Made To Measure (Series of New Music)

Made To Measure (Series of New Music)

Various

Crammed Discs / Made To Measure

Made To Measure (Series of New Music) behoort tot de categorie legendarische labels die tot de verbeelding spreken. Sinds enkele jaren bracht deze subafdeling van het Belgische Crammed Discs originele opnamen opnieuw uit maar naar aanleiding van de veertigste verjaardag komt er een heuse structurele “relaunch”. Ondertussen breiden ze de catalogus verder uit met nieuwe releases.

De titel van deze reeks was natuurlijk niet toevallig gekozen. De muziek was geschikt (“made to measure”) om te gebruiken voor film, theater en dans. Onder de artiesten die werk afleverden in de periode 1983-1995, vinden we Hector Zazou, John Lurie, Daniel Shell, Fred Frith, Harold Budd en Arto Lindsay. De eerste release was meteen een schot in de roos. ‘Vol.1’ (1983, met Aksak Maboul, Minimal Compact, Tuxedomoon en Benjamin Lew) leidde instant tot een fanatieke aanhang en creëerde zelfs een hele beweging die nog steeds nazindert. Tuxedomoon gaf spraakmakende concerten en is tot op de dag van vandaag een vaste referentie. Aksak Maboul maakte op zijn beurt vorig jaar een succesrijke comeback met het dubbelalbum ‘Figures’. Minimal Compact blijft eveneens een vaste waarde in de verzameling van menig muziekliefhebber terwijl Benjamin Lew wederom in de kijker staat door het recent heruitbrengen van ‘Vol.15’.

 


Heruitgave :

Vol. 15
Benjamin Lew/Steven Brown
Douzième journée: le verbe, la parure, l’amour


Naast muzikant-schrijver-fotograaf Benjamin Lew (synthesizer, rhythm machines, tapes) en Tuxedomoon-lid Steven Brown (saxofoons, piano, orgel) was ook Crammed-oprichter Marc Hollander in de studio. Hij kleurde extra bij met percussie en basklarinet terwijl Gilles Martin verantwoordelijk was voor de opnametechniek.

De negen sfeerscheppingen (in totaal eenenveertig minuten) reiken van New York tot Bamako en van de repetitieve patronen die in de jaren tachtig volop in de mode waren (Steve Reich, Philip Glass) tot de uitgepuurde riedeltjes van Telex en zelfs Bl!ndman-accenten. Nog best te omschrijven als mini-clusters die semi-akoestische en elektronische componenten bevatten en op een getemperd tempo voorbijglijden.

Het origineel dateert van 1983. Greg Bauchau (Ballroomquartet, Venus In Flames, Veence Hanao) stond in voor de remastering.




Nieuw :

Vol. 45
Nova Materia – Xpujil


Tot wat een avontuurlijke wandeling leiden kan. Na een trip door de Mexicaanse jungle om het Maya-tempelcomplex van Xpujil te bezoeken, kregen Eduardo Henriquez en Caroline Chaspoul (ooit nog actief bij de Chileense rockband Panico) het idee om de veldopnamen en fysische waarnemingen (hitte, insectenbeten,….) om te zetten in een soundtrack.

Hun impressies bij het zien van de rituele architectuur midden de overweldigende natuur speelde daarbij een belangrijke rol. Met dergelijk verhaal kan je niet anders dan denken aan een kruising van John Lomax en Martin Denny. Maar dit duo maakt wel degelijk gebruik van gesofistikeerde electronics en kreeg bovendien de hulp van specialist ter zake Ikue Mori en de al even uitzonderlijke cellist Gaspar Claus (Pedro Soler, Beñat Achiary, Keiji Haino, Jim O’Rourke, Angélique Ionatos).

Uiteindelijk werd alles verwerkt tot een lang vlechtwerk van veertig minuten. Luisteren naar ‘Xpujil’ is je onderdompelen in een schimmige wereld van onherkenbare geluiden en vervormde stemmen waarin af en toe vertrouwde ankerpunten opduiken zoals de klank van een gong of ocarina (fluitinstrument met specifieke vorm).

Wie enkel zweert bij netjes uitgestippelde routes, raden we deze uitstap af. Diegenen die echter houden van sonische doolhoven en labyrinten zullen genieten van het eerste geritsel tot de laatste mysterieuze ambientgolven. Best te beluisteren met koptelefoon voor een “psychoacoustic divinatory sensory experience” zoals op de hoes te lezen staat. Het is de bedoeling om hiervan een multimediaal totaalspektakel te maken en vervolgens te toeren. Brian Eno zal ongetwijfeld goedkeurend meeluisteren.

http://www.crammed.be/index.php?id=34&art_id=150&bio=full


© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst