De Jazzontspooring 2021Geert Decock en team slaagden er weer in om een kwalitatief hoogstaand en avontuurlijk programma samen te stellen. Dit werd duidelijk gewaardeerd door het publiek want de opkomst zorgde voor volle zalen. Voor het uitverkochte Mehldau concert was er zelfs een lange wachtlijst.

Ook Jazz’halo was er op 13, 22 en 23/10 bij.
Jean-Louis Matinier & Kevin Seddiki: “Poetry in motion”

Sint-Augustinuskerk Stasegem, 13 oktober 2021


De Sint-Augustinuskerk van Stasegem leent zich uitzonderlijk goed als podium voor akoestische concerten. Dat konden we een aantal jaren geleden al ervaren met het sublieme optreden van Anja Lechner en François Couturier. Vanavond stonden twee andere ECM coryfeeën op het podium. De kerk was weer sfeervol belicht met oog voor detail.


 


Accordeonist Jean-Louis Matinier kan een aardig palmares voorleggen. Hij speelde in het verleden  bij het Orchestre National de Jazz de France, Renaud Garcia-Fons, Michael Riessler, Louis Sclavis, Gianluigi Trovesi, Michel Godard, François Couturier, Philippe Caillat en Anouar Brahem. Maar hij werkte ook met “la grande dame” van het Franse chanson, Juliette Gréco. Een veelzijdig musicus dus.

Gitarist Kevin Seddiki speelde o.m. bij Dino Saluzzi, Al Di Meola, Lucilla Galeazzi, Michel Legrand, Quatuor Voce, Philip Catherine, Vincent Ségal, Claude Tchamitchian, e.v.a.

Het duo bracht vooral werk uit hun album “Rivages” (ECM), een mix van inventieve eigen composities, improvisaties en arrangementen van muziek die hen nauw aan het hart liggen.


“Song For Chiara/Schumannsko",
een huwelijk tussen een stuk van Schumann en een Bulgaars volksliedje, krijgt een mooie flow. Bij het daarop volgende arrangement van “Les Berceaux” van Gabriel Fauré is het melancholie troef. “Mélodie du Bonheur" (Kevin Seddiki) is dan weer een blij nummer dat de warme gitaarklank van Seddiki goed illustreert. Ook hier weer heerlijke dialogen.

Het prachtige “Sous l'horizon” krijgt een lange accordeonintro die bij momenten doet denken aan de klank van een kerkorgel. In het sublieme “Bach Invention à 2 Voix" krijgen we een duo dat op een percussieve uptempo manier improviseert om dan over te gaan naar de ‘Bach’ feeling. Een schitterend eerbetoon aan de immense, tijdloze componist die Johann-Sebastian Bach was.


Bij “Après la pluie" luidden de kerkklokken negen maal tijdens Seddiki’s briljante gitaarintro. Hij bleef er onverstoorbaar bij. Ook hier vullen beide musici elkaar perfect aan. Bij “In C” wordt er op beide instrumenten getokkeld. Plots slaat de sfeer om en krijgt het nummer iets plechtstatigs. Maar deze duurt niet lang, al vlug wordt er heerlijk geswingd. Het daarop volgende “Rêverie” is een – hoe kan het anders – dromerig nummer met een erg mooie accordeonsolo.

Ze beëindigden het concert met de mooie Ierse traditional “Greensleeves".


Als bisnummer kregen we dan “La Chanson d’Hélène” uit de soundtrack van de film 'Les Choses De La Vie' (1970) van Philippe Sarde in een zeer afwijkende versie dan die op de plaat. Genieten…

Matinier en Seddiki zijn twee ervaren rotten die de luisteraars verwennen met frisse melodieën en boeiende improvisaties. Geen automatische piloot hier maar echt speelplezier.

Tekst © Jos Demol  -  foto's © Luc Depuydt

 


Brad Mehldau: “Virtuositeit met een hart”

CC Het Spoor Harelbeke, 22/10/2021


 


Het concert van Brad Mehldau was al vele dagen op voorhand uitverkocht. Het was dan ook een buitenkansje om hem solo aan het werk te zien.

De man had er duidelijk zin in en startte onmiddellijk met een improvisatie die na enige tijd uitmondde in twee Lennon & McCartney nummers uit The Magical Mystery Tour: “I Am the Walrus” en “Your Mother Should Know”. Het thema van elke cover is steeds goed herkenbaar en dit neemt de  maestro als basis voor zijn mature improvisaties.

Brad kondigde zijn nummers aan in het Nederlands. Hij is gehuwd met de Nederlandse zangeres Fleurine en ze verdelen hun tijd tussen de Amsterdam regio en New York City.

“In The Kitchen” komt van zijn prachtige corona-album 'Suite: April 2020' en is een opgewekte compositie. En dan was het terug tijd voor een Beatlesnummer, “Here There and Everywhere” van m.i. hun beste album ‘Revolver’. De Beatlesliefhebber zou trouwens nog een paar keer met Lennon & McCartney songs verwend worden. Maar ook de standard “In The Still Of The Night” van Cole Porter stond op zijn lijstje.

Na het mooie “Baby’s In Black” uit ‘Beatles For Sale’ was het tijd voor zijn eigen “Remembering Before All This” uit het al eerder genoemde soloalbum. Het is een melancholische compositie die duidelijk verwijst naar de pre-coronatijd.

Radiohead is niet echt mijn ding, vooral door de nogal zagerige zang.. Van Brads versie van hun “Go To Sleep” (maar hij vroeg het publiek om dat nog even uit te stellen) kon ik dan weer wel genieten. Zijn improvisaties zijn zo oneindig inventief en veelzijdig. Sommige steunen wat op zijn klassieke opleiding maar ook de rijke jazztraditie is een onuitputtelijke bron. Bij momenten hoor je ook invloeden van McCoy Tyner.

David Bowie’s “Life On Mars” uit zijn ‘Hunky Dory’ album uit 1971 ging naadloos over in “Dear Prudence” uit de dubbele witte van The Beatles. “Don't Think Twice, It's All Right” uit de 'The Freewheelin' Bob Dylan' (1963) kreeg een ragtime-achtig sfeertje mee. Erg mooi.

Het concert werd afgesloten met “Golden Slumbers” uit Abbey Road. Maar drie staande ovaties zorgden ervoor dat  we nog verwend werden met Bobby Timmons “Dis Here”, een bloedmooie versie van Paul McCartney’s “Maybe I’m Amazed” en George Gershwins “How Long Has This Been Going On”.

Brad Mehldau is een man zonder kapsones, maar wat een artiest… en alles zonder partituur. Het concert duurde om en bij de twee uren maar vloog voorbij. Het zitcomfort van de zaal en de schitterende klank van de Steinway concertvleugel droegen bij tot een topavond.

Tekst © Jos Demol  -  foto © Annie Boedt


Lara Rosseel Band
CC Het Spoor Harelbeke, 23/10/2021
Line up:

Lara Rosseel – contrabas/basgitaar
Vitja Pauwels
– gitaren
Sep Francois
– vibrafoon, percussie
Sam Vloemans
– trompet
Frederik Heirman
– trombone
Stefan Brackaval
– fluiten
Joppe Bestevaar
– baritonsax
Angelo Moustapha
– drums


Foto's © Annie Boedt


Toine Thys "Overseas" feat. Harmen Fraanje
CC Het Spoor Harelbeke, 23/10/2021Line up:

Toine Thys - soprano sax/basklarinet
Ihab Radwan
- oud
Zé Luis Nascimento
- percussie
Annemie Osborne
- cello
Harmen Fraanje
- piano

 


Foto's © Annie Boedt


Naïma Joris & Band
CC Het Spoor Harelbeke, 23/10/2021Line up:

Naïma Joris - zang/saxen/percussie/klavier
Vitja Pauwels - gitaren/pedal steel gitaar
Sam Vloemans - trompet
Lara Rosseel - contrabas
Tijl Piryns - drums


Foto's © Annie Boedt

 


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst