SONICO - Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango

SONICO - Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango

S

Eigen beheer

Dit jaar wordt de 100e geboortedag van Astor Piazzola gevierd en brengt het Brusselse tango nuevo-ensemble SONICO zijn 3de studio-album ‘Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango’ uit. Een dubbelalbum dat de roots van de ‘tango nuevo’ met onuitgegeven en verloren muziek onthult.

“Het repertoire op dit dubbelalbum bevat 16 composities waarvan 4 onuitgegeven, en 12 waarvan de partituren vernietigd werden door water en vuur”, zegt SONICO-oprichter en contrabassist Ariel Eberstein. “De 12 werden ooit opgenomen op officiële lp's van Piazzolla en Rovira maar door verlies van de partituren nooit meer gespeeld door een live band. Bij Piazzolla was dat door verbranding, uit woede en frustratie, omdat het Argentijnse publiek zijn aanpak van tango nuevo voor octet niet pruimde; bij Rovira omdat de partituren voor zijn octet bij een overstroming reddeloos verloren zijn gegaan…”

Ook de 4 onuitgegeven composities op het dubbelalbum werden ooit live gebracht, maar er bestaan geen originele of geregistreerde radio-opnames van, ze staan niet op een lp of op de moedertape van een studio-opname. Zo is er ‘Tierra Querida’, een compositie van Julio De Caro, in een arrangement van Astor Piazzolla. Dit werd noot voor noot getranscribeerd uit een illegale concertopname van Piazzolla in zaal Verdi te Montevideo (Uruguay), tijdens de enigste presentatie van het Octeto Buenos Aires in het buitenland. ‘Sinfonia’ is een compositie van Eduardo Rovira, net als ‘Sin titulo’. Het is een titel die SONICO zelf verzon voor deze compositie van Eduardo Rovira omdat niemand de echte titel kent. Maar Enrique Lannoo, de voormalige cellist van het Octeto La Plata bevestigde aan een van de SONICO-muzikanten dat hij het nog live gespeeld heeft met Rovira. Tenslotte ook ‘Nonino’ van Astor Piazzolla, maar nu in een arrangement van Eduardo Rovira. Zowel Nonino als Sin Titulo en Sinfonia zijn ook noot per noot getranscribeerd uit oude magnetische tape-opnames van radioprogramma’s in Argentinië.

De vroeg gestorven Eduardo Rovira (1925-1980), land- en tijdgenoot van Astor Piazzolla (1921-1992), is immers ook een sleutelfiguur van de tango nuevo maar wordt vaak onterecht omschreven als ‘de andere Piazzolla’. Tussen Piazzolla en Rovira was er wederzijdse bewondering maar ook rivaliteit, en er is nog altijd discussie over wie van beiden de tango eerst moderniseerde. Piazzolla zelf verklaarde dat er een moment was dat Rovira revolutionairder was dan hemzelf. Maar voor SONICO vormt deze controverse, én het feit dat Piazzolla geen eenmansrevolutie voerde, juist het perfecte uitgangspunt om terug te reizen naar de oorsprong van de tango nuevo. Die situeert zich in het Buenos Aires vanaf midden jaren 50, waar Piazzolla met zijn Octeto Buenos Aires en Rovira met zijn Octeto La Plata voor het eerst ‘on the edge’ of langs de randen van het genre reisden. 

Leuk om weten is dat de muzikanten van SONICO de tapes in handen kregen via de inmiddels 77-jarige Oscar Del Priore, dé Argentijnse tango nuevospecialist, musicoloog, radioproducer en -presentator maar ook platenproducer van de lp ‘Sonico’ van Eduardo Rovira uit 1968. Oscar Del Priore was als radioproducer aanwezig tijdens een radiosessie in 2018 waarin het Brusselse ensemble SONICO in het kader van hun Argentijnse tournee enkele Rovira-nummers bracht. Als jonge kerel en fan van Rovira had hij in de jaren 50 Rovira-muziek van de radio opgenomen met een magnetische bandrecorder (de cassetterecorder bestond nog niet), en toen hij SONICO hoorde, vond hij meteen dat het ensemble er iets moest mee doen. Stephen Meyer, Lysandre Donoso en Ivo De Greef, drie muzikanten van SONICO, zorgden alvast voor alle transcripties van de 16 nummers. Het begeleidend booklet voor de dubbel vinyl (special collection edition), geschreven door musicoloog Omar Garcia Brunelli gaat dieper in op de context van de tango nuevo en de achtergrond van de composities en arrangementen.  Niet alle 16 composities op het dubbelalbum zijn van Rovira en Piazzolla, maar ze werden wel door hen speciaal gearrangeerd voor hun respectievelijke octet.

In nauwelijks 5 jaar tijd is het Brusselse ensemble SONICO (°2015) er in geslaagd om zich wereldwijd op de ‘tango nuevo’-kaart te zetten. Zowel met het uitbrengen van het repertoire van de onterecht vergeten Argentijnse componist Eduardo Rovira als dankzij succesvolle tournees met Rovira’s muziek door Latijns-Amerika en Europa. SONICO werd door de Argentijnse pers inmiddels bejubeld als ‘de redder van de tango nuevo’ of van de avant-garde tango. De groep werd voor zijn 2 eerdere albums ‘Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia’ (2018) en ‘Eduardo Rovira: Inedito e Inconcluso’ (2020) én door zijn Zuid-Amerikaanse tournees in de magazines Billboard en Rolling Stone gecatalogeerd in de top 10 van meest essentiële hedendaagse tango-ensembles. Beide albums en ook het dubbelalbum ‘Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango’ werden in België opgenomen.

Voor de tango nuevo liefhebbers is ‘Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango’ een schot in de roos en een absolute must have! En bovenal is het uitkijken naar de livebelevenis na Zuid-Amerika vanaf oktober 2021 in ons land.

© Philip Bossuyt



cd is HIER te koop

SONICO

Lysandre Donoso (FR/CL) (bandoneon)
Carmela Delgado (FR/SP) (bandoneon)
Stephen Meyer (USA/BE) (viool)
Daniel Hurtado Jimenéz (SP) (viool)
Oscar Quiñonez (MX) (altviool)
Guillaume Lagravière (FR) (cello)
Camilo Cordoba (AR/IT) (elektrische gitaar)
Ariel Eberstein (AR/BE) (contrabas)
Ivo De Greef (BE) (piano)
Gaetan La Mela (BE) (glockenspiel)

Concertagenda

https://sonicomania.com/agenda/


In case you LIKE us, please click here:




Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst