UNIEK! Hnita brengt weer jazz in het Torengebouw!


In de aanloop naar de heropening van de Hnita-Hoeve op 24 september 2022 houdt de club eerst nog halt op een voor haar historische locatie: het Torengebouw, waar van 1976 tot 1983 de Hnitaconcerten een vast onderdak vonden. Op donderdag 30 juni speelt hier de Nederlandse all-stargroep Engels Teepe Herman, op zondag 3 juli het Belgische trio Kameel.

Het eerste Hnita-optreden in het Torengebouw vond plaats in 1968. Gespreid over vijftien jaren, organiseerde de Hnita Jazz Club er bijna 200 concerten. Van 1976 tot 1983 fungeerde het als vaste locatie van de organisatie. Hnitastichter Juul Anthonissen noemde deze periode steevast het hoogtepunt uit de geschiedenis van de club. Onder anderen Chet Baker, Dexter Gordon, Charles Mingus en Keith Jarrett waren in het Torengebouw te bewonderen. Amerikaanse musici gaven de plek als roepnaam “the police station”, omdat in die tijd het politiekantoor van Heist-op-den-Berg effectief in hetzelfde gebouw gevestigd was.

In 1983 verhuisde de Hnita Jazz Club naar haar eigen locatie, de Hnita-Hoeve. In het Torengebouw is sinds 2007 het Heistse Cursuscentrum gevestigd. In overleg met het Cursuscentrum en de gemeente Heist-op-den-Berg wordt de plek uitzonderlijk opnieuw voor jazz opengesteld.

Dat de keuze op Engels Teepe Herman en Kameel viel om deze unieke tweedaagse in het Torengebouw te verzorgen, is niet toevallig. “Engels Teepe Herman sluit naadloos aan bij de jazztraditie, terwijl Kameel jazz combineert met invloeden uit andere genres. Dat brede spectrum binnen de jazz was altijd al eigen aan de Hnita Jazz Club, en gaan we in de toekomst in de heropende Hnita-Hoeve nog meer bespelen,” aldus Peter Anthonissen.

Met op donderdag 30 juni Engels Teepe Herman, een historisch trio (drummer John Engels is ondertussen 87 jaar!) op een historische locatie én op zondag 3 juli Kameel, “jazz voor punkers”, wordt het een bijzonder weekend!
© Bastiaan van Schip


ENGELS TEEPE HERMAN (NL)

OP DONDERDAG 30 JUNI 2022 om 20.30 uur
in het Torengebouw, Oude Godstraat 1, 2220 Heist-op-den-Berg (ingang langs Bergop)


Het Nederlandse trio Engels Teepe Herman is de geknipte band om na bijna 40 jaar weer jazz in het Torengebouw te laten weerklinken. Alleen al de samenstelling en de opzet van de groep zijn een ode aan de jazztraditie. Samen speelden de intussen 87-jarige (!) drummer John Engels, contrabassist Joris Teepe en altsaxofonist Benjamin Herman een dozijn keren voor de Hnita Jazz Club. Voor Engels is het Torengebouw zelf gekend terrein. Hij was er driemaal te gast, onder andere met de pianisten Monty Alexander en Tommy Flanagan, en de toen jonge contrabassisten John Clayton en Steve Rodby. Zijn tournee door Japan met Chet Baker noemt Engels zelf een hoogtepunt in zijn carrière.

Tijdens dit optreden presenteert Engels Teepe Herman "When Will The Blues Leave" (Dox Records), een album dat in juni 2020 in volle coronaperiode in het Amsterdamse Bimhuis werd opgenomen zonder publiek. When Will The Blues Leave werd in Nederland op groot enthousiasme onthaald. Zo schreef Gijsbert Kamer in de Volkskrant: “Engels, Teepe en Herman schuren, swingen en klateren op een album waar de vlammen van afspatten.”

Musici:

John Engels (drums)
Joris Teepe (contrabas)
Benjamin Herman (altsax)

Tickets: 19 euro (basis), 17 euro (Hnitaleden), 14 euro (-26)
Reserveren via www.hnitajazzclub.be

© Kameel

KAMEEL (B)

OP ZONDAG 3 JULI 2022 om 20.30 uur
in het Torengebouw, Oude Godstraat 1, 2220 Heist-op-den-Berg (ingang langs Bergop)

Kameel is een instrumentaal trio waarvan de leden hun strepen verdienden bij onder andere Buscemi, Yevgueni, Geike Arnaert en in binnen- en buitenlandse jazzformaties. Kort voor de release van hun debuutalbum "Barkas" (2020) gaf Kameel een opwindend optreden op een andere historische Hnitalocatie, Zaal Bergola.

Twee jaar later tonen de heren met hun nagelnieuwe album "Trugschluss", in een productie van Dijf Sanders, dat ze niet voor één gat te vangen zijn. De titel houdt een verwijzing in naar de klassieke muziek, waarbij ‘Trugschluss’ (letterlijk: bedrieglijk slot) een onverwachte wending aanduidt. Laat dat meteen ook de kracht van Kameel zijn: de heren spelen met de energie van rock-‘n-roll, de vrijheid van jazz en de mogelijkheden die experimentele muziek te bieden heeft.


Musici:

Hans Mullens (basgitaar)
Patrick Steenaerts (gitaar)
Geert Roelofs (drums)

Tickets: 15 euro (basis), 13 euro (Hnitaleden), 10 euro (-26)
Reserveren via www.hnitajazzclub.be


In case you LIKE us, please click here:our partners:

Clemens Communications

 


 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Robert Hansenne
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Nina Contini Melis
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Etienne Payen
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst