broukay in Eben-Emael
Elk jaar, einde augustus, komt Jazz au Broukay – Eben-Emael (Bassenge) weer tot leven. Natuurlijk geholpen door de bijzondere omgeving waarin het festival plaatsvindt. De molen staat garant voor bijzondere ontmoetingen met de inwoners van het Jekerdal. Belgische en Nederlandse fietstoeristen en ook nieuwsgierigen die verliefd raakten op het festival werden uitgenodigd om deze bijzondere belevenis  mee te maken op 17, 18 en 19 augustus 2018.


Vrijdag 17 augustus
werden we vergast op een videomontage van Belgische jazzpianisten van Jean Pâques tot Michel Herr, gemonteerd door het Maison du Jazz.

Om 20.30 uur startte het eerste liveoptreden met het Martin Salemi Trio. Hij studeerde piano in Luik, Evere en Brussel, waarna hij zich toelegde op jazz. Daarbij componeerde hij tevens muziek voor theater en film. Zijn eerste cd kwam uit in 2001 met een hoes getekend door zijn vader, de gekende tekenaar Jean-Claude Salemi. Het was een genoegen om naar zijn muziek te luisteren. Het trio bestaat uit  Martin Salemi (p), Fil Caporali (cb) en Toine Cnokaert (d).

Om 22.15 uur was het de beurt aan het Pascal Mohy Trio met Pascal Mohy (p), Sam Gerstmans (cb) en Dre Pallemaerts (d). Mohy werd de sideman voor eenieder die de composities van Monk of Parker wilde doen herleven. Het is alweer een aantal jaren geleden dat wij hem konden bewonderen op Jazz Broukay. Hij sloot de pianoavond af met het rituele bisnummer.


Zaterdag 18 augustus
was het de beurt aan de Gypsy Swing waarvoor het festival in de omstreken bekend is. Niet te verwonderen dat de liefhebbers uit de omgeving erop afkwamen.

In de jaren ’70 en ’80 maakte de muziek van Django Reinhardt opnieuw opgang met nog maar enkelen zoals de familie De Cauter, de Hot Club de Rotterdam maar ook een verbazingwekkende zigeunergitarist uit Kortrijk, geboren in 1950: Fapy Lafertin die met de groep Waso had gespeeld. Hij verdween een lange tijd uit de muziekwereld maar kwam terug en verbaasde zijn publiek opnieuw met zijn Portugese gitaar. Hij had nog niets verloren van zijn meeslepende zigeunerlyriek.
Om 20.45 uur stond het trio Johan Dupont (p), Samson Schmitt (gt), Joachim Iannello (vln) op het podium. Johan Dupont gebruikt de piano - vrij opvallend voor een Gypsy Swing concert - heel subliem en switcht tussen diverse stijlen. Samen met Joachim Iannello en Samson Schmitt laat de pianist een frisse wind waaien in de gypsymuziek. Een verfrissend concert dat nieuwe horizonten bereikt. Dit is een opsteker voor de toekomstige edities.

Om 22.30 uur zagen we Mike Reinhardt (gt) met Nini Winterstein (gt) en Jean-Luc Mioti (cb) aan het werk. Vorig jaar hadden we hem al ontmoet in het publiek. Met zijn laatste cd, samen met de organist Thierry Elliez, komt hij dichter bij Wes Montgomery en George Benson dan bij de Django Reinhardt van de jaren ’30, om maar even om te switchen naar de gypsyswinger en dat is hem zeker gelukt met zijn twee muzikanten.


Het was een lange nacht met warme gitaarklanken daar aan de Jeker.


© Jean Schoubs
In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst