Erik Verwey Trio met Hermine Deurloo

Splendor Amsterdam, 28 oktober 2023
© Ranjani Nirosha
Een cd-presentatie is voor een muzikant altijd een fijn moment om aan het publiek te laten zien en horen wat hij of zij in huis heeft. De artiest krijgt het podium om nieuwe muziek aan de mens te brengen. Een artistiek, maar ook commercieel gebeuren.

Pianist Erik Verwey heeft er bij de presentatie van zijn album “About a Home” daarnaast ook de nodige humor in gebracht. Zo meldt hij in zijn introductie dat hij graag muziek maakt die zijn moeder ook mooi vindt. En dat is een mooi criterium. In de zaal zit een gevarieerd publiek, bestaande uit verschillende generaties.

   
© BOKFILMS stills met dank aan Splendor


Verwey staat deze late oktoberavond op het podium met slagwerker Daniel van Dalen en de Duitse contrabassist Hendrik Müller en mondharmonicavirtuoos Hermine Deurloo.  En op sommige nummers zijn ook de Schotse celliste Eilidh Martin en violist Sietse van Gorkom te horen. Achter de knoppen zit de onvolprezen geluidstechnicus Chris Weeda.

Verwey is een groot bewonderaar van de muziek van het pianotrio, en deze voorkeur steekt hij tijdens het optreden niet onder stoelen of banken. Het is vooral de impressionistische muziek van het trio van Bill Evans die hem heeft geraakt en geïnspireerd.

  
© Ranjani Nirosha


Aan de trio-composities op “About a Home” is nog een vierde stem toegevoegd, de magnifieke mondharmonica van Deurloo. Een stem die zich manifesteert als de woordeloze verteller die ons meeneemt op de muzikale rondreis die Verwey voor ons heeft uitgestippeld. Deurloo leidt, begeleidt, ondersteunt en excelleert waar het kan en waar het mag. In alles is duidelijk dat ze graag onderdeel wil zijn van deze prachtige muziek. En daarmee doet ze in toewijding niet onder voor haar podiumgenoten.

Verwey speelt niet voor zichzelf en daarin onderscheidt hij zich van een schare aan door Sturm en Drang bezeten collega’s. De pianist heeft wel een missie. In een van zijn introducties geeft hij te kennen dat hij ernaar streeft dat zijn muziek “blijft hangen”.


© BOKFILMS still met dank aan Splendor


Dat geldt zeker voor het aanstekelijke nummer “Frisk for Two”. Ook een echte oorwurm is “In Encounter”, dat gaat over ontmoetingen op straat, een oproep om uit de anonimiteit te treden. De composities geven alle ruimte om weg te dromen, onder andere in een nummer als “Winter”, een melancholische blik op het laatste seizoen van het jaar. En even later klinken verfrissende nummers met namen als “The Glanze, Full Force” en de toegift: Bill Evans’ compositie “B Minor Waltz”.

Evans is ook aanwezig in de door Alex North gecomponeerde filmmuziek die hij zich zo eigen had gemaakt, “Love Theme From Spartacus”. Daarin speelt deze keer niet de pianist, maar de muze de hoofdrol. Deurloo laat op onmiskenbare wijze horen dat ze het thema kent en doorgrondt. Al met al vormen de oprechte klank, het aangename en doordachte spel van Verwey de rode draad van het hele optreden.

  
© Ranjani Nirosha


Deze avond krijgen moeders volop de aandacht, zoals te horen is in “Mother’s Lament”. De moeder van Deurloo, die eveneens in de zaal zit, krijgt het eerste exemplaar van de cd uitgereikt.

Als de laatste klanken van het applaus zijn weggeëbd blijft het publiek licht beduusd en betoverd achter. Een “We want more” is na deze voortreffelijke en rijke voorstelling niet op zijn plaats. Gelukkig kan iedereen de cd voor een bescheiden bedrag mee naar huis nemen om al die prachtige composities nog eens terug te kunnen beluisteren.

Tekst © Robin Arends  -  foto’s © Ranjani Nirosha / BOKFILMS stills met dank aan Splendor


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst