ECM special

ECM special

Various

ECM Records


Alsof een stuwdam het begeeft, stromen de releases toe. Heel wat uitgesteld materiaal door de onverwacht ontstane situatie eerder dit jaar maar daarnaast tevens ook reguliere en geplande nieuwigheden. Uit het ECM- aanbod selecteerden we de vier onderstaande tips.

Matthieu Bordenave/Patrice Moret/Florian Weber – La Traversée


Om Jimmy Giuffre, Paul Bley en Steve Swallow te citeren als voornaamste inspiratiebron voor eigen nieuw werk en zo in de sporen te treden van het illustere trio moet je al van goeden huize zijn. Geen probleem voor de Franse tenorsaxofonist Matthieu Bordenave, de Zwitserse contrabassist Patrice Moret en de Duitse pianist Florian Weber. Zonder copycats te worden, musiceren ze in eenzelfde modus, zij het toch wel sterk aangepast aan de ECM-vibe.

Het openingsduet van pianist en saxofonist zet de toon voor wat volgt. Twee eenzame zielen die elkaar ontmoeten op het juiste moment op de juiste plaats en hun intieme verzuchtingen delen aan de hand van sobere noten. Vlak daarop vervolledigt de contrabassist het trio. Dit leidt na een tijdje tot meer spanning maar steeds zonder excessen. Er worden weliswaar perspectieven vervormd en het concept van stilte en ruimte bevat een heleboel intrinsieke evocaties die niet altijd meteen te vatten zijn maar de sfeer die overheerst blijft deze van georkestreerde en beheerste bewegingen in een vacuüm.

Bordenave leverde al de composities waarmee de drie aan het werk gingen. Het is meteen zijn eerste cd als groepsleider voor ECM.


Dominik Wania – Lonely Shadows


Zonder enige vorm van voorbereiding trotseerde de Poolse pianist Dominik Wania zichzelf. Een uitdaging die enkel tot een goed einde kan komen indien instrument en akoestiek van de ruimte beantwoorden aan hoge eisen. En als de hoofdprotagonist voldoende inspiratie heeft. Al deze elementen waren aanwezig november 2019 toen Wania het Auditorio Stelio Molo in Lugano binnenstapte.

De introductie met licht repetitieve loop en zacht fonkelende pianonoten is al meteen de cd-titel waardig. Omschrijvingen als broos touché en kwetsbaar timbre borrelen automatisch op. Maar Wania introduceert eveneens her en der ribfluwelen glooiingen. Een en ander leidt zo tot een ondefinieerbaar gevoel ergens tussen droom en werkelijkheid. De diepe rust die neerdaalt wordt al eens verstoord door een suggestieve ondertoon of zelfs een beheerste vorm van assertiviteit (‘Relativity’). Een paar keer waart de geest van Craig Taborn duidelijk door de ruimte (‘Melting Spirit’).


Terje Rypdal - Conspiracy


Een goed half uur, meer heeft de Noorse gitarist Terje Rypdal niet nodig om aan te tonen dat hij nog niets verleerd heeft. Met veteranen toetsenist Ståle Storløkken en drummer Pål Thowsen samen met de jongere bassist Endre Hareide Hallre (met wie hij reeds sinds diens eerste muzikale stappen meespeelt) weet hij zich omringd door goed volk.

De muziek klinkt net als vijf decennia geleden toen Rypdal zijn debuut maakte bij ECM. Lange elastische noten die als het noorderlicht voor spektakel zorgen. Even onvoorspelbaar en daardoor extra intrigerend. En toch vertonen de bijna statische soundscapes een onderhuidse dynamiek. Als een chemische reactie die zachtjes pruttelt in een proefbuisje. Slechts een enkel moment loopt het uit de hand en ontploft de boel (‘What Was I Thinking’).

Progjazz met een ontketende Storløkken op toetsen en dan die Fender Stratocaster van Rypdal! Voor het overige ontwaar je een collectie membranen die lichtjes trillen door de luchtverplaatsingen die subtiel veroorzaakt werden door de vier.


Michel Benita – Looking At Sounds


Dat bassist Michel Benita niet alleen met onder meer Andy Sheppard optrok maar tevens de sidekick was in Erik Truffaz’s Ladyland, komt hier eveneens naar voor vooral door de vloeiende flugelhornlijnen van Matthieu Michel. Eenzelfde warme klank heen en weer wiegend tussen tragere en net iets snellere tempi. De ritmesectie (Benita en drummer Philippe Garcia) omkadert perfect. En dan zijn er nog de extra inkleuringen en accenten dankzij toetsenist Jozef Dumoulin.

Het kwartet ontwikkelt een systeem van licht verschuifbare vlakken met onderliggende polarisaties. Zo blijven de latente spanningsbogen aanwezig zonder de aandacht volledig op te eisen. De crescendo opbouw is telkens minutieus uitgedokterd. Van zodra je denkt dat het zal uitdraaien op een confrontatie vertragen de radertjes en ontvouwt zich een schimmenspel. ‘Looking At Sounds’ is zo een aaneenschakeling van actiemomenten en vervagende beelden. Ook een beetje als een leporello met dezelfde motieven die terugkeren maar met licht gewijzigde structuur. Inclusief een verrassende versie van Antônio Carlos Jobims ‘Inutil Paisagem’ en Jule Styne zijn ‘Never Never Land’ waarbij Benita zich helemaal solo kan laten gaan.


© Georges Tonla Briquet


www.ecmrecords.com


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst