Music from a galaxie not so far away

Music from a galaxie not so far away

Various

Zephyrus / ECM


Jazzmuzikanten en -labels flirten al sinds het begin met muziekjes uit de verste uithoeken van onze planeet en met het erfgoed uit vervlogen tijden. Hierbij een aantal intrigerende releases.

foto © David Cowan

 

Gaïsha – Ana Aïcha
Zephyrus


Een nieuw Belgisch-Marokkaanse septet rond zangeres Aïcha Haskal met verder in de rangen nog muzikanten gerekruteerd bij Sylvie Kreusch, Va Fan Fahre, De Beren Gieren en Echoes Of Zoo. Onder hen bassist Lieven Van Pée en percussionist Falk Schrauwen.

Ze brengen een opzwepende mix waarvoor ze inspiratie en materiaal haalden uit een heel uiteenlopend aanbod van stijlen. Centraal staan de vocalen van Haskal en haar Marokkaanse roots. Deze basis wordt verrijkt en uitvergroot met dub, surfklanken, vintage orgeltje, spacy popmelodieën en de nodige psychedelische inkleuringen. Dit alles geprangd tussen een akoestische intro met oud en een gelijkaardige extro.

Aïcha Haskal (wiens voornaam vrijheid betekent) komt bovendien op voor meer gender gelijkheid en minder onderdrukking van vrouwen. Helaas werden de teksten/vertalingen niet bijgevoegd. Toch een van de betere en vooral originele releases in het genre.

https://zephyrusrecords.be/ 
Jiraan – Sirto
Zephyrus


Initiatiefnemer van deze groep is de veelzijdige violist, componist en arrangeur Shalan Alhamwy die de nodige bekendheid heeft in de Gentse wereldmuziekscene maar ook daarbuiten. Samen met een heel eclectisch ensemble brengt hij een programma rond sirto(s), traditionele muziek die terug te vinden is in streken van Griekenland, Turkije, Syrië en Arabische landen. Jiraan betekent niet toevallig buren.

Overheersend is de melancholische en slepende toon ook al staan er heel wat typische dansnummers op het programma. Naast traditionals bevat de setlist composities van Ross Daly en Shalan Alhamwy zelf evenals een stukje Bach (‘Zion Hört’). Bij dit alles is er voldoende ruimte voor improvisatie.

Het uitgebreide instrumentarium (violen, kemenche, cello, contrabas, saxofoon, klarinet, duduk, fluit, oud, piano, accordeon,…) komt daarbij goed van pas. Er duiken af en toe onverwachte jazzaccenten bij (‘Hubava Si’!).

Een album op het snijpunt van culturen en stijlen zoals dat heet.

https://zephyrusrecords.be/

Anders Jormin/Lena Willemark/
Karin Nakagawa/Jon Fält

Pasado En Claro
ECM


De „grande dame“ van de Zweedse folk in gezelschap van bassist Anders Jormin en koto-speler Karin Nakagawa samen met drummer en percussionist Jon Fält.

De vier gaan hier voor een dichterlijke kruisbestuiving van teksten ontleend bij Petrarca, Octavio Paz, hedendaagse Scandinavische poëzie en oude Chinese en Japanse bronnen. Lena Willemark zingt, speelt viool en voegt er terloops nog wat eigen teksten aan toe. Elke muzikant onderlijnt en accentueert op uiterst broze en intimistische wijze de zang terwijl er genoeg ruimte blijft voor de nodige experimentele motieven (‘The Women Of The Long Ice’ !).

Een kalligrafisch luisterspel uitgewerkt met de methodiek van een cartograaf.

www.ecmrecords.com

Stephan Micus – Thunder
ECM


Voor deze ‘Thunder’ haalde multi-instrumentalist Stephan Micus de inspiratie bij de muzikale traditie van de Tibetaanse kloosters waar de vier meter lange hoorn (dung chen) een van de klankbepalende instrumenten is. Je hoort dit meteen in de aanzwellende openingstrack met de alles verklarende titel ‘A Song For Thor’. Er komen tevens allerlei soorten drums en belletjes aan te pas. De juiste sfeerzetting voor wat volgt.

Vijftig minuten lang spreidt Micus een religieuze en meditatieve walm over de luisteraar met een uitgebreid traditioneel instrumentarium uit de regio maar ook uit gebieden van Zuid Amerika, West Afrika, Zuid Afrika, Indië, Japan, Borneo en zelfs Zweden. Negen nummers onder de vorm van gebedsmomenten met verdere titels als ‘A Song For Vajrapani’, ‘A Song For Zeus’ of nog ‘A Song For Ishkur’, telkens met de nodige achtergrondinformatie.

Een meer rituele zen soundtrack dan dit krijg je voorlopig niet te horen. Sowieso een kluif voor muzieketnologen. Wie Manu Hermia zijn dubbel-cd’s ‘Le Murmure De L’Orient’ apprecieerde moet zeker eens luisteren naar ‘A Song For Leigong’.

www.ecmrecords.com


Tekst © Georges Tonla Briquet  -  foto © David Cowan


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst