Brad Mehldau Trio toont zich onweerstaanbaar op Gent Jazz!

De Bijloke, 5 juli 2018
Brad Mehldau Trio bracht recent een nieuwe cd uit, ‘Seymour Reads The Constitution!’ (NONESUCH 563508), die in de juli-editie van Downbeat door vier recensenten werd bekroond met telkens vier sterren. Maar met de eigenzinnigheid die hem typeert, koos de pianist niet voor de piste om van zijn concert op de site van De Bijloke een verhuld promopraatje voor dat album te maken: enkel ‘Spiral’ uit dat werkstuk stond (als tweede nummer) op de setlist.

Geopend werd met ‘Ode’, dat meteen een demonstratie werd welk een ongelooflijk geolied trio Brad Mehldau, bassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard na al die jaren wel vormen. In dat eerste stuk verblufte de pianist ook onmiddellijk zelf met die linkerhand van hem die stilaan legendarisch mag worden genoemd. En uiteraard nam hij weer die hem typerende houdingen tijdens het spelen aan: vaak de ogen dichtgeknepen of wegkijkend van het klavier als in het volste vertrouwen dat de tien vingers het wel alleen zullen klaren.Het reeds genoemde ‘Spiral’, door Ballard met heerlijk roffelend slagwerk extra opgesmukt, werd gevolgd door ‘Secret Beach’ waarin op de klavieren van Mehldau een dartele kat samba leek te dansen waardoor die compositie steeds meer opzwepend en onweerstaanbaar werd. Op een van de schermen uitvergroot kunnen observeren hoe Ballard tijdens ‘C Minor Waltz’ de drumvellen beroerde en betastte, deed de bewondering voor deze muzikant enkel groeien.  In ‘Long Ago and Far Away’ was het dan weer Larry Genadier die zich in the spotlight werkte en met puik en precies basspel de aanwezigen met open mond deed luisteren of zelfs naar adem snakken. Het moge duidelijk zijn: dit  trio draagt dan wel de naam van de pianist, maar de bassist en de drummer overstijgen de functie van louter ritmesectie en zijn van meer dan toegevoegde waarde!

Slotnummer werd de ballad ‘I Fall In Love Too Easily’, die met een heel groot gehalte aan subtiliteit en aangrijpend werd uitgevoerd, en waarin naar het einde toe minutenlang Mehldau solo te horen was.

Dat deze artiesten voor hun prestatie een staande ovatie in ontvangst zouden mogen nemen, dat was al lang voor de slotakkoorden voorspelbaar; dat er in het strakke tijdschema van Gent Jazz tijd zou zijn voor een bisnummer was minder evident. Toch keerde Brad Mehldau Trio terug voor een kort extra nummer, en gekozen werd voor ‘I Concentrate On You’ van Cole Porter.


Op 5 juli lieten Brad Mehldau, Larry Grenadier en Jeff Ballard horen hoe grandioos jazz kan zijn en waarom op een festival als Gent Jazz dat muziekgenre de absolute prioriteit moet blijven krijgen.

Tekst © Paul Godderis, 8 juli 2018
Annie Boedt:

"Mehldau ... toch een aparte figuur.

Ben gek op zijn vertolkingen ... en wilde hem al heel lang bezig zien. Had wel meer eigen werk verwacht.

Vooreerst vond ik hem een onverwacht zeer knappe en aantrekkelijke verschijning.. maar daar heeft niemand een boodschap aan natuurlijk .. Zijn tatoeage en daarbij het kruisje aan zijn nek daarentegen vond ik wel een heel eigenaardige combinatie met de pianist van klassiekers... Ik lette bovendien op zijn handen... nogal  potig voor zo een verfijnde pianist.. Tegelijk verraden zijn korte nagels ( niet enkel kortgeknipt  maar kort qua formaat ) een zeer kritische geest  neigend naar perfectionisme; wat wel tot uiting kwam volgens mij. Met andere woorden een voor mij eigenaardige maar zeer boeiende mengeling van verschillende stijlen en facetten."

Foto's © Annie Boedt


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst