ARAUCARIA op het Royal Park Music Festival Brussel

Zaterdag 26 juni 2021 Groentheater





Araucaria was voor mij en vele andere Brusseleirs totnogtoe vooral de naam van die tramhalte ter hoogte van de Japanse toren, het Chinees paviljoen en het standbeeld van Neptunus, langs lijn 3 van de MIVB. Er bestaan ook over de hele wereld heel wat muziekgroepen en zelfs hotels die de naam “Araucaria” dragen.

Maar op zaterdag 26 juni 2021 heb ik genoten van de muziek van de latin-jazz groep Araucaria op het Park Music Festival in het Groentheater van het Ossegempark (mij beter bekend door het BROSELLA Folk & Jazz festival, dat op 9, 10 en 11 juli trouwens een BROSELLA XXS 2.021 versie organiseert). Organisator Jules Imberechts, “Jules van de Travers”, de legendarische Brusselse jazzclub van de vorige eeuw (1978-1999), moest dit jaar met zijn festival verhuizen, weg van het Warandepark aan het Koninklijk Paleis, wegens werken aan de kiosk, waar jaarlijks, behalve in deze coronatijden, ook de Boterhammen in het Park georganiseerd worden.

Zo kwam het Royal Park Music Festival als Park Music Festival terecht in het Groentheater, waar ook BROSELLA, sinds 1977, plaats heeft.




Bandleider, Vincent Penasse, werd op 13 mei 1957 te Elsene (Brussel) geboren. Hij studeerde hobo, fluit, saxofoon, klarinet en piano aan de Muziekacademie te Elsene. Hij ging in de leer bij Jacques Pelzer (“Séminaires de jazz à Liège”) en bij Greg Badolato en Steve Houben aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, waar hij ook het “diplôme d'excellence” voor fluit (avec médaille du gouvernement) en notenleer behaalde.

Tussen 1980 en 1999 speelde hij o.a. met Frankie Rose, Paolo Radoni, Jacques Pirotton, Fabien Degryse, Alain Rochette, Vincent Kenis, Jean Paul Vanderborght, … In die periode reisde hij door heel Europa en ook naar Marokko, Thailand, Singapore, Irak, … maar werd steeds meer aangetrokken door Braziliaanse ritmes.

In 1999 verhuisde Vincent Penasse dan naar Salvador de Bahia, waar hij zich de muzikale stijlen en ritmes van noordoost Brazilië eigen maakte. Hij ontmoette er Ricardo Sibalde, een multi-instrumentalist met een grondige kennis van zowel de Braziliaanse populaire muziek, als de moderne harmonische taal (jazzharmonie). Hun samenwerking resulteerde in (originele) arrangementen met een zeer eigen smaak en complexe harmonieën, maar ook met de zorg om de essentiële kenmerken van de Braziliaanse muziek en haar vele invloeden te behouden. De roots van die muziek zijn inderdaad zeer gemengd: Afro, Amer-indiaans, jazz, westerse muziek, …

Vincent Penasse speelde met heel wat Braziliaanse muzikanten: Mou Brasil, Marcos de Carvalho, het duo Barros Reis, Tata Lima, Jurandir da Feira (Forró), Riachao (een figuur uit de folklore van het Noord-Oosten).

Hij keerde pas in 2010 terug naar Brussel, rijk aan talrijke muzikale ervaringen. Meteen nodigde Philippe Baron hem uit op Musiq3 en Vincent begon weer op te treden: eerst met zijn eigen groep "Gangorra" (vergezeld door zijn zoon, Thiago Penasse op gitaar en de zangeres Simone Lima, zijn vrouw) en nu met Araucaria.

In 1986 al, nam Vincent Penasse met Frankie Rose een live album op in de jazzclub Travers, waar Jules Imberechts de plak zwaaide. Jules nodigde hem nu, 35 jaar later, uit in het Groentheater met zijn recentste project, Araucaria.

Hun repertoire bestaat uit stukken geschreven door beroemde componisten uit de populaire muziek van Brazilië: Chico Buarque, Djavan, A.C. Jobim, ... en ook enkele composities van Vincent Penasse.

Ik heb echt genoten van een fijn concert, met humor gepresenteerd en met wisselende sferen: van bluesy nummers, over rockgetinte samba’s en swingende pure latin jazz. Applaus ook voor de klankman, die ons een goed gebalanceerde weergave van de muziek bezorgde en nooit te luid, wat tegenwoordig voor ons gehoor toch een zeldzaam goed is geworden.

Tekst en foto's © Henri Vandenberghe


Kijk ook eens naar “Felicidade”, opgenomen in de Jazz Station in november 2018:



Bezetting:

Vincent Penasse sopraansax/muzikale leiding
Julien Cuvelier altsaxofoon
Maayan Smith tenorsaxofoon
Duillio Ingrosso baritonsaxofoon
Pilou Barthelemy  bassaxofoon
Jan de Haas op drums


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications





Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst