La nouvelle expérience/The new experience #2

La nouvelle expérience/The new experience #2

Various

One World Records / Birdbox Records / OA2 / Yari Productions / Just Listen Records

De titel ontleenden we bij het Jazzlab Orchestra. Deze verzameling van recente nieuwigheden omvat weliswaar niet meteen extreem baanbrekende releases maar het loont wel de moeite om er eens in te grasduinen. Deel 2:

 Alexey León – Influenciado
One World Records

Met zijn vierde album dompelt deze Cubaans-Russische altsaxofonist zijn luisteraars helemaal onder in de erfenis van latin, afro-cuban en cubop. Geen retrotrip echter maar een update. Vurige tempo’s en wervelende ritmen in de voetsporen van Chucho Valdés, Mario Bauzá en Chano Pozo met voldoende jazz- en bluesinvloeden zodat de clichés achterwege blijven. Dat León omringd is door muzikanten die ook al aan de zijde stonden van onder meer Pat Metheny, Paquito D’Rivera en Irakere, hielp natuurlijk.

https://www.oneworldsmusic.com/alexey-leon
Luca Mannutza 4tet – The Uneven Shorter
Birdbox Records


Een eerbetoon aan de man die de jazzgeschiedenis mee bepaalde door zijn werk bij onder meer Art Blakey, Miles Davis en Weather Report en via zijn eigen projecten. Uitvoerders zijn de Italiaanse pianist Luca Mannutza samen met altsaxofonist Paolo Recchia, drummer Lorenzo Tucci en contrabassist Daniele Sorrentino.

Dat ze kozen voor overbekende titels als ‘Juju’, ‘E.S.P.’, ‘Speak No Evil’ en ‘Footprints’ getuigt niet van gemakzucht hier maar van durf. Ze opteren voor een uiterst vinnige en bopverwante benadering met de nodige aandacht voor de clave patronen. Vooral de combinatie van pianist en saxofonist zorgt voor gensters. Sterk hoe ze bepaalde structuren ritmisch een totaal persoonlijke draai geven zonder de originele harmonieën te doorbreken. Vandaar ook de titel.

Een kwartet met een jeugdige inzet maar met de nodige ervaring en persoonlijkheid. Bovenal een illustratie van hoe sterk Wayne Shorter zijn composities wel waren. Uitgebracht op het gloednieuwe label Birdbox Records.

https://www.birdboxrecords.com/en/about-bbr/
Matt Olson – Open Spaces
OA2


Van bij de eerste noten valt de “classic sound” op van de Blue Note platen uit de jaren zestig. Alsof dit een verloren opname is uit het gouden tijdperk toen swing, bop en blues nog de heilige drievuldigheid van jazz vormden. Matt Olson (tenor- & sopraansaxofoon), Adib Young (alt- & tenorsaxofoon), Matt Dingledine (gitaar), Shannon Hoover (bas) en Justin Watt (drums) kennen duidelijk hun klassiekers en illustreren dit onverbloemd aan de hand van allemaal eigen materiaal met bijpassende titels als ‘BopCycle’ (absoluut hoogtepunt met verstrengelde sax en gitaar), ‘Gravity and Levity’, ‘The Name of the Game’ en de explosieve afsluiter ‘Insomnomania’.

De obligate ballad ontbreekt evenmin (‘Fade to Black’). Een totaal andere groepssamenstelling dan op ‘789 Miles’ (2019) en Olson die naast tenor- nu ook sopraansaxofoon speelt. Het maakt nieuwsgierig naar het vervolg.

http://www.mattolsonmusic.com/
Yannick Rieu Génération Quartet
Qui Qu’en Grogne

Yari Productions


Deze Canadees stond ooit nog in de Downbeat-lijst van meest belovende saxofonisten en rijfde indertijd de Oscar Peterson Award binnen. Het referentiekader van ‘Qui Qu’en Grogne’ is onverbloemde classic bop. Zijn composities, de vintage klank en de stijlvolle maar krachtige uitvoeringen, het plaatje klopt helemaal. Het samengaan met muzikanten uit een jongere generatie is een gouden zet. Actievolle scènes wisselen af met smachtende ballads, alles steeds uitgewerkt volgens uitgekiende scenario’s. Met drie kwartier tevens de perfecte tijdsduur. Luistertip om de smaak te pakken te krijgen: ‘Riff Droite’.

www.yannickrieu.com
Angelo Verploegen/Ed Verhoeff/Eric van der Westen
When Night Falls

Just Listen Records


Een wat ongewone bezetting van flugelhorn (Angelo Verploegen), gitaar (Ed Verhoeff) en bas (Eric van der Westen) maar de uitwerking blijft uiteindelijk heel toegankelijk. Thema is de nacht. Wie bruisende uitgangstaferelen verwacht, zoekt beter andere muziekjes op ondanks titels als ‘Dancing In The Dark’ en ‘Makin’ Whoopee’. ‘When Night Falls’ bevat vijftig minuten melodieuze en intimistische mijmeringen aan de hand van overbekende deuntjes uit het jazzrepertoire zoals ‘Stardust’, ‘Stella By Starlight’ en ‘Moon River’. Een fluwelen droomwereld gepresenteerd in donkerblauwe hoes en met aangepaste tekeningen van Jara Holdert.

Kenmerkend is vooral ook de warme sound mede dankzij de vintage instrumenten die de drie hanteren. Te situeren in het schemergebied tussen Chet Baker en Philip Catherine.

https://www.challengerecords.com/artists/1203261798


© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst