In Trio, The Black Cat Torhout, 15.09.2020


Met hun eerste concert na de corona lockdown bracht The Black Cat het erg internationaal gekleurd In Trio op haar podium. Spilfiguur van het orkest was de Taiwanese Ying Ying Su die instond voor piano, zang en alle composities. Bassist Donatas Bielunskis is van Lithouwen en de drums werden beroerd door de Fin Roope Kantonen. De drie leerden elkaar kennen aan het Rotterdamse Conservatorium.


Vooraleer ze  "Five seasons behind the sun" inzette, gaf Ying Ying bij haar compositie uitgebreide toelichting, wat kenmerkend zou zijn het hele concert door. Het nummer startte met een lange repetitieve intro waarbij subtiele percussie en sobere baslijnen het volume geleidelijk aan op dreven om dan onverwacht in één maatslag te eindigen. De band bleek erg goed op elkaar ingespeeld.


"A few more steps" ving aan met een bijzonder lange bas-intro. Gebruik makend van een hele batterij effectpedalen creëerde Bielunskis een zweverige soundscape. Wanneer de piano dan zacht inviel, schakelde het trio na een aantal maten over naar een strak stevig Balkan-ritme waarbij de ijle, frêle zang van Ying Ying ietwat in het muzikaal geweld verloren ging. Na een potige drumsolo hernam de band weer de opzwepende climax om na een korte zanglijn alweer abrupt te eindigen.


"Echoes of within" was een compositie ontstaan tijdens de lockdown, voor vele werkloze artiesten een periode van herbronning, introspectie, evaluatie en ook creatie. Dit nummer begon als een weemoedige klaagzang met stem en bas in duet. waarna er poëtisch, dromerige piano-mijmeringen volgden die aan het oeuvre van Tord Gustavsen deden denken.

Met "12:10" werd alweer gestart met een lange reeks arpeggio's op piano.Wanneer de bas dreigend begon te beuken, ging de piano speels soleren in de hoge regionen om dan uit te monden in een heftige funky partij vol dissonante akkoorden en alweer een plots einde.

"Life is elsewhere" een compositie geïnspireerd door een roman van Milan Kundera, startte met een repetitieve reeks piano-akkoorden waar overheen Yings hoge zangstem cirkelde  tot de bas het thema overnam en een uitgebreide mooi melodische solo serveerde.

"Dutch weather" een nummer vol dynamiek , symboliseerde Yings Yings' confrontatie met het Nederlandse klimaat, komende uit het tropische Taiwan. Het nummer begon rustig, speels met een piano die aan Bill Evans refereerde, ging over in een aanstekelijke swing om tenslotte dreigend somber te eindigen.


"Sijihong" was gebaseerd op een Taiwanese folksong. Met de subtiele percussie van Kantomen kabbelde de traditional dromerig verder , opgesierd door een bas-solo die door chorus-en echo effect een gevoel van immense weidsheid opriep.

Ook "About the olive tree" had Taiwanese roots.. Aanvankelijk klonk enkel piano met vele dissonante akkoorden en ijle zang maar wanneer de bas het ritme begon vooruit te stuwen, bereikte het trio het muzikale hoogtepunt van die avond.Vinnige baslijnen, potig drumwerk en gewaagde hardbop piano joeg het concert naar een absolute climax. En na een alweer onverwacht einde bleef het publiek enthousiast applaudisserend smeken om een bisnummer.


Dat werd dan "Biking against the hard wind" waarbij de bas weer een lugubere soundscape de zaal injoeg, waarna de piano een rustige, dromerige melodie tokkelde waarover heen prachtig werd gesoleerd (echo's van Keith Jarrett). Het nummer denderde crescendo doorheen een muzikale storm om dan weer in alle rust tot een briesje uit de deinen.

 


Een mooie start van het nieuwe Black Cat seizoen

Tekst © Jan Van Stichel  -  foto’s © Paul De Cloedt


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst