Round up 2017 (Deel 2)
Various
diverse labels
Eenentwintig releases van de afgelopen maanden die onder de radar bleven maar toch de nodige aandacht verdienen, gerangschikt in alfabetische volgorde. Hier volgt de laatste reeks.
Greg Lamy – Press Enter
Igloo
Je mag de titel meteen opvolgen want deze cd is heel wat sterker dan de voorgaande (‘Meeting’, 2014) die nogal vrijblijvend klonk. Hier heeft de Luxemburgse gitarist en componist Greg Lamy duidelijk goed geluisterd naar John Scofield en wat er tegenwoordig gebeurt in New York. Hij assimileert dit alles op assertieve wijze. Zelfs in de tragere stukken is er een snedige aanpak met steeds ruimte voor variabelen en experimenteel aftasten. Saxofonist Johannes Müller, bassist Gautier Laurent en drummer Jean-Marc Robin zorgen voor de juiste begeleiding. Doet deze keer alleszins uitkijken naar het vervolg.
Zara McFarlane – Arise
Brownswood Recordings
De jazzdiaspora in twaalf afleveringen, zo kan je deze ‘Arise’ nog best omschrijven. Een trip van Afrika naar de Caraïbische gebieden en verder door naar Amerika en Groot-Brittannië met als ankerpunten soul, dub, reggae en funk omfloerst met een wolkje psychedelica. Een hybride mix van BRZZVLL, Allez Allez en Sade. Met o.a. Moses Boyd, Binker Golding en Shabaka Hutchings onder de muzikanten omringt zangeres Zara McFarlane zich met de smaakmakers van de huidige Britse jazzscene. De Grammy-nominatie heeft ze ondertussen ook al op zak.
Aruán Ortiz – Cub(an)ism - Piano solo
Intakt Records
Terechte woordspeling in de cd-titel. Pianist Aruán Ortiz assimileert hier op heel kubistische wijze de tradities van zijn land met westerse invloeden die reiken van minimalistische avant-garde en hedendaags klassiek tot een ganse reeks jazzidiomen. Met als hoogte punt het tien minuten lange ‘Cuban Cubism’. Een van de toppers uit het grote aanbod Cubaanse pianisten maar meer aanleunend bij John Cage en Muhal Richard Abrams dan bij Arturo O’Farrill of Chucho Valdés.
Qotob Trio – Entity
Chou
Heel apart akoestisch trio gevormd door de Syrische cellist Bassel Abou Fakher, Jean-Baptiste Delneuville (piano) en Piet Maris (accordeon). Broze melancholische kamermuziek als een kruising tussen de soundtracks van Eleni Karaindrou en de poëtische mijmeringen van Anouar Brahem afgewisseld met een aantal dynamische wendingen. Een spirituele luisterervaring en zeker ook voor wie ‘East Meets East’ van Nigel Kennedy & Kroke in huis heeft. Absoluut te ontdekken.
Martin Salemi Trio – Short Stories
Igloo
Debuutplaat van het trio rond de Brusselse pianist Martin Salemi. Daar waar de openingstrack haast klinkt als een klassieke “étude” is het vervolg al meteen een moderne kijk op postbop en swing. Verder is de ECM-connectie mooi meegenomen. Een paar humoristische knipogen ontbreken evenmin. De crescendo opbouw van de eigen composities houdt de spanning erin. Met een testosteronversie van Lennie Tristano’s ‘Lennie’s Pennies’ en de prachtige hoestekening van Jean-Claude Salemi. Eventuele leestip hierbij: de verhalenbundel ‘Microfictions’ van Régis Jauffret.
Irène Schweizer & Joey Baron – Live!
Intakt Records
Van bij de aanvang stellen beide spelers de regels op en verdelen ze de pionnen. Tempowissels galore, heel percussief spel van pianiste Irène Schweizer (die zelf aanvankelijk drummer was) maar ook ijle passages, discrete drumomkadering van Joey Baron met rollende drums en een keiharde solo in ‘Up The Ladder’ en natuurlijk de meest verrassende impulsen bij de vleet van beiden, telkens met ingebouwde dramatiek. Eens de sleutel van hun concept doorgrond, is het volop genieten van dit topduo.
Ilios Steryannis – Bethany Project
Eigen beheer
Een flinke portie ethio-jazz en Afrikaanse soulgrooves uit Canada gepresenteerd door een collectief rond drummer Ilios Steryannis. Met zelfs af en toe retro swingjazz dankzij de inbreng van Hammond B3. Gitarist Scott Neary kruipt een paar keer in de huid van John Scofield terwijl er ook directe aanknopingspunten zijn met Aka Moon. Een snuifje Caraïbisch exotisme ontbreekt evenmin. Een nieuw bewijs dat jazz de enige echte wereldmuziek is en een smeltkroes van tradities, invloeden en stijlen. Absolute aanrader voor de fans van BRZZVLL en STUFF. en wie fusion genegen is. Begin bij ‘The Ornado’ en ga van daar verder uit de bol. Te vinden via www.iliosjazz.ca.
Trio in Boca Al Lupo – Nostalgia
CNM
Debuut van het trio gevormd door Carlo Nardozza (trompet), Tim Finoulst (gitaar) en Alano Gruarin (piano). De drie Limburgers duiken onverbloemd het Italiaanse repertoire in. Van een vrolijke tarantella en een traditional tot een reeks klassiekers uit het populaire repertoire. Denk aan ‘Estate’, ‘Gente di Mare’, ‘Felicita’ en andere superhits. De zonnige stranden verschijnen zo op uw netvlies bij het horen van deze hartverwarmende bewerkingen. Fijnzinnige kamerjazz die in scherp contrast staat met de groepsnaam (in de muil van de wolf) en de heldhaftige hoesfoto’s. We wensen hen veel succes (ook vertaald als “in bocca al lupo”).
Trio Kontraszt – From Dionisian Sounds Sparks To The Silence Of Passing
BMC
Een zeer filosofische titel voor een luisterspel van een uur uitgevoerd door het Hongaarse trio Stevan Kovacs Tickmayer (harmonium, (prepared) piano, toetsen), István Grencsó (tenor- en sopraansax, basklarinet, fluit) en Szilveszter Miklós (drums, percussie). Aanvankelijk lijkt het of er delen van hun muzikale mecano verloren gingen maar geleidelijk aan komt er toch meer en meer vorm in. Regelmatig wordt deze echter scheef getrokken en lijkt het of je in een kubistisch decor van de zwart-wit filmklassieker ‘Nosferatu’ (1922) van Murnau terechtkomt. Met een introspectief middenstuk als extra smaakmaker. In het verlengde van Bartok en Ligeti met referenties naar een free jazz verleden.
Vansina/Verbruggen/Gudmundsson – St.Cecilia
Off/RAT
Ongelooflijk dat deze opname uit 2008 niet eerder uitgebracht werd. Je hoort hier saxofonist Bruno Vansina, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Teun Verbruggen in bloedvorm. Ze trakteren de luisteraar op zowel loeiharde apocalyptische postbop inclusief oerkreten als poëtische mijmeringen en industrial electro. Uitgebracht in digipack met tekeningen van Bruno Vansina. De beste live release van het jaar.
Omri Ziegele – Going South
Intakt Records
De hypnotische altsaxofoon van Omri Ziegele, repetitieve toetsenpartijen van Yves Theiler en alomtegenwoordige drumritmen van Dario Sisera zetten van bij de eerste minuut de toon voor deze funky trip richting Afrika. Maar er is meer aan de hand dan enkel een aaneenschakeling van grooves. Er wordt eveneens gezocht en uitgeprobeerd in pure Coltrane-stijl. Zelfs de Indische connectie is er. Eclectische fusion van de betere soort.
© Georges Tonla Briquet