The Dorf special

The Dorf special

Various

Umland

Drie releases gerelateerd met The Dorf, het buitenmaatse mutantengezelschap uit het Duitse Ruhrgebied. Allemaal verschenen bij het kwaliteitslabel Umland. Zet je schrap.

The Dorf feat. N - Lux

Het is meteen duidelijk dat dit niet de soundtrack is voor een onderhoudende gezinskomedie. De onderhuidse spanning wordt al snel omgezet in een puur horrorsfeertje. Een samengeklitte cluster van instrumenten ontvouwt zich als een dodelijk vangnet. Alsof je fieldopnamen van een oerwoud op vertraagde snelheid afspeelt. Stilaan ontwikkelt zich een licht golvende en repetitieve beweging, als een massa die geleidelijk aan het volledige decor inpalmt. Orkestgeluid en volume groeien met de seconde tot alles eindigt in een apocalyptische explosie. Alle instrumenten onderling onderscheiden lukt niet. Het zijn er dan ook maar liefst vijfentwintig. Tussen hen gastmuzikant N op gitaar. Een verpletterend geluidspektakel als introductie. Track 2 (‘Jour’) begint met eenzelfde epische gitzwarte ondertoon. Alleen ontplooit alles zich hier in slow motion. ‘Lux’ is gehuld in een nog lichtere soundscape die haast bucolisch klinkt in vergelijking met de openingstrack. Voor fans van Nicolas Jaar en vvolk. Althans de eerste drie minuten. Geleidelijk trekken donkere wolken weer samen en komt het moment dat het zonlicht niet meer schijnt. Je hoort nog wat vogelgetsjirp (!) net voor alles in een stilzwijgende duisternis gehuld wordt. Of toch niet want al even snel priemen geluidseffecten door het schijnbaar ondoordringbare wolkendek. Met een vervormd zacht engelengezang op de achtergrond. Het sluitstuk kreeg de titel ‘Mill’ en is een staaltje van industrial sciencefiction noise.

Dit is onweerlegbaar een zeer filmisch werkstuk. De vier composities en de arrangementen zijn van Jan Klare. Mocht The Dorf ooit slaapconcerten organiseren net als Max Richter hou je er gegarandeerd enkel bloedstollende nachtmerries aan over.


The Dorf & Consord – Die Vollkommene Larve

De eerste tonen zijn die van een orkest dat stemt net voor een concert. Na een halve minuut volgt het eerste tekstluik. Vervolgens breekt de hel los. Een vrouwenstem, aanzwellende blazers, dolgedraaide grooves à la Flat Earth Society, latin dansritmen met Talking Heads-accenten, theremin-effecten, Kurt Weill-links en ga zo maar verder. Kortom, een totaalmix van avant-garde, experiment, musique concrète en nog veel meer. ‘Die Vollkommene Larve’ is dan ook een hybride musical gebaseerd op ‘The Mask’, een kortverhaal van Stanislaw Lem (auteur van onder meer de sciencefiction klassieker ‘Solaris’) en handelt over een dierlijke machine die een eigen wil verwerft. Ruskin Watts schreef het libretto, de muziek is van Jan Klare. Wie geen Duits verstaat, kan enkel genieten van de muziek en dat is al een hele opdracht. Bijzonder plaatje.


Bruit - Botanik

Het gaat om een soloplaat van Florian Walter die niet alleen actief is bij The Dorf maar ook bij theater- en popgroepen, zij het deze van het avontuurlijke genre. Hier speelt hij altsaxofoon, baritonsaxofoon, contrabasklarinet en reed trompet. Tien muzikale polaroidmomenten die in totaal net iets langer duren dan een half uur. Walter out zich als een verborgen verleider die heel omzichtig zijn doel besluipt, in casu de luisteraar. Het wordt steeds duidelijker dat dit op een dodelijke omhelzing zal eindigen. Zo ver komt het echter niet. Telkens glipt deze als cobra vermomde blazer ongezien weg. Wat nazindert, zijn de luchtverplaatsingen van het blaas- en kleppenspel. Klankexperiment is hier het sleutelwoord. Absolute must voor fans van Joachim Badenhorst. Verpakt in een al even intrigerende digipack.


http://www.thedorf.net/
https://umlandrecords.de/
https://consord.net/
https://florianwalter.yolasite.com/bruit.php

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst