W.E.R.F.-label: artistieke vrijheid over stijlgrenzen heen

Enkele muzikanten die een of meerdere cd’s voor het label hebben opgenomen of dit jaar debuteren, getuigen wat die samenwerking zo speciaal maakt.


Bart Defoort © Robert Hansenne

Bart Defoort: ‘Voor mezelf en voor tientallen collega-muzikanten is De Werf en het W.E.R.F.-label zeer belangrijk tot op de dag van vandaag. De Werf heeft gewoonweg een groot deel van de Belgische jazz van de laatste kwarteeuw op de nationale én internationale kaart gezet. Ze geven tot op vandaag, en hopelijk nog lang, de kans, de steun en de professionele omkadering waardoor jazzmuzikanten van zeer diverse pluimage allemaal hun eigen ding kunnen doen. Deze passie voor jazz én de artistieke openheid, boven taal-en stijlgrenzen heen, siert en typeert De Werf en het label.

Eind jaren ’80-begin ’90 was er een heel bloeiende jazzscene in Brussel in clubs als de “Kaai" en de “Sounds”, waar groepen zijn ontstaan als KD’s Basement Party, Octurn, Aka Moon, Brussels Jazz Orchestra en later Mâäk’s Spirit enz. Er was een enorme energie en goesting om te exploreren, te creëren en te zoeken. Ikzelf als muzikant maakte daar deel van uit. Met verschillende van deze groepen speelde ik wekelijks in die clubs. Naast deze toen nieuwe bands, speelden wij ook allemaal eigen composities in kleine bezettingen (quartets), ikzelf, maar ook Ben Sluijs, Jeroen Van Herzeele, Laurent Blondiau, enz. Het zijn al deze groepen die de eerste tientallen W.E.R.F.–cd’s hebben kunnen en mogen maken. Oprichters van het W.E.R.F.–label Rik Bevernage en Willy Schuyten kwamen vaak luisteren in Brussel en gaven al deze groepen de kans om op te nemen en gepubliceerd te worden. Sedert 2008 is daar nu Benny Claeysier bijgekomen.

Ik heb 4 eigen cd’s met eigen composities mogen en kunnen maken en werd artistiek compleet vrij gelaten, net zoals alle collega-muzikanten bij elk van hun projecten. Ook dat siert de Werf: eens ze in jou geloven, dan zijn ze er om je 200% te steunen. Dus, vanuit gans mijn hart: dank je Rik, Willy, Benny en de ganse Werf-ploeg die er bij elk concert en elke cd-productie volledig voor gaan!


SCHNTZL © Thomas Geuens

Hendrik Lasure: ‘In februari 2015 hebben wij met SCHNTZL de finale gewonnen van de STORM! contest. Het prijzenpakket betrof een creatietraject in Vrijstaat O, een JazzLab tournee en een release op het W.E.R.F.-label. Voor ons album (‘schntzl’) heeft W.E.R.F. ons in feite carte blanche gegeven. We hebben de muziek die we in gedachten hadden kunnen opnemen zonder enig compromis. Kortom, we werden gesteund op de best mogelijke manier. Daarnaast kom ik al heel lang in De Werf voor de concerten en de jamsessies. Wij muzikanten kunnen in De Werf altijd terecht om te creëren en te ontwikkelen. Dat is voor muzikanten een geschenk uit de hemel.’


Bas Bulteel © Pieter Clicteur

Bas Bulteel: ‘Na het schrijven van composities voor en het vormen van mijn trio, heb ik bij De Werf gepeild naar de mogelijkheid tot enige vorm van samenwerking. Het eigenlijke idee van een cd-opname werd gelanceerd door Bruno Castellucci, onze drummer. Ik ben naar De Werf gestapt met die heel concrete vraag en men vond dat, na afwegen en evalueren, een goed idee. Het positieve aan samenwerken met De Werf, in casu met Rik Bevernage en Benny Claeysier, is dat zij geweldig hulp bieden bij het concretiseren van dat streefdoel: dat gaat van het opmaken van een stappenplan tot het uiteindelijk persen van de schijf en het verzorgen van de lay-out. Nu toets ik de kansen af voor een release van mijn project ‘Storm In A Cup Of D’ en/of van een nieuwe cd van het Bas Bulteel Trio: ik hoop op minstens één vervolg van de samenwerking. Die ondersteuning betekent immers echt heel veel: niet alleen is De Werf voor jazzmuzikanten een waar huis van vertrouwen, het aantal “grote” jazz-labels in België is ook zeer klein. Omdat de vraag veel groter is geworden dan vroeger en De Werf niet op alle verzoeken kan ingaan, moet het W.E.R.F.-label noodgedwongen keuzes maken. Daarbij, wil ik toch benadrukken, hanteert men zeer gewetensvol als stelregel dat de kwaliteit  - in de Belgische jazz volop aanwezig - altijd primeert; het zuiver commerciële aspect en het focussen op bestellers zijn nooit de drijfveer.’

Paul Godderis

Zaterdag 8 oktober vanaf 18.00 uur in Concertgebouw Brugge

http://www.dewerf.behttp://www.dewerfrecords.be


In case you LIKE us, please click here:
Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet
our partners:

Clemens Communications

Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst