Gilbert Isbin Trio op het Royal Park Music Festival in Brussel

Zaterdag 26 juni 2021 Groentheater

Omdat de kiosk in het park van Brussel aan renovatie toe was, moest Travers Emotion asbl dit jaar voor de tiende editie van zijn festival uitwijken naar het Osseghempark. Ze boeten er zeker niet aan gezelligheid in en het openluchttheater, dat ook de vaste stek is van Brosella (dat op 9, 10 en 11 juli trouwens een BROSELLA XXS versie organiseert) beviel ons uitstekend. Door omstandigheden konden we slechts het concert van het nieuwe Gilbert Isbin meepikken. Henri Vandenberghe was er voor ons bij tijdens het optreden van Araucaria.Het Gilbert Isbin Trio bracht zijn cd “Yes Love” uit het jaar voor de covid pandemie. Ze stonden vorig jaar al geprogrammeerd op het Royal Park Music Festival maar om de gekende reden kon dit niet doorgaan. Maar niet getreurd, ook dit jaar was organisator Jules Imberechts het illustere drietal niet vergeten.

Ze traden aan met een nieuwe contrabassist: Robbe Desmet. Een aanwinst! Het viel op hoe gefocust hij speelde. De interactie met Isbin en Vangheluwe was optimaal.

Het verwonderde mij enigszins om Gilbert Isbin terug de elektrische gitaar te zien bespelen. Hij haalde een uitzonderlijk warme klank uit zijn dertig jaar oude Epiphone. Een prachtig klinkend instrument. Hij speelde constant 2-, 3- en 4-stemmig wat resulteerde in warme melodieën.

Peter Vangheluwe is een begenadigd percussionist die de kunst van het doseren goed meester is. Het is ook een bijzonder alert drummer.

Ze openden met de Isbin compositie ‘Lost Promise Blues’, een rustig nummer. Na het schitterende ‘Singsong’ van Jan Garbarek vertolkten ze Isbins ‘Soon’, een compositie voor luit die uit zijn boek "Easy Lute Pieces Vol. 3" komt. Ik kende het alleen in een solo uitvoering door Stuart Walsh.

‘Blue In Green’ is een nummer dat Gilbert waarschijnlijk op elk optreden speelt. Het is een schitterende compositie van Bill Evans (en niet van Miles Davis), die geen geheimen meer kent voor de gitarist.


Ook ‘Panting’ (uit het boek "10 compositions for solo lute", uitgegeven door de Lute Society Music Editions in 2008) kende ik in een solo uitvoering door Stuart Walsh. En dan kregen we eindelijk een up temponummer met ‘City Scape’, een triocompositie met mooie interactie tussen contrabas en drums.

‘Open Mind’ stond al op de lp “The Clear Perception of Provenance Within” (HWYL, 1988) van zijn trio met de Hongaren Sandor Szabo en Balazs Major. Ooit bracht hij het in duo met Eric Neels voor het VRT-programma CODA. Het is een nummer dat je bijblijft, een ware oorworm.

Het bluesy ‘Troubled’ stond al op zijn cd “Spring Cleaning” uit 1992. Ook het funky ‘Wawacou’, de Isbin compositie die de Amerikaanse contrabassist Cameron Brown arrangeerde komt uit die cd. Hier speelt de bas een belangrijke rol. Het blijft een onverwoestbaar nummer. De vertolkingen van Charles Mingus’ ‘Goodbye Pork Pie Hat’ en John McLaughlin’s ‘Peace Two’ bleven relatief dicht bij het originele.

 


Ze besloten het concert met het mooie ‘Yes Love’ uit de gelijknamige trio-cd.

Dit eerste optreden liet een hecht musicerend trio horen. Wel duurde het wat te lang voor er up tempo nummers geserveerd werden. Maar dat is een makkelijk op te lossen euvel.

We kijken al uit naar het volgende concert!

Tekst © Jos Demol  -  foto’s © Emile Clemens


Bezetting:

Gilbert Isbin elektrische gitaar
Robbe Desmet contrabas
Peter Vangheluwe drums


In case you LIKE us, please click here:


Check out Jazz'halo radio: click on this logo pleaseour partners:

Clemens Communications


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant

 

Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst