Drie vliegen in één klap

SOLD OUT! Dat was deze concertavond van de derde editie van De Jazzontspooring in CC Het Spoor. Daar keek niemand van op met een affiche waarbij je vingers te kort kwam om ze af te likken. Met tussen de concerten in de sfeervolle foyer optredens van de Harelbeekse Muziekakademie.

Het eerste concert van pianiste Rita Marcotulli en accordeonist Luciano Biondini was een hernieuwde kennismaking na hun goed ontvangen concert een jaar eerder op Jazz!Brugge. En ook nu wisten zij met een palet van jazz-, volks- en kamermuziek bij het publiek de snaren juist te raken. Gezonde biojazz: puur, met smaakvolle eigenheid, passie en con amore.

Tijdens de pauze werd bij een consumptie volop nagepraat over het concert en vooruitgekeken naar het volgende, terwijl op het foyerpodium de kleinste aanstormende jazzleerlingen van de Harelbeekse Muziekacademie er alles aan deden om muzikaal ook hun duit in het zakje te doen en de aandacht op te eisen. Hetgeen ze op een charmante en aandoenlijke manier voor elkaar kregen.

Terug naar de zaal voor het concert van het Dave Douglas Quintet. Vorig jaar nog op Jazz Middelheim te horen en onlangs nog in CC Muze in Heusden-Zolder, waarvan de mare van dat succesvolle optreden al tot in Harelbeke waren doorgedrongen. Daarom ook waren de verwachtingen hooggespannen. Trompettist Dave Douglas maakte samen met saxofonist John Irabagon, bassist Linda Oh, painist Matt Mitichell en drummer Rudy Royston ook hier zijn reputatie waar. Met deze bezetting maakte hij al enkele voortreffelijke cd's, 'Be Still' (2012) en 'Time Travel' (2013). Voor het repertoire putte en refereerde het kwintet uit en aan post-bebop, klezmer en folk. Solide collectieven en energieke, boeiende individuele improvisaties kenmerkten dit optreden. Inspirator, leider en begenadigd trompetist/componist Douglas was onontkoombaar present, maar liet ook volop ruimte aan zijn medespelers om hun zegje te doen. Een zinnenprikkelend concert, daarover was iedereen het wel over eens na afloop.

Het slotoffensief van deze concertavond kwam van het Stefano Bollani Danish Trio. Er werd gemusiceerd alsof het een eindexamenconcert van het conservatorium betrof en Bollani's naam als briljant en van 'vele markten thuis pianist' nog gevestigd moest worden. Een tomeloze inzet, overrompelend pianospel en dito improvisaties gekoppeld aan deze sympathieke, oorspronkelijke en humorvolle creator maakte er een waar feestje van.

Stefano Bollani is een klassiek geschoolde pianist. Hij speelde met Enrico Rava, bouwde een eigen carrière op en brak wereldwijd door. Met leeftijdsgenoten Jesper Bodilsen en Morten Lund vormt hij al tien jaar een vast trio. En dat was hoorbaar ook. Zij vormden een perfecte ritmetandem en zorgden waar nodig voor basis, maar ook voor prikkelende en inspirerende interacties ten faveure van Bollani en het trio als geheel. Het werd een onvergetelijke apotheose van een memorabele concertavond in Harelbeke. Een groot compliment voor programmator Geert Decock cum suis. Het zal geen sinecure zijn om een overtreffende trap te vinden voor de volgende editie. Maar als de kwaliteit gelijk is aan deze editie kan men beslist weer rekenen op een SOLD OUT!

Tekst en foto's: Cees van de Ven
Deze recensie verscheen eveneens op http://www.draaiomjeoren.com/


Klik hier voor foto's van bovengenoemde concerten tijdens De Jazzontspooring door Cees van de Ven.


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst