Te ontdekken #1

Te ontdekken #1

Various

Hammer Recordings / Eigen beheer / ECM / Origin / Intakt

Door de hype rond alle festivals glipten heel wat releases tussen de mazen van het recensienet en kregen deze niet de nodige aandacht. Geen zomerhitwedstrijd, wel tien om te ontdekken, in alfabetische volgorde.

Ontdek deel 1.

 
Arbenze x Postma/Jerjen/Barradas
Conversation #5: Elemental

Hammer Recordings


Deel vijf in het “conversations project” van de Zwitserse drummer Florian Arbenz waarbij telkens zowat alles mag en kan. Deze keer verkeert hij in het gezelschap van Tineke Postma (alt- en sopraansaxofoon), accordeonist João Barradas (schitterend tijdens Jazz Middelheim 2022 met Aka Moon) en bassist Rafael Jerjen.

Het gesprek tussen de vier protagonisten vangt aan met staccato ritmische probeersels waarna rustigere spielereien volgen maar dat is slechts een eerste schijnbeweging. Naargelang het thema of onderwerp dat ze aansnijden gaat het van uitgelaten luidruchtig en sterk afhellend naar free en bop tot ingetogen meditatief. Vurige actie laait op om over te gaan in een smeulend vuurtje tot de volgende opflakkering. Licht filosofische overpeinzingen ontlaaien in geanimeerde uitvallen. Opvallend krachtig zijn de passages waarbij Postma en Barradas in de clinch gaan. Extra verrassend resultaat wordt bereikt door gebruik te maken van de “random” knop.

Robert Diack – Small Bridges
Eigen beheer


De Canadese drummer en producer Robert Diack komt op de proppen met een nieuw (instrumentaal) conceptalbum over de overstromingen in het zuiden van Ontario veroorzaakt door de bouw van de St. Lawrence Seaway midden vorige eeuw.

Met de melodieuze piano-introductie lijkt het richting “new wave of piano” te gaan. Subtiele kanttekeningen met gitaar, synthesizer en licht roffelende drums laten gelukkig een ander geluid horen. Geleidelijk aan bouwen ze een filmisch getint klankdecor op. Aan de hand van stevige actiemomenten waarbij het overstromingsgevaar bij de kleinste regenbui opduikt, doen ze het verhaal. Zo zijn ‘Plex’ en ‘Houndstooth’ gedrenkt in heuse progrock met snedige gitaaruitvallen. Af en toe schenkt een stukje blauwe hemel een sprankeltje hoop (‘Depth’, ‘Vodemi’) maar er wordt tevens op melancholische wijze stilgestaan bij het verlies (‘Quicken’!). Vooral gitarist Patrick O’Reilly steelt een aantal keer de show met een stijl die schommelt tussen americana en rock.

Sluit naadloos aan bij het onderschatte debuut ‘Lost Villages’ (2018), zeker in het Sigur Rós-getinte ‘Secede’. Luistertip: het uitgesponnen ‘Indigent’ waarin zowat alles vervat zit.

https://www.robertdiack.com/
Julia Hülsmann Quartet – The Next Door
ECM


Een gepaste titel voor de nieuwste cd van de pianiste die nooit verlegen zit om te flirten met diverse genres. Ze doet dat zelfs liefst in eenzelfde nummer zoals hier in de eerste track, een compositie op de snijlijn van jazz en kamermuziek.

Tenorsaxofonist Uli Kempendorff blaast het geheel telkens met fluwelen toon richting avontuurlijke riedels (‘Wasp At The Window’!) terwijl het trio Hülsmann-Muellbauer-Köbberling (piano-contrabas-drums) meestal net iets diplomatischer en omzichtig tewerk gaat waardoor een spannende relatie ontstaat. “Coup de théâtre” is de crescendo opbouw annex climax in ‘Fluid’ en hun enthousiast buiten de lijntjes kleuren. Ook in ‘Open Up’, ‘Lightcap’ en ‘Jetzt Noch Nicht’ kiezen ze voor een meer experimentele aanpak. Nog zo een onverwacht moment is de broze versie van Prince zijn ‘Sometimes It Snows In April’.

Het doet hunkeren naar het openen van een volgende deur door dit kwartet.

Darren Johnston – Life In Time
Origin


Trompettist Darren Johnston houdt van afwisseling en uitdagingen. Hij maakte opnamen met zowel Fred Frith als Marcus Shelby terwijl hij voor ‘Life In Time’ naar Chicago trok om daar een kwartet te vormen met Geof Bradfield (tenor- & sopraansaxofoon, basklarinet), Clark Sommers (bas) en Dana Hall (drums).

Ze brengen enkel eigen nummers volledig gedrenkt in een verhalende traditie en kaderen deze vervolgens in een update versie van postbop. Zeker ook voor fans van Rob Mazurek en Chad Taylor en de diverse groepen die in hun kielzog musiceren.

http://darrenjohnstonmusic.com/
Clemens Kuratle Ydivide – Lumumba
Intakt


Bij Intakt zijn ze ondertussen wel een en ander gewoon. Deze keer gaat het om het Brits-Zwitsers-Iers kwintet van drummer Clemens Kuratle met een project rond Patrice Lumumba die vocht voor de onafhankelijkheid van Congo en er ook voor vermoord werd door een Westers conglomeraat.

Kuratle stelt de nog steeds heersende koloniaal getinte houding van het westen tegenover de rijkdommen van de zogenaamde derdewereldlanden aan de kaak. Verdere politieke connotaties zijn terug te vinden in titels als ‘Bwegshit’ (verwijzend naar de Brexit) en ‘They Haven’t Learned Anything’ net als in de groepsnaam Ydivide (te lezen als why divide).

Een cd als een politiek statement zoals in de jaren zestig. Voornaamste agitators van dienst zijn saxofonist Dee Byrne (meer dan regelmatig in Coltrane-stijl) en gitarist Chris Guilfoyle (die in de sporen treedt van Gilad Hekselman). Beiden leiden de groep eveneens met verve naar rustigere oorden (‘Marvelling’). De electronics van pianist Elliot Galvin zorgen voor moderne accenten en kleine gimmicks. Om het geheel toch niet te zwaar te laten doorwegen eindigen ze met een positieve noot (‘Optimism’).

Opgenomen in zes uur tijd! Sterk debuut.

http://www.intaktrec.ch/

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst