11 om te ontdekken – deel 2

11 om te ontdekken – deel 2

Various

Browntasauras / Inner Urge / Eclipse Music / Fresh Sound /

Geen best of van 2021 maar een selectie uit de talrijke releases van de laatste maanden die onder de radar bleven, netjes geplaatst in alfabetische volgorde. Hierbij deel 2.

 Nick Maclean – Can You Hear Me?
Browntasauras


Pianist Nic Maclean kiest niet voor vlot in het oor liggende versies maar benadert alles vanuit een eerder sceptisch standpunt. Hij analyseert, deconstrueert en komt uiteindelijk met een totaal eigen versie naar voor. Zijn combinatie van ‘Blackbird’ (Lennon & McCartney) en ‘Bye Bye Blackbird’ (Ray Henderson) is daar een uitstekend voorbeeld van. De Bill Evans invloed is daarbij ontegensprekelijk.

Producer was de veelbelovende trompettist Brownman Ali (Randy Brecker, Kenny Wheeler, John Scofield) die op een nummer meespeelt, meteen een directe aansluiting met zijn vertrouwde latin wereld.www.nicholasmaclean.com
Fabrizio Savino – The Rising Sun
Inner Urge


De oranje gloed van de cd-hoes symboliseert de periode tussen zonsopgang en -ondergang. In deze tijdspanne mijmert de veertigjarige Italiaanse gitarist Fabrizio Savino over de dingen des levens met als gesprekspartners contrabassist Luca Alemanno en drummer Sebastian Merk.

Alle impressies worden weergegeven aan de hand van licht zwevende soundscapes die afwisselen met zuiver melodieuze passages en americana-getinte sfeerscheppingen. Meer meditatieve stukken vormen een vloeiend geheel met licht rockgedreven intervallen, net als opeengestapelde zenstenen. Een neveneffect van Savino zijn yoga-fascinatie. Ergens tussen Harvest Group van Guillaume Vierset, Pat Metheny, Gilad Hekselman en Philip Catherine. Ondanks deze parallellen heeft Savino duidelijk een eigen stijl, als gitarist maar tevens als componist. Bovendien weet hij overbekende standards als ‘Skylark’ en ‘April In Paris’ te modelleren naar een zeer persoonlijke smaak.

Savino is duidelijk een gitarist die het verschil kent tussen assimilatie en interpretatie.https://www.facebook.com/fabriziosavinomusic
Rönka/Sommer – Varo
Eclipse Music


Op twee dagen was dit kleinood (34’20) ingeblikt, een samenwerking tussen de Finse pianist Arrturi Rönkä en de Deense drummer Daniel Sommer. De gemene deler tussen beiden is duidelijk de liefde voor classic jazz waarbij de harmonieën naar standaardnormen van het genre uitgewerkt worden. Eigenlijk behoort bassist Heikko Remmel (Estland) eveneens tot de basiskern want hij speelt op zo goed als alle nummers mee. De Finse trombonist Kasperi Sarikoski mag twee tracks extra inkleuren.

Een Scandinavisch onderonsje met dito ruimte voor improvisaties. Te catalogeren bij de moderne jazztrio’s die de meer introverte kanten van swing en bop aanwenden voor eigen doeleinden. Geen jazztaxidermisten dus, maar muzikanten met een semantische eigenheid en een soort van laisser-aller houding. Het live potentieel intrigeert.https://ronkasommer.bandcamp.com/album/varo
Yaniv Taubenhouse – Roads
Fresh Sound


Zeven jaar spelen pianist Yaniv Taubenhouse, drummer Jerad Luppi en bassist Rick Rosato ondertussen reeds samen. ‘Moments In Trio – Volume Three’ luidt de ondertitel van ‘Roads’. Een verslag van de beslissingen die componist Taubenhouse de laatste jaren nam als muzikant (al dan niet met zijn trio) maar tevens in het dagelijkse leven. De codes van het klassieke jazztrio worden uitgewerkt maar ook omzeild om telkens tot een zeer eigen interpretatie te komen. Een trip van meer dan zeventig minuten maar de spanningsboog blijft consistent behouden door onder andere meditatieve motieven (‘Prayer’) te plaatsen tegenover ongeremde uitvallen (‘’Rush Hour Traffic’).

Allemaal met een melodieuze zweem van nostalgie en captaties die reiken van Bach en Cole Porter tot The Bad Plus en Monk.https://www.yanivtaubenhouse.com/
Uxila Exile – Songs For Harry S. Truman
Eclipse Music


Vier Finnen die Harry S. Truman (of tenminste zijn tijdperk) in de kijker plaatsen aan de hand van acht instrumentale stukken. Het woord “songs” uit de titel is dus wat misleidend. Wel krijg je acht fiches met uitleg over waar componist Uksila zijn inspiratie haalde. En die kwam uit de meest verrassende hoeken, gaande van ‘Twin Peaks’ en een artikel uit The New York Times over de moord op George Floyd tot William Blake en de melodie uit ‘Bluesette’ (!). Een heel breed palet dus. Hoe de link precies in elkaar zit? Uksila transponeert de luisteraar naar het einde van WO II toen Harry S. Truman en andere wereldleiders opgeschept zaten met een wereld in verwarring over levensnormen. Waarden die ook de dag van vandaag nog een essentiële rol vervullen. Deze thema’s worden verwerkt in rustig wegdeemsterende jazz met de nodige oprispingen waarbij vibrafonist Ilkka Uksila voor de warme tinten zorgt (dankzij de specifieke mallets, van het Iñaki Sebastian’s VCS model voor de kenners) en trompettist Tomi Nikku het tempo regelmatig opzweept. De bitsige dialogen tussen beiden zorgen voor uiterst spannende momenten.

Luister- en leestip bij voorbaat: ‘Land Of Scorpions-Towards the apocalyps’ en de bijhorende fiche. Jazz als vector voor een gruwelijk toekomstige realiteit. De hoes van grafisch ontwerper Juha Koivusalo past hierbij als gegoten.
https://uxilaexile.bandcamp.com/album/songs-for-harry-s-truman


© Georges Tonla Briquet


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst