The Sound Of The Summer 2025, part I

Various
Eclipse Music / September / ECM / Tinke / Parco della Musica Records / Sunnyside Communications / Unsung Records/MoonJune Music / Intakt / émouvance
Geen “best of” of zomerhits, gewoon tien recente en minder recente releases die onder de radar bleven maar toch de moeite waard zijn om te ontdekken. Netjes in alfabetische volgorde geplaatst.
Astro Can Caravan – Astral Projections
Eclipse Music
Groepsnaam en titels als ‘Astral Projection’, ‘Solifer’ en ‘Amen Ra’ geven al een kleine hint van waar dit naar toe kan gaan. Voeg daaraan toe dat dit tienkoppig Fins collectief gebruik maakt van trompet, trombone, fluit, altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon, toetsen, gitaar, bas en drums en je komt dicht in de buurt van een kosmische dimensie op het kruispunt van Noord-Afrikaanse ritmen, oriëntaalse psychedelica en ongebreidelde progrockuithalen.
Denk aan Black Flower meets FES meets Echoes Of Zoo. Verslavend materiaal!
Matteo Di Leonardo – Echo Woods
September
De Italiaanse gitarist Matteo Di Leonardo belandde een tiental jaar geleden in Brussel waar hij zich snel thuis voelde door het grote internationaal potentieel van gelijkgestemde muzikanten.
Voor ‘Echo Woods’ kon hij rekenen op “all-round” rietblazer Toine Thys met verder nog Marcello Giannandrea (fagot), Shao-Huan Hung (sheng), Emanuel Van Mieghem (contrabas) en Umberto Odone (drums). Een ongewoon instrumentarium dat het gezelschap de kans biedt te flirten met allerlei alternatieven van fusion en hedendaagse jazz. Aangepaste melodielijnen maken het allemaal net wat toegankelijker.
Knap werk van Di Leonardo, zowel als gitarist maar tevens als componist.
Fred Hersch/Drew Gress/Joey Baron
The Surrounding Green
ECM
Het aan elkaar koppelen van eigen werk en standards blijft een handelskenmerk van Fred Hersch. Het is wel de eerste maal dat hij samen met deze twee coloristen als trio naar voor komt.
Op het programma ‘Law Years’ (Ornette Coleman), Palhaço’ (Egberto Gismonti), ‘Embraceable You’ (Georges & Ira Gershwin) en ‘First Song’ (Charlie Haden) gekoppeld aan drie composities van Hersch (‘Plainsong’, ‘The Surrounding Green’, ‘Anticipation’).
Lyrisme en impressionisme over heel de lijn met een Braziliaans accent zoals Toots dat kon.
Ocean Eddie + Sofia Jernberg
Gyorgy At The Space Bar
Tinke
Geen “beach bar” maar een heuse “space bar” voor Andreas Bral (prepared piano, harmonium), Stan Maris (accordeon) en Viktor Perdieus in gezelschap van de Zweedse vocaliste Sofia Jernberg.
Evenmin trance of andere dance varianten op de achtergrond maar een cocktail van absurde kruisbestuivingen en akoestische klankeffecten. Er ontspint zich geleidelijk aan een wriemelende wereld boordevol microscopische levensvormen. In totaal negen scènes met als thema “zoek de accordeon”. Enkel in de titeltrack komen meer expliciete structuren en omlijstingen naar voor.
Ideaal placebo voor uw dagelijkse sudoku denkoefening.
Zoe Pia & Mats Gustafsson – Rite
Parco della Musica Records
‘Rite’ is drie kwartier lang vertoeven in het gezelschap van twee improvisators “pur sang”, de Italiaanse Zoe Pia en de Zweed Mats Gustafsson.
Geen luistervoer voor neofieten van het genre. Het duo behandelt instrumenten op de meest onorthodoxe wijze zoals gewoonlijk. Ze rijgen geklik, geblaas, gekras en heel wat introspectieve(!) tonen aan elkaar als een patchwork. Hun werktuigen zijn launeddas (traditioneel blaasinstrument van Sardinië), Bb klarinet, percussie en electronics voor Pia en (dwars)fluit, tenorsaxofoon, Ab klarinet en harmonica voor Gustafsson.
Alles onderverdeeld in drie hoofdstukken met titels ontleend bij Paul Auster en die even cryptisch zijn als het klankenlabyrint (‘I Shut My Eyes Like A Lock.’, ‘A Thousand Birds Calls’, ‘Minima.Memory.Mirage’). U weet wat te doen.
https://www.zoepia.it/portfolios/rite-zoe-pia-mats-gustafsson/
Brandon Ross Phantom Station – Off The End
Sunnyside Communications
Een lange stilte en in de verte wat percussie dient als introductie. Stilaan duiken de verschillende personages op en dat zijn gitarist Brandon Ross met in zijn spoor Graham Haynes (cornet, electronics), David Virelles (piano, toetsen), J.T. Lewis (drums) en Hardedge die voor een aangepaste sounddesign zorgt.
Zelf omschrijven ze deze concertopname als een “sound crucible where music is crafted and deployed in the opportunities of the present moment”. De parallellen met het vroege werk van Pink Floyd en de ontwrichtende glissando partijen à la Miles Davis zijn overduidelijk.
Voor de liefhebbers: ‘The Gate Is Open’ om een van hun titels te citeren. Begin bij het dertien minutenlange ‘Through The Heart Of My Demarcation’ en u bent meteen mee, of niet.
Markus Reuter – Truce<3
Unsung Records/MoonJune Music
Derde album van het triumviraat Markus Reuter (Touch Guitars AU8), Fabio Trentini (fretloze bas, bas synthesizer) en Asaf Sirkis (drums).
Verwacht een robuuste portie progjazz. De samenwerking met MoonJune is daar natuurlijk niet vreemd aan. Voor de hand liggende referenties zijn King Crimson maar ook het stevigere werk van Japan. Geen concessies maar “powerfusion to the limit”, gelardeerd met de nodige “loops” en soundscapes en Allan Holdsworth als grote inspiratiebron volgens Reuter zelf.
Met intrigerende uitklapbare hoes!
Schweizer-Carl-Dyani-Bennink
Irène’s Hot Four
Intakt
Een gepaste groepsnaam voor deze vier beeldenstormers uit de improvisatiescene die op 8 november 1981 het podium van het Internationales Jazzfestival Zürich in vuur en vlam zetten. Gelukkig niet letterlijk zoals op de hoesfoto maar vanaf de kickstart tot het afsluitende ‘Encore’ gingen pianiste Irène Schweizer, rietblazer en accordeonist Rüdiger Carl, bassist Johnny Dyani en percussionist-drummer buiten categorie Han Bennink er duidelijk heftig tegenaan. Een tsunami van gelaagde klanktapijten, nerveuze actie, repetitieve clusters, breukvlakken, omleidingen en vocale spielereien. Kettingreacties en hardcore impro à gogo.
Een oude opname die nog steeds actueel klinkt.
Claude Tchamitchian Quartet – Vortice
émouvance
De Franse contrabassist Claude Tchamitchian blikt terug op zijn jeugd en haalt herinneringen op aan de tijd toen hij gefascineerd was door circusvoorstellingen en in het bijzonder de muzikale omlijsting hiervan. In die context componeerde hij een soundtrack voor een circus dat enkel in zijn fantasie bestaat.
Verwacht geen pompeus geschetter en gekke capriolen maar een avontuurlijk koorddansen tussen kamermuziek, een onvermijdelijke Fellini/Nino Rota sfeer, een portie melancholie en experimenteel speels gestoei allerhande van de diverse muzikanten (‘Attraction Céleste’!).
Dat Tchamitchian nog steeds in de ban is van marionettentheater en schimmenspel komt eveneens naar voor. Mede-artiesten zijn klarinettist Catherine Delaunay, saxofonist Christophe Monniot en pianist Bruno Angelini. Als extra is er nog een passend gedicht van de Franse auteur Charles Baudelaire (‘Le Vieux Saltimbanque’).
Niet meteen een kindervertoning, wel uiterst geschikt voor jazzcats.
Savina Yannatou Primavera En Salonico
& Lamia Bedioui – Watersong
ECM
Veertien liederen als sepia krijttekeningen gebracht door de Griekse zangeres Savina Yannatou samen met haar groep Primavera En Salonico waarvan het instrumentarium bestaat uit kanun, accordeon, ney, viool, oud, contrabas en percussie. Extra vocale inkleuringen zijn er door de van oorsprong Tunesische zangeres Lamia Bedioui.
Een songcyclus geplukt uit het traditionele (eeuwenoude) repertoire van streken uit onder meer Griekenland, Egypte, Cyprus, Spanje, Irak en Corsica afgerond met de spiritual ‘Wade In The Water’. De (korte) inhoud werd bijgevoegd.
Een bucolisch en bijwijlen sacraal luisterspel met regelmatig scherpe kanttekeningen à la Iva Bittová en zelfs Björk.
© Georges Tonla Briquet