Sophie Tassignon – Khyal

Sophie Tassignon – Khyal

S

W.E.R.F. Records

Het Syrische woord khyal kan vrij vertaald worden als het verlangen naar een imaginaire wereld. Sophie Tassignon, de Belgische zangeres met uitvalsbasis Berlijn, maakte er een hele cd over gekoppeld aan het vluchtelingenthema in een ruime context.

De oorsprong van ‘Khyal’ is een foto die Sophie Tassignon in een krant zag. Het ging om het beeld van een Syrisch jongetje dood aangespoeld op een Grieks strand met de ondertitel ‘I didn’t make it’. De zangeres was hierdoor zo aangegrepen dat ze zich verdiepte in de Syrische cultuur en de vluchtelingenproblematiek. Ze ging zelfs Arabisch studeren en dreef het zover om in die taal te kunnen zingen. Na heel wat doorzettingsvermogen kwam ‘Khyal’ tot stand. Dat ze Belgische roots heeft, in een ver verleden nog zong bij het vocale ensemble Screaming Bitches en W.E.R.F. Records een steeds bredere kijk op jazz heeft, waren elementen die meespeelden bij het realiseren van deze opname.

Tassignon schreef het grootste deel van de teksten zelf in het Engels en vertaalde ze samen met Hicham Nasr naar het Arabisch. Vier gedichten ontleende ze bij de Syrische auteur Mohammad Mallak. Existentiële thema’s die aan bod komen: het absurde van het leven (‘Everybody Knows’), het verbleken van herinneringen door het voorbijglijden van de tijd of nog het nemen van bepalende en soms ongelukkige beslissingen (‘The Card Game’, ‘The Wave Has Passed’).

Muzikaal schippert alles tussen noord en zuid. De cd opent filmisch met ‘Everybody Knows’. Het decor: de regio tussen Syrië, Irak en Libanon. De impact van Tassignon haar lamentzang wordt versterkt door het trompetspel van Lina Allemano. De combinatie van trompet en baritonsax (Peter Van Huffel) drijft het geheel vervolgens stilaan naar een complexer en westers jazzpatroon. Een kleine omwenteling in zowat zes minuten en kenmerkend voor de hele cd.

De titeltrack steunt op een gitaarmelodie ingekleurd door Oosterse zang en wederom Allemano die op de juiste manier inhaakt en gepaste muzikale ornamenten aanbrengt. ‘Time Is Your Only Healer’ is een filosofische mijmering die zacht voorbijglijdt met ongewone stembuigingen. ’Kitebak’ sluit hier aanvankelijk bij aan maar de onrust krijgt de bovenhand met bovenal een ontketende drummer. Even verontrustend klinkt ‘The Card Game’ waarbij een zin als “So what will you bet this time?” de leidraad vormt waardoor een continue stroom van verschuivingen ontstaat. Gitaar (Hub Hildenbrand) en baritonsax bepalen de toon en het spanningsniveau.

‘Tesal’ is een ander moment van ingetogenheid maar zeker niet vrijblijvend door de zangverbuigingen en Allemano die alles in een wijder (jazz)kader plaatst. Ook ‘The Wave Has Passed’ is gebaseerd op een eerder rustig golvend tempo met de gepaste kanttekeningen. In afsluiter ‘Etab’ wordt de jazzkaart opnieuw explicieter getrokken, net als in het openingsnummer reeds het geval was. Zo is de cirkel rond.

Tijdens het releaseconcert in het kader van Jazz Brugge (19.11.2023) werden alle elementen uitvergroot. Vooral het contrast tussen de Arabische zang en de hardere muzikale omlijsting was frappant. Het leidde tot een licht gewijzigde inkijk mede doordat gitarist Peter Meyer Hub Hildenbrand verving en Lina Allemano er niet kon bij zijn. Tassignon introduceerde elk nummer met uitgebreide achtergrondinformatie. Een project met een groot live potentieel en dat onmiskenbaar een groot doelpubliek kan bereiken. Wie haar website bezoekt, merkt trouwens dat dit een dame is met vele talenten.

© Georges Tonla BriquetMusici:

Sophie Tassignon: zang en composoties
Peter Van Huffel: alt & baritone sax
Hub Hildenbrand: gitaar
Roland Fidezius: el. bas
Matthias Ruppnig: drums

Special guest:
Lina Allemano: trompet

Live
16.01.2024, Flagey (in het kader van Brussels Jazz Festival)

https://sophietassignon.com/
BANDCAMP


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet


our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst