Enrico Zanisi piano solo + Francesco Diodati “Yellow Squeeds”

PANETTONE FOR CHRISTMAS
BIMHUIS Amsterdam, 13 december 2018
Een podium voor jazz- en improvisatiemuziek dat kort voor de kerst een Italiaanse avond gaat programmeren neemt een zeker risico. Kiezen de jazzliefhebbers voor een koopavond in de binnenstad van Amsterdam of gaan ze voor de kennismaking met de opvolgers van Pieranunzi en Rava? En zijn er toeristen die zich de zaal in laten lokken als ze onbekend zijn met het muzikale aanbod?

Gitarist Francesco Diodati heeft al eerder in het Bimhuis gestaan, maar het is de eerste keer dat hij hier staat, samen met zijn kwintet, Yellow Squeeds. Het programmeren van een soloset van een jonge pianist als Enrico Zanisi, die buiten Italië alleen in welingelichte kringen wordt gekend en gewaardeerd, getuigt eveneens van lef.


Enrico Zanisi © Enrico Zanisi


Als Zanisi om half negen schoorvoetend het podium betreedt, vermijdt zijn blik de zaal, waarin vele lege stoelen aanwezig zijn. Zodra hij achter het klavier heeft plaatsgenomen, trakteert hij de aanwezigen op de behoedzaam geplaatste klanken van zijn compositie Inno. Even voorzichtig als hij de zaal betreden heeft, introduceert de pianist de standard Spring can really hang you up the most, waarin het thema zorgvuldig wordt ontleed en zodanig wordt gereconstrueerd alsof we naar een nieuwe compositie luisteren.

Bij het daaropvolgende lyrische nummer Uma Historia laat Zanisi zijn eigen compositie alle hoeken van de zaal zien. Een kwartier lang draait hij rond, vult hij zijn melodie aan met de nodige akkoordenreeksen en onmogelijke toonladders. Hij wringt zich in allerlei bochten, zonder dat hij het oorspronkelijke thema uit het oog raakt. Een virtuoze uiteenzetting van een variatiespecialist die in deze concertzaal zijn trio heeft thuis gelaten om zijn eigen kwaliteiten te kunnen etaleren.


Yellow Squeeds © Giacomo Citro


Zonder aankondiging betreden de overige leden van Yellow Squeeds het podium. Zanisi voert een dynamische dialoog met Diodiati in Irrational Numbers van het in januari te verschijnen album Never the Same om vervolgens over te gaan naar het openingsnummer van deze cd Here and There. Een nummer dat wordt gedragen door de elektronica van Zanisi, de tuba van Benedetti en het opzwepende slagwerk van Morello.

En dan is er Monks Played Twice naar een arrangement van het  Diodati- album Flow, Home waarin Zanisi, Benedetti en Diodati het duel met elkaar aangaan in een zenuwslopende race. De gestroomlijnde bochten van het Formule-1 parcours zijn vervangen door de hoekige akkoorden van Thelonious Monk.

Hoewel er weinig aanwezigen zijn is er toch voldoende publiek om de Italianen met een door de derde rij geregisseerd applaus in de kleedkamer te bereiken om het podium op te laten komen voor een uitvoering van het opzwepende melodische gedicht Entanglement van Diodati, waarin een glansrol is weggelegd voor de bescheiden trompettist Francesco Lento.

De Yellow Squeeds leveren met hun debuutconcert in het Bimhuis een muzikale prestatie van topniveau. Of het nu gaat om het (gedoseerd) venijnige gitaarspel van Diodati, het melancholische trompetgeluid van Lento, de sprookjesachtige klanken van Zanisi, de springerige baslijnen van Benedetti of de ontluisterende tempoversnellingen van Morello, het kwintet bewijst vanavond dat het een plaats waardig is op de gerenommeerde Europese jazzpodia.

Op 27 december is het kwintet weer te beluisteren in Nederland, deze keer als onderdeel van het Stranger than Paranoia-festival in de Paradox te Tilburg.


Francesco Diodati © Giacomo Citro

MUSICI:

Enrico Zanisi solo

Enrico Zanisi - piano

Francesco Diodati Yellow Squeeds

Francesco Diodati - gitaar
Francesco Lento - trompet
Enrico Zanisi - piano, Fender Rhodes, synthesizer
Glauco Benedetti - tuba
Enrico Morello - slagwerk


Tekst © Robin Arends  -  foto’s © Enrico Zanisi & Francesco Diodati


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst