Paradis Improvisé special

Paradis Improvisé special

Various

Paradis Improvisé

Paradis Improvisé is een Frans label gespecialiseerd in releases van geïmproviseerde pianosolo’s. Het gaat om een privé-initiatief van Hélène Dumez. De opnamen hadden allemaal plaats in hetzelfde appartement in Marseille en met eenzelfde piano (Steinway). Uiterst interessante luisteroefening om te vergelijken hoe de verschillende pianisten in identieke omstandigheden telkens hun persoonlijke klank creëren. Een plezier maar ook een uitdaging zoals de uitvoerders vertellen in de clip (zie onderaan). Prachtig uitgegeven in digipack met een gelijklopende lijn voor de hoesfoto’s.

 
Jean-Pierre Como – Com ô Paradis


Niet meteen een “poète maudit” deze Jean-Pierre Como maar wel een romanticus, althans voor deze gelegenheid. Titels als ‘Poème Secret’, ‘Moment Suspendu’, ‘Parfum Nocturne’ en ‘Wonderland’ verduidelijken precies wat hier te horen valt. Met versies van ‘Over The Rainbow’ (uit ‘The Wizard Of Oz) en ‘Les Siciliennes’ (A.Vivaldi/J.S.Bach).
Laurent Coulondre – A Trip To Marseille


In zijn geboorteland stapelt de Franse pianist Laurent Coulondre al jaren de onderscheidingen op door zijn veelzijdigheid die duidelijk aan bod komt. Tussen de vingervlugge en percussieve openingstrack van eigen makelij en de ingetogen versie van Chick Corea’s ‘Spain’ schippert hij van kamermuziek naar een dubbele ode aan zijn groot idool Michel Petrucciani. Eerst met de titeltrack van zijn cd ‘Michel On My Mind’ en net voordien met Petrucciani’s ‘Petite Louise’. Verder nog een luxe uitstap naar ‘Bahia’ en wat nostalgie aan de hand van ‘Smoke Gets In Your Eyes’. Polyvalent deze Coulondre.

Pierre de Bethmann – Chaud-Froid


Niet echt solo want vocaliste Cynthia Abraham is te horen op een enkel nummer. Een feeërieke stem maar de (woordeloze) zang neigt toch te veel naar een ijle magisch-realistische stijloefening. Wanneer de Bethmann alleen zijn ding doet, schemeren de invloeden door van zijn nevenactiviteiten (PRYSM, Ilium) en dan komen zijn veelzijdige kwaliteiten best naar voor. Zijn cover voor de gelegenheid: ‘T.T.T. (Twelve Tone Tune)’ van Bill Evans.
Alain Jean-Marie – Creole Promenade


Zoals de titel aanduidt verdiepte Alain Jean-Marie zich in de Creoolse en Antilliaanse traditie (hij is geboren in Guadeloupe) en vulde deze aan met zijn nummers. Geen clichématig aanwenden van een muzikale erfenis maar een fijnzinnig in elkaar vlechten van twee werelden die elkaar wonderwel completeren in de handen van deze pianist. Een harmonieuze symbiose van welbepaalde ritmen en passende melodielijnen.
Leonardo Montana – A Flor da Pele


De levensloop van Leonardo Montana situeert zich ergens tussen Brazilië, Guadeloupe en Frankrijk. Gaandeweg assimileerde hij de invloeden van deze culturen in zijn jazztaal. Dit alles illustreerde hij tijdens deze solopassage in Marseille waarbij hij individuele composities uitbreidt met referenties naar onder meer Egberto Gismonti, Stevie Wonder en Chico Buarque. Er is tevens een ode aan de Braziliaanse gitarist Guinga die de opperste waardering geniet van Philip Catherine). Het is een andere gitarist, Nelson Veras, die tweemaal als gastmuzikant een rolletje krijgt. Expliciete mengvormen en nadrukkelijke parafraseringen blijven aanvankelijk achterwege. Montana verkiest vage silhouetten en landschappen onder te dompelen in een schemerzone. Af en toe wisselt hij wel het decor door het tempo wat te versnellen of het ritme te accentueren. Baptiste Trotignon – Body And Soul


De uitgepuurde versie van de titeltrack waarmee hij begint, zet de toon. In totaal tien standards die de Franse pianist dissecteert, ontleedt en opnieuw assembleert zij het dikwijls met minder noten, zonder echter de ziel van de composities te verloochenen. Integendeel, hij voegt er net die details aan toe waardoor het Trotignon-pareltjes worden. Zo verdraait hij al eens lichtjes het tempo (‘All The Things You Are’) of past hij zich volledig aan (Parker’s ‘Passport’). Allemaal tekenen van een zucht naar de absolute vrijheid bij improvisatie, verklaart hij in de hoestekst. Tien “pépites” zoals zij het zo graag omschrijven in het Frans.
Bojan Z – As Is


Bojan Z tackelde op zijn beurt het spel van situaties creëren en oplossingen zoeken. Hij ging daarbij de uitdaging aan de tactiek van anderen naar zijn normen aan te passen. Zo waagde hij zich onder meer aan ontwerpen van Wayne Shorter, Horace Silver en Charles Mingus telkens volgens een onderscheiden strategie. Ritme en actievolle uitvallen wisselen af met omzichtig flaneren en een methodiek van experimenteren. Hij eindigt met de samenvattende en veelzeggende titel van Mingus, ‘Self-portrait In Three Colors’.


© Georges Tonla Briquet


https://www.paradis-improvise.com/presentation


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst