Jazz & beyond 2020 #1

Jazz & beyond 2020 #1

Various

diversen

Tien tips om eens af te dwalen van het rechte jazzpad - Deel 1

 

 

Bombataz – Olympics Of Love
Cloudshaper


Het jazzpak zat reeds lang veel te strak bij Casper Van De Velde en Hendrik Lasure, bekend geworden als het duo SCHNTZL. Samen met gitarist en zanger Vitja Pauwels (Warm Bad, Naima Joris Quintet) en bassist Ruben De Maesschalck (WHexp) trekken ze onder de naam Bombataz openlijk de kaart van synthpop.

Het hele erfgoed van de eighties zit erin met voorop Tears For Fears, Modern Talking en Orchestral Manoeuvres In The Dark. Stromae kennen ze ook en eventjes lijkt het of ze een eerbetoon brengen aan de eerder dit jaar overleden Franse popdandy Christophe.

Voor de mastering konden ze rekenen op Jerboa (Lefto, Alex Callier). De voorbode van de (zoveelste) terugkeer van synthesizers, drumcomputers, sequencers en vocoders? De lat van de Pet Shop Boys of Flying Lotus ligt nog te hoog voor Bombataz maar het klinkt allemaal leuk en speels met af en toe een wijze levensles.

En de afsluiter belooft veel goeds. Luisteren met koptelefoon levert extra details op.

Clevja Collective & Brussels Vocal Project
PolyMorphosis

Soond


“Dedicated to the music of Duke Ellington, Jungle period” vermeldt de hoes terwijl er eveneens nog de ondertitel “Urban Jazz Trip” is. Omschrijvingen die kloppen maar tevens heel breed te interpreteren zijn. Met een barokke en waanzinnige verhaspeling van funk, gospel, working songs, Noord-Afrikaanse invloeden, blueslicks, Motown-soul, acid jazz en psychedelica herinterpreteren klankkunstenaars Clevja Collective en het Brussels Vocal Project composities van “The Duke” maar voegen er tevens nog connecties aan toe met Miles Davis, Bach, Dizzy Gillespie, John Coltrane, Richard Rogers, George Gershwin en Walter Gross.

Een encyclopedische opeenstapeling van referenties, harmonieën en ritmische structuren gebundeld in verhalende strata barstensvol verrassende spanningsvelden. Absolute topper van deze puzzel is ‘Sentimental Sonata In A Cool Mood’ waarin de referenties naadloos samenvloeien. Respect voor Claude Evence Janssens die alles bij elkaar schreef en arrangeerde en daarnaast ook nog een aantal windinstrumenten bespeelt.

Een extreem andere belichaming van standards.www.claudejanssens.infoDonder & Apeland – Het Verdriet
W.E.R.F.


‘Het Verdriet’ kort door de bocht omschreven: het W.E.R.F.-label op de ECM-toer met eenzelfde ingetogen en sterk visuele sfeerschepping, donkere tinten gedrapeerd met heldere contouren, een crescendo uitvergroten van ontluikende concepten en spaarzaam beladen coderingen. De soundtrackkwaliteiten zijn legio.

Met in de hoofdrollen Casper Van De Velde (drums), Harrison Steingueldoir (piano), Stan Callewaert (bas) en Sigbjorn Apeland (harmonium). Vooral deze laatste met zijn kennis van Noorse volksmuziek en slepende speelstijl bepaalt de ijle en zweverige toonzetting.

Captaties van veldopnamen, elementen ontleend aan oude Vlaamse muziek en zelfs een stuk van de Italiaanse renaissance-componist Carlo Gesualdo Da Venosa verhogen de originaliteit. Tristesse en droomwereld vormen de twee ankerpunten waarrond alles draait.
www.dewerfrecords.beHuman Cell Signals – Signaling Pathways
Eclipse Music


Het monitoren van celstructuren dient niet alleen om vaccins te introduceren maar kan inspireren tot het creëren van fantasmorganische patronen zoals dit duo bewijst. Hun uitzonderlijke combinatie van kantele (Noora Laiho) en cello (Harri Topi) levert voor deze gelegenheid net iets meer dan een half uur bezwerende geluidsdecors op die het midden houden tussen het werk van Philip Glass en dat van Eleni Karaindrou gekoppeld aan de sound van het Franse label Prikosnovénie.

Met een snuifje progrock en een knipoog naar ‘Tubular Bells’.

https://eclipsemusicrecordlabel.bandcamp.com/album/signaling-pathwaysKosmo Sound – Antenna
Zephyrus


Dub rechtsreeks uit Gent en het klinkt nog fantastisch goed ook. Een product van gitaristen Edmund Lauret en Cyriel Vandenabeele, bassist Mattias Geernaert, drummer Marius Couvreur, toetsenist Bos Debusscher en saxofonist Ambroos De Schepper. Stuk voor stuk muzikanten die zowat overal opduiken (Nordmann, The Milk Factory, RVB Quartet,…).

Ga gerust op zoek naar links met The Clash, Compro Oro, Ethio-jazz, Chris Isaak en natuurlijk Sly and Robbie en Lee “Scratch” Perry, om er maar enkele te citeren. En dan vergeten we nog ‘Hasta El Cielo’ van Khruangbin. De ene fata morgana volgt zo op de andere.

Met achter de knoppen Koen Gisen die zich nu tevens opwerpt als de Vlaamse King Tubby. Dubjazzexotica à gogo, zoals het hoort eveneens op vinyl verkrijgbaar.www.kosmosound.be
www.zephyrusrecords.be

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst