Bilzen Jazz Night - 15 november 2019

CC De Kimpel BilzenDat het in Bilzen goed toeven is voor jazzliefhebbers, is bij de insiders langs de Belgische en Nederlandse grens in Zuid-Limburg volop bekend. De bevlogen organisatie van Bilzen Jazz presenteerde in samenwerking met de organisaties Motives for Jazz en Jazz Lab een spannend programma van drie Belgische Jazzformaties, die met eigen werk een boeiende avond met urgente eigentijdse muziek brachten.

In een losse opstelling met tafeltjes en sfeerlampen was de theaterzaal van CC De Kimpel omgetoverd tot een ouderwetse jazzclub. Een proeverij van Belgische bieren en lekkere amuses zorgde voor een ontspannen beleving van een uitdagend programma.


Kim in the MiddleZangeres Kim Versteynen beet het spits af met haar warme en wendbare stem met eigen composities en zeer persoonlijke interpretaties van onder andere Kate Bush en Eberhard Weber, in strak geregisseerde arrangementen ondersteund door het perfect ingespeelde duo van pianist Arne van Coillie en Flor van Leugenhaeghe op contrabas, met Wannes Cornelis op drums. Tussen ouderwetse swing, popmuziek, eigentijdse jazz en latin werden kriskras ontspannen de genregrenzen verkend, waarbij Kim Versteynen de stukken telkens authentiek naar zich toe wist te trekken. De band begeleidde haar feilloos en attent, met trefzekere solo’s en een modern gevarieerde aanpak.

Musici:

Kim Versteynen, zang
Arne van Coillie, piano
Flor van Leugenhaeghe, contrabas
Wannes Cornelis, drumsAlex Koo Trio feat. Ben van Gelder


Het Alex Koo Trio sloot in Bilzen een succesvolle Jazz Lab tour af met een vlammend optreden met gastsolist Ben van Gelder op altsaxofoon. De eigen composities van pianist Alex Koo zijn bezwerend en fascinerend in hun gelaagde meanderende aanpak, soms abstract, soms verwijzend naar langzaam zich ontvouwende minimal music-achtige motieven, soms rocky groovend. Dré Pallemaerts complimenteerde de pianist met innovatieve onconventionele drums, die een krachtig tegenwicht boden aan de ritmische motieven van de piano. Lennart Heyndels op contrabas legde een strakke melodische basis voor de abstracte composities. Na een gezamenlijke tournee hoorden we een formatie die stond als een huis. Gastsolist Ben van Gelder legde met vlammende solo’s een extra laag bovenop de strak geregisseerde composities. Samen trokken de musici alle registers open van bedachtzaam open tot intense grooves en kleurrijke klankcollages.

Een opvallende formatie met een geheel eigen signatuur, waarvan de energie en toewijding afspat. Alex Koo brengt een eigentijds persoonlijk idioom met een formatie die bol staat van virtuositeit en spanning.

 

Musici:

Alex Koo, piano
Lennart Heyndels, contrabas
Dré Pallemaerts, drums
Ben van Gelder, altsaxofoonBRZZVLLHet Antwerpse collectief BRZZVLL bestaat uit een groep van gelauwerde muzikanten, die feilloos ingespeeld een heftig feestje bouwden met knallende fusion, voortbordurend op het idioom van de jaren zeventig. Op een basis van dansbare grooves werd in virtuoze improvisaties volop uitgepakt met strakke arrangementen en uitwaaierende solo’s, waar het speelplezier vanaf spatte. De twee saxofoons hebben een centrale rol in de instrumentale muziek, die alle ruimte biedt aan de improvisaties van de musici. Over de strakke funky en groovende basis van de ritmesectie legde Jan Willems op keyboard warme synthesizer sounds en spetterende solo’s. Geert Hellings op gitaar was wendbaar en flexibel met funky gitaar riffs en sterke melodische solo’s.

Stil zitten was geen optie met de aanstekelijke muziek van dit uitdagende collectief. Uitbundig, zeer dansbaar en erg geschikt voor festivals – dit is een band die sinds 2006 aan de weg timmert en die een perfecte formule heeft gevonden, die alle individuele kwaliteiten bundelt tot een hecht en warm retro groepsgeluid.

Musici:

Vincent Brijs, baritonsax
Bart Borremans, tenorsax
Jan Willems, keys
Dries Verhulst, gitaar
Dries Laheye, basgitaar
Stijn Cools, drums


De Bilzen Jazz Night was een avond voor connaisseurs, die een showcase bracht van top formaties uit de Belgische jazz in een ontspannen sfeervolle ambiance. Je zou de organisatie van Bilzen Jazz een meer talrijk publiek gunnen dan de relatief selecte groep, die naar CC De Kimpel was gekomen. Hopelijk kunnen de komende edities een groter publiek trekken uit de Euregio. Het is Europese jazz van het beste kaliber, zoals je dat iedere jazzfan zou willen gunnen.

Tekst © Mathilde Löffler  -  foto’s © Jeanschoubs


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst