W.E.R.F.-LABELNIGHT, het feest van de Belgische Jazz!!!

In 2012 presenteerde De Werf voor de eerste keer een label night om de honderdste CD op het W.E.R.F.-label te vieren. Een grootse manifestatie met een tiental jazzbands die het Concertgebouw deed vollopen. Nu, amper vier jaar later staan er reeds 140 titels op hun teller. Om dit te vieren nodigen ze u graag uit op deze tweede Label Night. Net zoals vorige keer krijgt u de kans om een reeks concerten bij te wonen van Belgische top jazzensembles: Kris Defoort Trio, Ragini Trio feat. Bojan Z, Trio Grande, Bart Defoort Quintet, SCHNTZL, MikMâäk, Chris Joris Experience, Compro Oro, Ben Sluijs-Erik Vermeulen Duo en het Jean-Paul Estiévenart - Steven Delannoye Quartet. U betaalt slechts 25€ en krijgt er gratis een vierdelige compilatie CD van het W.E.R.F.-label bovenop.

 

8 OKTOBER 2016

Een goede raad: reserveer tijdig, want er wordt opnieuw een vol Concertgebouw verwacht.

18:00    CONCERTZAAL: KRIS DEFOORT'S DIVING POET SOCIETY


© Alexander Populier

In 2012 beslist de Brugse pianist/componist Kris Defoort, na heel wat omzwervingen in de wereld van opera en hedendaags klassiek, zich terug te focussen op zijn eerste liefde: jazz. In zijn gloednieuwe trio lijft hij naast jarenlange compagnon de route Nic Thys (elektrische bas) de jonge beloftevolle drummer Lander Gyselinck in.

Hun debuutplaat ‘Live From Bruges’ (W.E.R.F.100) werd in de pers enthousiast onthaald en herbevestigde meteen de status van Kris Defoort als één van de absolute grootmeesters van de vaderlandse jazzscene. Ook bij vriend en acteur Josse De Pauw viel de muziek in de smaak, waardoor hij beslist hen in te lijven voor zijn nieuwe theatermonoloog ‘An Old Monk’.

De voorstelling werd een schot in de roos en toert intussen letterlijk de hele wereld rond.


© Marc Geernaert

Vandaag breidt Kris zijn trio uit met twee bijzondere internationale gastmuzikanten. Op saxofoon vinden we Fransman Guillaume Orti, die we o.a. kennen als lid van Mâäk. De kers wordt verder op de taart gezet door de charismatische Hongaarse vocaliste Veronika Harcsa.

Samen werken ze een nieuw repertoire uit dat in 2017 zal gereleaset worden op ons label. Op de Labelnight krijgt u reeds de kans om dit project in première bij te wonen.


© Balazs Glodi

PIANO KRIS DEFOORT | EL. BAS NIC THYS | DRUMS LANDER GYSELINCK | SAXEN GUILLAUME ORTI | VOCALS VERONIKA HARCSA

 

19:00    KAMERMUZIEKZAAL: SCHNTZL


© Thomas Geuens

SCHNTZL is ongetwijfeld één van de grootste beloftes van onze nationale jazzscene. Daar zit de jeugdige leeftijd van beide groepsleden, Hendrik Lasure (18) en Casper Van De Velde (20) zeker voor iets tussen, maar het is vooral hun muzikale maturiteit en ongeremde creativiteit die langzaam maar zeker menige jazzharten aan het veroveren is.

Na hun overtuigende winst tijdens de STORM-contest in 2013 gaat het SCHNTZL voor de wind. De afgelopen jaren speelden ze in alle uithoeken van België en werkten hard aan een repertoire. Dit ging niet onopgemerkt voorbij en in september 2015 werden ze door een professionele jury geselecteerd als één van de 13 meest spraakmakende Belgische jazzacts, die tijdens de Belgian Jazz Meeting werden gepresenteerd aan een internationaal publiek van pers en organisatoren. Nadien werden ze door velen getipt als dé revelatie.

In juni van dit jaar besloten ze zich gedurende week op te sluiten in De Brakke Grond in Amsterdam, waar ze de laatste hand legden aan hun debuutplaat. Deze werd uiteindelijk in juli ingeblikt en wordt vandaag in première aan u voorgesteld op deze labelnight.

PIANO HENDRIK LASURE | DRUMS CASPER VAN DE VELDE

 

20:00    CONCERTZAAL: CHRIS JORIS EXPERIENCE FEAT. NAIMA JORIS


© Jos L. Knaepen

Chris Joris wordt wel vaker de pionier genoemd van de versmelting van jazz en wereldmuziek.
Als pianist, componist en vooral percussionist schrijft en speelt hij deze unieke muzikale kruisbestuiving sinds 1975. Zijn working band “The Chris Joris Experience” is anno 2016 aan zijn vierde versie toe en staat telkens garant voor het beste van twee werelden. Daarnaast speelde hij met de crème van de Belgische jazzscene, alsook bij internationale grootheden als Mal Waldron, Cameron Brown, Art Farmer, Bob Stewart, Steve Lacy, ...

Doorheen zijn carrière evolueerde zijn stijl van afro-jazz tot meer vrije improvisatie, maar bleef hij actief in het Afrikaanse percussie-circuit met o.a. Adama Dramé en Baba Sissoko. Als componist schreef hij onder meer werk voor theater en kortfilms. Als sideman is hij frequent te zien aan de zijde van o.a. Tuur Florizoone, Eric Person en Frank Vaganée.

Hij mocht reeds diverse prijzen in ontvangst nemen zoals de Klara Prijs voor beste CD als de SABAM Award en hij werd genomineerd als ‘beste jazzcomponist’ op de Zamu Awards.

In zijn nieuwe “Chris Joris Experience” zet hij dochter Naïma Joris in de spotlights. In jazzmiddens mag zij vooralsnog weinig belletjes doen rinkelen, in het rockcircuit liet ze zich intussen opvallen als opmerkelijke vocalist, o.a. als lid van het populaire Isbells.


PERCUSSIE, DRUMS CHRIS JORIS | VOCALS NAÏMA JORIS | GITAAR, VOCALS YASSIN JORIS | PIANO FREE DESMYTER | CONTRABAS LARA ROSSEEL | PERCUSSIE CHRISTOPHE MILLET | SAXEN BART BORREMANS

 

19:00    INKOMHAL: ESTIÉVENART/DELANNOYE QUARTET


Jean-Paul Estiévenart (© Mael Lagadec) en Steven Delannoye (© Jacky Lepage)

Jean-Paul Estiévenart is sinds enige jaren niet meer weg te denken uit de Belgische jazzscene. Zijn muzikale veelzijdigheid en drang naar experiment brengt hem bij de meest uiteenlopende groepen en projecten. In 2014 bracht hij zijn debuutplaat uit op ons label als leader van zijn eigen trio: ‘Wanted’ (W.E.R.F.114).

Saxofonist Steven Delannoye is eveneens geen onbekende voor ons label. In 2009 – toen nog vers van de schoolbanken – verscheen hij reeds voor de eerste maal met zijn trio en bracht het bijzonder mooie ‘Midnight Suite’ (W.E.R.F.076) uit. Hij beslist vervolgens om zich gedurende enige tijd in New York te vestigen, waar hij vervolgens zijn Steven Delannoye New York Trio opricht. In 2014 vult hij dit trio aan met BJO-frontman Frank Vaganée en brengt het sterk onthaalde ‘Here Comes Tomorrow’ uit.

Recent beslisten beide heren om een gloednieuw kwartet in het leven te roepen, met Bert Cools op gitaar en Mark Schilders op drums. Opnieuw krijgt u als bezoeker de kans om deze nieuwe muziek als één van de eersten tot leven te zien komen.

TROMPET JEAN-PAUL ESTIÉVENART | TENORSAX STEVEN DELANNOYE | GITAAR BERT COOLS | DRUMS MARK SCHILDERS

 

 

21:00    INKOMHAL: RAGINI TRIO


© JazzLab Series

Het Ragini Trio ontleende zijn naam aan het gelijknamig elektronisch instrument. De ‘ragini’ zorgt voor bezwerende en meditatieve grondtonen, waarop dan wordt geïmproviseerd. Volgens dit principe herinterpreteert Ragini Trio traditionele raga’s en injecteert ze met elementen die ze putten uit jazz en impro. Het resultaat is een avontuurlijke reis tussen twee werelden.

Na een geslaagde debuutplaat op ons label schuimde het trio Europa af en kreeg het met dank aan JazzLab Series en Europalia de kans om een muzikale dialoog op te zetten met het ensemble van de Indische grootmeester Madhup Mudgal. Hier leerden ze de jonge Indische vocaliste Sawani Mudgal kennen. Als dochter van Madhup staat zij voor een nieuwe generatie Indische muzikanten die de toekomst van deze eeuwenoude traditie verzekert. De klik tussen Sawani en Ragini was er meteen en er werden voorzichtig plannen gesmeed om samen een volledig nieuw project uit te werken.

Niet veel later volgde een intensieve tournee doorheen Italië, geboorteland van bassist Marco Bardoscia. Tijdens de tournee hadden ze het genoegen om het podium te delen met de in Frankrijk uiterst populaire Bojan Z. Deze uit Belgrado afkomstige pianist wordt in brede kringen geroemd als één van de pioniers, die jazz versmolt met invloeden uit de Balkantraditie.

Binnenkort werken deze muzikale wereldreizigers gedurende een hele week een volledig nieuw oeuvre uit dat eind 2017 op ons label zal verschijnen.

SAXEN, FLUIT NATHAN DAEMS | CONTRABAS MARCO BARDOSCIA | DRUMS LANDER GYSELINCK

 

21:00    KAMERMUZIEKZAAL: SLUIJS/VERMEULEN


© Cedric Craps

Sinds begin jaren '90 zijn saxofonist Ben Sluijs en pianist Erik Vermeulen vaste waarden in het Belgische jazzlandschap. Ben Sluijs mag gerust ook één van de meeste productieve artiesten genoemd worden. We hebben het even nageteld en alleen al voor ons W.E.R.F.-label werkte hij mee aan 13 titels, waaronder 9 als (co-)leader. Erik Vermeulen mag er zo 11 op zijn conto schrijven, waarvan 6 als (co-)leader.

Niet toevallig verschijnen ze beiden vaak op dezelfde releases. Sinds hun eerste kennismaking is het namelijk muzikale liefde op het eerste gezicht. Ben Sluijs verwoordt het als volgt: "Sommige muzikale ontmoetingen zijn bijzonder, bedoeld om te blijven, en geven met hun zeldzame match zelfs het gevoel mogelijk slechts één keer in een mensenleven te zullen voorkomen".

Dit duo mag dus uiteraard niet ontbreken op dit gala-event van ons label!

SAXEN BEN SLUIJS | PIANO ERIK VERMEULEN

 

19:00    STUDIO 1: BART DEFOORT QUINTET


© Brune Moiré

De Brugse saxofonist Bart Defoort en ons label hebben een lange geschiedenis. Als lid van K.D.'s Basement Party (W.E.R.F.001) van broer Kris Defoort en van diverse bands als o.a. Octurn en het Brussels Jazz Orchestra is hij intussen vereeuwigd op maar liefst 18 platen uit onze catalogus!

Slechts zelden treedt hij naar buiten als leader van zijn eigen projecten, maar als hij het doet, levert hij telkens een meesterwerk af. Met 'Inner Waves' presenteren we met trots Barts vierde plaat als leader op ons label. Net zoals bij zijn vorige platen schreef hij een rits meeslepende composities bij elkaar die geworteld zitten in de jazzgeschiedenis maar tegelijk zeer actueel klinken.

Rondom zich verzamelde hij opnieuw een dream-team met Ewout Pierreux op piano en keys, Hans Van Oost op gitaar, Christophe Devisscher op contrabas en Toni Vitacolonna op drums.

TENORSAX BART DEFOORT | PIANO EWOUT PIERREUX | GITAAR HANS VAN OOST | CONTRABAS CHRISTOPHE DEVISSCHER | DRUMS TONI VITACOLONNA

 

21:00    STUDIO 1: SANDER DE WINNE & BRAM DE LOOZE 


© De Werf Brugge

Het duo van zanger Sander De Winne en pianist Bram De Looze ontstond naar aanleiding van een tournée met jazzlabseries in 2013. Maar hun samenwerking gaat al een stuk verder terug. De twee spelen al samen sinds 2009 en dat is vandaag duidelijk merkbaar, ze kennen elkaar zowel persoonlijk als muzikaal door en door!

Bram De Looze is ondertussen uitgegroeid tot één van de meest beloftevolle pianisten van ons land. Na een verblijf van bijna twee jaar in de hoofdstad van de jazz, New York, woont hij terug in België, al vliegt hij geregeld de grote plas over voor concerten en opnames in New York met onder andere Robin Verheyen, Dre Hocevar, …
Met het LABtrio (met Lander Gyselinck en Anneleen Boehme), het trio De Looze/Machtel/De Waele en zijn nieuw eigen project Septych (met onder andere Robin Verheyen en Bo Van der Werf) dat in December 2014 in première ging, speelt de immer bescheiden De Looze zich terecht steeds meer in de kijker! Ondanks zijn jeugdige leeftijd getuigt Bram’s spel van een enorme maturiteit, diepgang en ongelooflijke swing. Op 23 oktober gaat zijn solo project “piano e forte” in première in Bozar, hij zal er drie oude fortepiano’s uit de collective van Chris Maene bespelen.

De 29-jarige zanger Sander De Winne is één van de weinige mannelijke zangers in het Belgische jazzcircuit. In 2013 won hij de publieksprijs op het international vocal jazz concours Voicingers in Polen! Met zijn warme baritonklank en soepel stemgebruik gooit hij reeds hoge ogen bij het publiek en de pers.
Naast dit duo heeft hij verschillende andere projecten lopen: Als laureaat voor ambitieuze jazzporjecten 2016 van Jazzlabserieus toerde hij door Vlaanderen met het project “Trækfugle” met naast Bram op piano, de saxofonist Steven Delannoye, bassist Lennart Heyndels, en de meesterdrummer Lionel Beuvens, ook het succesvolle Scandinavische vocal ensemble IKI. Hij speelt ook nog in het Duitse trio “FAVO” dat in maart 2017 een nieuwe cd uitbrengt op het Duitse label A-jazz!

Vanuit hun grote passie voor zowel de oude jazztraditie als de hedendaagse jazzmuziek  beslisten de twee om samen de geschiedenis en het heden te laten samenvloeien tot één muzikaal, organisch geheel .
Zowel Bram als Sander hebben een grote affiniteit met de oude muziek en bewegen zich op een speelse, intense en vooral persoonlijke manier door de prachtige jazz melodieën van een eeuw terug!
Met vergeten stukken als “Sue Me”, “I don’t stand a ghost of a chance with you”, “Stardust”, …slagen De Looze en De Winne er in de luisteraar te beroeren, te doen lachen, te doen dansen en diep te raken!
Hun persoonlijke vriendschap vertaalt zich in een avontuurlijk samenspel waarin ze elkaar in standards maar in ook hun eigen moderne stukken voortdurend uitdagen, ondersteunen en elkaars spel en zang met voldoende humor aanvullen!

ZANG SANDER DE WINNE | PIANO BRAM DE LOOZE


22:00    CONCERTZAAL: MIKMÂÄK


© Stefanie De Clercq

Het Belgisch-Franse collectief Mâäk brengt muziek in open vormen met roots in jazz, improvisatie, hedendaagse muziek, wereldmuziek en zelfs alternatieve rock. Tot 2010 ging de band als Mâäk’s Spirit door het leven, toen werd het kortweg Mâäk. De groep heeft sinds zijn ontstaan een aantal bezettingswissels gekend, maar bestaat nu al enige tijd uit de vaste leden Laurent Blondiau (trompet), de Franse altsaxofonist Guillaume Orti, Jeroen Van Herzeele (tenorsax), Michel Massot (tuba, trombone) en de uit Portugal afkomstige drummer João Lobo.

In 2014 groeide het idee om een repertoire uit te werken voor een bigband. Ze zochten en vonden een schare muzikale soulmates uit Frankrijk en eigen land en MikMâäk werd geboren. Na een intensief creatieproces mocht de groep in de zomer van 2014 het groot podium van Jazz Middelheim openen en schitterden ze op Gaume Jazz. Deze bijzonder straffe concerten smaakten naar meer en de wens groeide om de gelegenheidsbigband een verder leven te gunnen.

In juni van 2015  werd middels twee opnameconcerten in De Werf een fantastische titelloze debuutplaat opgenomen. Hun weergaloze passage op de Belgian Jazz Meeting in september vorig jaar wist moeiteloos een internationaal publiek aan jazzprofessionelen te overtuigen en bewees nog maar eens dat dit collectief tot de absolute top mag gerekend worden binnen de Europese jazzscene!

FLUIT PIERRE BERNARD | TROMPET LAURENT BLONDIAU | TROMBONE GEOFFROY DE MASURE | TROMPET JEAN-PAUL ESTIÉVENART | PIANO FABIAN FIORINI | KLARINET YANN LECOLLAIRE | DRUMS JOÃO LOBO | TROMPET BART MARIS | SOUSAFOON, EUPHONIUM MICHEL MASSOT | SAXEN GUILLAUME ORTI | TUBA PASCAL ROUSSEAU | CONTRABAS CLAUDE TCHAMITCHIAN | BARITONSAX GRÉGOIRE TIRTIAUX, BO VAN DER WERF | EUPHONIUM NIELS VAN HEERTUM | TENORSAX JEROEN VAN HERZEELE

 

23:00    INKOMHAL: COMPRO ORO


© Anders Vranke

Het Gentse collectief Compro Oro ontstond als een ode aan de Afro-Cubaanse muziek. Hoofdzakelijk geïnspireerd door Cal Tjader, maar ook door Mulatu Astatke en Marc Ribot begint Wim Segers te componeren: lichte en donkere melodieën, snel of traag bewegend door het ritmische landschap van de Latijns-Amerikaans cultuur, gul doorspekt met improvisaties.

De combinatie van de vibrafoon met de grillige gitaarsound van Bart Vervaeck levert een rijk kleurenpalet op, waarmee dit collectief haar muzikaal reisverslag schetst. De ultieme groove wordt geleverd door vaste waarde Frederik Van den Berghe en de in Afrika opgegroeide percussionist Robbe Kieckens, die samen met bassist Mattias Geernaert een stevige ritmesectie vormen.

Compro Oro brengt muziek die de zinnen beroert, die dansbaar is en tegelijkertijd boeiend blijft. Live-optredens zijn een feest voor heupen, oren en geest, m.a.w. de gedroomde afsluiter van een gevarieerde labelnight.

VIBRAFOON WIM SEGERS | GITAAR BART VERVAECK | CONTRABAS MATTIAS GEERNAERT | DRUMS FREDERIK VAN DEN BERGHE | PERCUSSIE ROBBE KIECKENS

 


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst