Brosella Spring Festival 2024

La Vallée Brussel, 7-10 maart 2024
 
Tweede editie van dit vierdaags festival dat de vinger op de pols houdt van het reilen en zeilen in de Belgische alternatieve jazzscene en daar tevens een kinderluik aan toevoegt.

Plaats van het gebeuren was opnieuw de multifunctionele ruimte La Vallée, een voormalige industriële wasserij in Sint-Jans-Molenbeek op enkele minuten wandelafstand van metrohaltes en het stadscentrum. Niet meteen de meest evidente buurt maar Bert Schreurs, artistiek directeur, geeft als achterliggende reden: “hoe kunnen we beter omgaan met de hyper diverse context en vibe van een kosmopolitische grootstad als Brussel en ermee in dialoog gaan?” Dit alles tegen uiterst democratische prijzen volgens het systeem van “pay-what-you-can” (€ 15 - € 17 - € 20 per avond en € 50 - € 60 - € 70 voor de hele vierdaagse).
© Shamrockraver Photography
Donderdag 7 maart


Eric Thielemans drum trio

Een duo van Eric Thielemans en Billy Hart was het oorspronkelijke idee als promotie voor hun gezamenlijk project waarvan de eerste opname, ‘Talking About The Weather #1’, dateert van 2018 (toen enkel op vinyl, nu heruitgebracht via digitale platforms). De vriendschapsband tussen beide heren gaat weliswaar terug tot 1992 toen ze elkaar ontmoetten tijdens een workshop.


© Shamrockraver Photography


De legendarische drummer moest in Brussel echter afhaken wegens gezondheidsproblemen en werd vervangen door drummers Bob Moses (Pat Metheny, Larry Coryell, Steve Swallow) en Hamid Drake (Herbie Hancock, Don Cherry, Archie Shepp).

Het trio converseerde gedurende een uur lang met als “taaltools” enkel hun basisdrumsets en wat extra attributen. Een performance voor aficionados? Helemaal niet. De flow van ritmecontrasten boeide van de eerste drumslag tot de laatste.


© Shamrockraver Photography


Moses was duidelijk de hoofdsjamaan die af en toe ging “neuriën” en zelfs wat scatten à la Trilok Gurtu. Daarbij boog hij zich al eens voorover om tegen zijn drumvellen te fluisteren.


© Shamrockraver Photography


Drake kreeg een solomoment dat hij niet alleen opvulde met licht glooiende patronen maar tevens met heuse zang.


© Shamrockraver Photography


En Thielemans, die was zijn typisch eigen zelve, super “cool”, meestal met gesloten ogen. Spirituele beleving en schalkse uitwisselingen vulden elkaar aan. Sterk ook hoe ze als hecht trio in een Afro getinte trancepassage een crescendo opbouwden.

Een legendarisch concert deze wereldpremière? Ergens wel, zowel voor publiek als voor de muzikanten. Drake vertelde nadien nog tijdens een korte babbel dat het een eer was met zijn twee collega’s te spelen maar hij was bovenal opgetogen omdat Billy Hart deze combinatie persoonlijk had goedgekeurd.


BXL x LDN Interplay

Geen AI jazz maar een heuse internationale coproductie tussen Brussel (Brosella) en Londen (Tomorrow’s Warriors). Het idee hierachter: jong talent uit beide hoofdsteden (Eliott Knuets, Lúcia Pires, Diogo Alexandre enerzijds en Maddy Coombs, Menelik Claffey, Luke Bacchus anderzijds) samen zetten onder leiding van ervaren mentors (Binker Golding, Stéphane Galland, Bram De Looze).


© Shamrockraver Photography


Op het programma zes composities, van elke muzikant een. Zowel Binker Golding als Galland en De Looze werden voor een nummer op het podium uitgenodigd. Het professionalisme steeg hierdoor duidelijk. De zes jongelingen leverden weliswaar verantwoorde en interessante concerten maar het repertoire was wat onevenwichtig. Dat ze slechts enkele dagen konden oefenen, maakte deel uit van de uitdaging. Alleszins een schitterend initiatief dat na de groeiperikelen een spannende toekomst heeft. Respect voor dit collectief gebeuren. Bij Brosella wachten ze niet af maar plaatsen ze zelf de pionnen op hun plaats.


© Shamrockraver Photography


Wordt vervolgd tijdens Bricklane Jazz Festival in Londen op 28 april, het Brosella Festival op 7 juli 2024 en het We Out Here Festival in Dorset op 17 augustus 2024.


AKI

Het gaat goed met drumster Anke Verslype. Het debuutalbum van haar groep aki en de aansluitende JazzLab tournee werden overal positief onthaald. In september verschijnt het volgende hoofdstuk zij het met licht gewijzigde bezetting zoals reeds het geval was in La Vallée.


© Shamrockraver Photography


Uitstekend gezelschap alleszins met Joachim Badenhorst (klarinet), Niels Van Heertum (euphonium), Marjolein Vernimmen (harp), Ruben De Maesschalck (bas) en Willem Heylen (gitaar).


© Shamrockraver Photography


Een wat ongewone instrumentale combinatie maar doeltreffend gekozen voor de muziek die Verslype componeerde. Atmosferisch met enkele energiekere uitvallen. Het was bovenal de combinatie van Van Heertum en Badenhorst die voor magische momenten zorgde. En nu uitkijken naar de release van het tweede album.Vrijdag 8 maart


Nite Kite

Een van de talrijk nieuwe namen uit de zeer actieve jonge scene. Meteen een première door de ongewone bezetting omdat de zangeres niet aanwezig kon zijn. Het samenspel van een pianist, een electro-wizard, een drummer, een vrouwelijke contrabassist en een saxofonist die eveneens dwarsfluit speelde, werkte echter wonderwel zonder vocale bijdragen.


© Diego Crutzen


Het idee dat alles aanvankelijk heel eventjes richting “new wave of piano” leek uit te gaan, werd snel onderuitgehaald en evolueerde van de sfeer uit een jazzclub in de late uurtjes tot deze van een dance club. In oktober verschijnt het debuut.


Dorian Dumont

De Franse pianist, met uitvalsbasis Brussel en lid van onder meer ECHT!, Easy Pieces en Edges, blijft zich verder verdiepen in het werk van Richard David James aka Aphex Twin. Na de debuutplaat ‘APHEXionS’ is er nu ‘To The APhEX’.


© Diego Crutzen


Sterk hoe hij live in La Vallée iconische tracks getekend door electro-beats transponeerde naar deze van een akoestische piano. Donker en percussief maar tevens met de nodige poëzie. Een spel van dissecteren en hercreëren. Om alles te situeren gaf hij bij elk nummer achtergrondinformatie. Dumont besteedde onmiskenbaar heel wat tijd om het werk van Aphex Twin te doorgronden maar hij is vooral een pianist die risico’s durft nemen en garant staat voor een originele concertbeleving.


BODIES

Het kwartet rond de Spaans-Belgische saxofoniste Alejandra Borzyk met Camille-Alban Spreng als electro toetsenist van dienst, drummer Elie Gouleme en de kleurrijke bassist Mateusz Malcharek mocht vrijdagavond feestelijk afsluiten.


© Diego Crutzen


Een geslaagde mengvorm van funk, rock, dub en jazz. Ze stapten over van planeet Sun Ra naar de kosmische kringen van Pharoah Sanders om vervolgens de wereld van Black Flower in te duiken. Strak en toch groovy met de juiste “urban vibes”.
© Shamrockraver PhotographyZondag 10 maart

De laatste festivaldag stond in het teken van de jonge luisteraars met voorstellingen op hun maat. Zeg maar een kindermatinee onder de naam ‘Playground’, inclusief warme drankjes en allerlei taarten en zoetigheden in de foyer.


© Shamrockraver PhotographyMulti-instrumentalist Rémi Decker (Zonzo Compagnie) kreeg zowel kinderen als volwassenen in de ban met zijn ‘Zigoto’. Bij de meest absurde en knotsgekke animatiefilmpjes maakte hij instant muziek aan de hand van een halve speelgoedwinkel, een heus snareninstrument en zang. Een aaneenschakeling van fantasierijke ideeën meesterlijk opgebouwd met minutieuze timing.


© Shamrockraver PhotographyEven sprookjesachtig was ‘Echo Chamber’ van Karel Stulens. Zijn hulpmiddelen bestonden uit een kleine houten xylofoon, een cimbaaltje, vier bandopnemers die live zowel voor opname als weergave zorgden en twee modulaire doosjes (waarvan een zelf in elkaar geknutseld). Acoustics en electronics op kindermaat maar ook voor volwassenen die durven uit hun comfortzone te stappen. Eveneens een productie van Zonzo Compagnie.


© Shamrockraver PhotographyLuidruchtiger ging het eraan toe met het trio van Dishwasher_. Saxofonist en synthesizerspeler Werend Van Den Bossche, drummer Arno Grootaers en bassiste Louise Van Den Heuvel presenteerden hun vorig jaar verschenen album. Werend kondigde ze aan als liedjes “met soms rare effecten”. Ook hier bleven de verschillende generaties geboeid luisteren naar zowel spacy spielereien, drumbeats en industrial trance. Het publiek werd zelfs vergast op een tochtje langs de rand van de Arabische woestijn en mocht kennismaken met de wondere geluiden uit de onderzeebiotoop van walvissen. Terecht een van de groepen die de aandacht opeisen.


© Shamrockraver PhotographyBrosella Spring heeft zich met deze tweede editie op de kaart geplaatst als een onmisbaar festival nog voor de lente begonnen is. Op naar de derde editie.

© Georges Tonla Briquet  -  foto’s © Shamrockraver Photography / Diego Crutzen


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst