3Men in a Boat, The Black Cat Torhout, 1 oktober 2019
Voor hun tweede concert  van het seizoen kreeg The Black Cat schoon volk over de vloer: accordeonist Philippe Thuriot, contrabassist Kristof Roseeuw en drummer Lionel Beuvens.

De kiem van 3Men in a Boat is trouwens ontsproten in The Black Cat. Toen op 6 mei 2014 Too Noisy Fish er optraden viel drummer Lionel Beuvens in voor Teun Verbruggen. Het klikte zo goed met Kristof Roseeuw dat hij besloot om samen met Lionel en Philippe Thuriot een nieuw trio op te richten.

Het concert ging van start met het wondermooie "Soweto Sorrow", een compositie van drummer Aldo Romano (van het album "Romano/Sclavis/Texier - Carnet de Routes: Suite Africaine") en niet van contrabassist Henri Texier zoals Philippe Thuriot beweerde. De intro was een subtiel spel tussen contrabas en percussie, om dan na een drietal minuten samen met de accordeon helemaal open te bloeien.

Ze gingen verder met een Thuriot compositie “3Men with a Coat”. Het begon nogal lyrisch, maar dat ging al vlug over in een knap thema (een ware oorworm), aangegeven door de contrabas en ingekleurd door de accordeon.  Naar het einde toe baadde het nummer wat in een Zappa-sfeer om terug in melancholie af te besluiten. Een mooi groovy nummer.

Bij “Song of Ive”, een nummer van Lionel dat ook op de Igloo cd “Motu - Earthsong” staat, speelde en zong Philippe een slepende intro. Bij het invallen van Kristof en Lionel werd het ritme plots energieker.


Het warme “Loss” droeg Philippe op aan zijn dochter. Hij schreef het twintig jaren geleden. Heerlijk hoe coherent dit trio musiceert.

Op “3Men on the Road”, een blij nummer van Kristof Roseeuw, bracht Lionel delicate percussie waarna het crescendo ging om dan weer ingetogen af te sluiten.

“Waltz for Nicky”, een nummer van Richard Galliano dat hij met Biréli Lagrène in 1999 uitbracht op het mooie album “Viaggio”, is een prachtige valse musette. Club de B. werd even in een Parijse sfeer ondergedompeld.

“Charms of the night sky” is een project van de Amerikaanse trompettist Dave Douglas. Het kwam in 1998 uit op het Duitse Winter & Winter label. Vorig jaar brachten Philippe Thuriot, Kristof Rosseeuw, Bart Maris en de Amerikaanse violist Mark Feldman (die ook op de lp meespeelde) hun interpretatie in première. In het najaar toeren ze met dit project, o.a. in Nederland.  Dinsdag brachten 3Men in a Boat het bloedmooie titelnummer van de plaat.

Met Louis Sclavis’ “Le Verbe" (van zijn ECM album “L’imparfait Des Langues”) ging het tempo weer de hoogte in. Lionel was duidelijk in zijn nopjes. Knappe dialoog ook tussen hem en Philippe die er o.a. allerhande gekende thema’s tussen speelde.


Ze vervolgden met “L’Air de Rien”, een song van Philippe, waarin hij een gevoelige intro speelde om dan over te gaan in een valse musette.

Het concert werd afgesloten met “Peace in Heart”, een traag bluesy nummer van de Canadese gitarist (en nog veel meer) René Lussier. Zowel Kristof als Philippe toerden samen met hem en de New Yorkse saxofonist Ellery Eskelin. 

Het bisnummer werd Lionel Beuvens “Earthsong”, waarop hij uit de bol kon gaan.


3Men in a Boat is een schitterend trio topmusici dat er in slaagt een gevarieerd en boeiend programma te brengen. Philippe Thuriot is een van de grootste Europese accordeonisten die zich, net als Kristof Roseeuw, in veel verschillende muziekjes thuis voelt. Kristof Roseeuw heeft een warme sound en zowel pizzicato als met de strijkstok bewijst hij zijn groot talent. Lionel is een drummer die juist op het juiste moment die ene tik geeft die het nummer extra kleur geeft.

Volgend jaar staan ze op het Brugse accordeonfestival Airbag (10 t.e.m. 31 mei 2020) waarvan Philippe Thuriot de gastcurator wordt.  3Men in a Boat treden waarschijnlijk op met een special musical guest. We kijken er al naar uit.

Tekst © Jos Demol  -  foto's © Paul De Cloedt


 


Informatie:

Airbag: https://www.ccbrugge.be/agenda/themas/16/Airbag/


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst