Improvisatie zonder grenzen

Improvisatie zonder grenzen

Various

Setola Di Maiale / Impakt / Gusstaff Records

Sergio Fedele / Mahakaruna Quartet / Silt / Mikolaj Trzaska, Petr Vrba, Mark Tokar, Balázs Pándi

 Sergio Fedele -
Le Melancolie di Tifeo

Setola Di Maiale


Van het Italiaanse improlabel Setola Di Maiale zijn we ondertussen reeds een en ander gewoon maar deze concertopname die plaatshad in het Teatro San Leonardo (Bologna, IT) op 18 juni 2021 vormt toch wel een buitenbeentje. Niet alleen door de fragiele geluidstaferelen maar vooral ook door het instrument dat Fedele hanteert.

Het gaat om een “ecatorf”, nog best te omschrijven als een slide riet subcontrabas (zie link onderaan voor beelden). Het basisidee was slidetrombone spelen met het mondstuk van een sopraanklarinet en zo niet alleen een bereik verkrijgen van vier en een half octaaf maar tevens een uitbreiding van de basistonen die hoger zijn dan deze van een contrabasklarinet. Het duurde elf jaar vooraleer het eerste prototype afgewerkt geraakte.

In een half uur illustreerde Fedele op die bewuste avond waar hij zoal toe in staat is met dit ontwerp. Eens voorbij de ogenschijnlijke stilte van de eerste minuten (best luisteren met koptelefoon om de spaarzame geluiden te detecteren) worden bonte en bizarre verschuivingen van het wel zeer bijzondere instrument uitvergroot. Fedele plaatste titels en onderverdelingen bij de acht fragmenten maar elkeen kan deze aanpassen naargelang de eigen verbeelding. Kernbegrippen blijven in elk geval zen en minimalisme. Heel bijzonder is bovendien de tongslap techniek van Fedele.

Nog een extra weetje: de naam Ecatorf komt uit de Griekse mythologie en verwijst naar Hecate en Orpheus. Uitgebreide info en beeldmateriaal zitten vervat in het bijgevoegde boekje.

http://www.sergiofedele.it/ecatorf.php?lang=it
https://www.youtube.com/channel/UCGsoqMijBRT7i6pK988AK6g
Mahakaruna Quartet
- Life Practice

Setola Di Maiale


De potentiële luisteraar die de hoesinformatie leest, weet meteen hoe het er op ‘Life Practice’ aan toegaat. “Free improvised quartet music” staat daar namelijk vermeld.

Het gaat effectief om een concertregistratie waarbij Giorgio Pacorig (Rhodes, electronics), Gabriele Cancelli (trompet), Cene Resnik (tenorsaxofoon) en Stefano Giust (drums) op 6 september 2020 de mogelijke combinaties van hun instrumenten uitzochten.

De bijpassende titels duiden enigszins de richtingen aan: ‘See’, ‘Listen’, ‘Sniff’, ‘Savor’, ‘Touch’ en ‘Offer’. De verhalende opbouw zorgt voor een gepaste omkadering van de open structuren. Eerst worden de pionnen geplaatst en heeft er nog een lichte herschikking plaats. Geleidelijk aan komt iedereen aan zet en is experimenteren aan de orde van de dag.

Opvallend zijn sciencefiction electronics die al eens richting progimpro verschuiven. Regelmatig lijkt het wel of je verzeilde in een game arcade. Een geslaagde happening waarbij je verwacht dat Jozef Dumoulin en Laurent Blondiau elk moment als gastmuzikanten gaan opduiken.

www.setoladimaiale.net
https://www.setoladimaiale.net/catalogue/view/SM4360
Silt – The Loft Sessions
Impakt


Silt is een nieuw kwartet gevormd door Franz Hautzinger (trompet), Ignaz Schick (turntables), Tony Buck (drums) en Philip Zoubek (prepared piano, synthesizer).

Op initiatief van deze laatste (die reeds samenwerkte met Jozef Dumoulin, Tom Rainey, Elisabeth Coudoux en Louis Sclavis) vonden de heren elkaar in oktober 2021 in de Keulse Loft en blikten daar deze drie kwartier impro in, onderverdeeld in ‘Lunatics’, ‘Gravity’s End’ en ‘The Comets’.

In de beste traditie blijft het dikwijls gissen welke instrumenten aan zet zijn. Dat maakt de intrige des te spannender. Het web van acoustics en electronics wordt ragfijn opgebouwd. Met belletjes, cymbalen, geruis, glissando tonen en effecten allerlei creëren ze een traag voortschrijdende flow. Alle elementen klitten naadloos aan elkaar als een constructie met legoblokjes.

Hermetisch en tegelijkertijd toch toegankelijk. Ideale soundtrack om de ‘Foundation Trilogy’ van Isaac Asimov te (her)lezen.

www.philipzoubek.com
www.impaktrecords.de
Mikolaj Trzaska, Petr Vrba,
Mark Tokar, Balázs Pándi
- Malá pardubická vol. 4

Gusstaff Records


De release van een concert gebracht door een Pools-Tsjechisch-Hongaars kwartet, opgenomen in de Tsjechische stad Pardubice en uitgebracht bij een Pools label. De improvisatietaal is nog steeds het enige echte Esperanto dat over alle grenzen heen begrepen wordt.

Hier volgen we een conversatie tussen Mikolaj Trzaska (saxofoon), Petr Vrba (trompet, electronics), Mark Tokar (contrabas) en Balázs Pándi (drums). Trompetspielereien die we kennen van Bart Maris (al dan niet met sourdine), ontregelde saxcapriolen die alle windrichtingen uitgaan en een ritmesectie die hierop fragmentarisch inspeelt.

Er worden (surrealistische) titels meegegeven voor de vijftien stukken maar alles sluit aan als een homogeen geheel. Voorspelbaar is het geenszins. De serene uitwisselingen van in het begin krijgen na een tijdje meer assertieve allures aangemeten. De instinctieve replieken leiden tot een massieve zeggingskracht.

Onmiskenbare parallellen met Peter Brötzmann, Evan Parker, Ken Vandermark en Joe McPhee. Met een hoestekening van Klará Zahrádková wiens werk dicht aanleunt bij wat galerij Sterput (Brussel) zoal presenteert en uitgeeft.

https://gusstaff.com/

© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst