Italiaanse improvisatie ten top

Italiaanse improvisatie ten top

Various

Setola Di Maiale

Af en toe sijpelt een release door van het Italiaanse improvisatielabel bij uitstek, Setola Di Maiale. Hierbij twee recente en vooral heel aparte nieuwigheden.

 Nonono Percussion Ensemble
Excantatious


Een live opname van een concert op 27 februari 2019 door Gino Robair, Cristiano Calcagnile en Stefano Giust (de man achter het label). Plaats van het delict was het Teatro San Leonardo in Bologna. Centraal staat het thema “vrijheid herwinnen door verwondering”.

De aangepaste titels verwijzen (onrechtstreeks) naar witte magie, religieuze concepten en afgebeelde genitaliën (‘Sette Cimarute’, ‘Excantesimi’, ‘Su Sinzale’, ‘Rowan And Red Thread’, ‘Brebusu’, ‘Apotropaia In Anasyrma’, ‘Sheela-Na-Gig’). Of er ook beeldmateriaal bij was tijdens het concert konden we niet achterhalen. Feit is dat de gebrachte muziek minder schrikwekkend klinkt dan te vermoeden was. Het betreft wel een bezwerende luisterervaring. Met uiteenlopende percussie-instrumenten, “prepared” piano, drums, glockenspiel, “electrified metal sheet”, cymbalen en electronics ging het trio gedurende vijfenzeventig minuten aan de slag. We horen een aaneenrijgen van subtiele verschuivingen, bizarre klankencombinaties, ijzingwekkend geschraap en soms al eens een “echte” piano.

Vaste structuren en afgelijnde vormen zijn totaal zoek en toch gaat het niet om een onbeluisterbaar experiment. De drie heren hebben duidelijk hun codes en rituelen waardoor je als luisteraar stilaan gefascineerd in trance geraakt. Op geen enkel moment doorbreekt een aarzeling de betovering. Om beter te kunnen onderscheiden wie speelt, staat op de hoes vermeld dat Stefano te horen is aan de linkerzijde, Gino in het midden en Cristiano aan de rechterkant. Best dus beluisteren op de juiste manier en dat is via een goede muziekinstallatie.

https://www.setoladimaiale.net/catalogue/view/SM4350
Tristan Honsinger – Small Talk


Wanneer de naam Tristan Honsinger op de radar verschijnt, gaat het improvisatielampje flikkeren. De man kruiste in het verleden het pad van onder meer Derek Bailey, ICP, Peter Kowald, Cecil Taylor en Evan Parker.

Op ‘Small Talk’ bevindt hij zich in het gezelschap van Italiaanse gelijkgestemden als daar zijn Cristina Vetrone (stem, accordeon), Vincenzo Vasi (stem, theremin), Luigi “Lullo” Mosso (stem, contrabas), Enrico Sartori klarinet), Edoardo Marraffa (saxofoons), Antonio Borghini (contrabas) en Cristiano De Fabritiis (drums).

Omschrijven wat hier allemaal door de luidsprekers klinkt, is niet zo evident. We houden het bij ontregeld muziektheater en burleske chaos. Denk vooral aan een kruising van Frank Zappa, Flat Earth Society, Spike Jones en de wondere wereld van ‘Hellzapoppin’’ (de cultklassieker uit 1941).

Kennis van het Italiaans is een meerwaarde aangezien de (geïmproviseerde) teksten (van Honsinger) in de taal van Fellini en Dario Fo gezongen, gesproken en geschreeuwd worden. Het gaat weliswaar om een opname uit 2007 maar het geheel blijft tijdloos en universeel, zij het dat deze muziek niet meteen in uw Italiaans lievelingsrestaurant gedraaid zal worden.

Helaas betreft het geen dvd-opname want gezien de fysieke speelstijl van Honsinger zal dit wel een buitenmaats spektakel geweest zijn. De hoes is trouwens van Gianluca Varone die ooit een stripverhaal tekende op de surrealistische teksten van Honsinger (‘Wild Rice’, JBP-002).

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst